Sencor SRV 9250BK
test

Sencor SRV 9250BK

Vysaje i vytře

O čistotu domácnosti se musíme pravidelně starat a jistě mi dáte za pravdu, když řeknu, že je to občas otrava. Chytří pomocníci, mezi které patří i robotické vysavače, jsou tu od toho, aby nám ušetřili čas a práci. Dnes testovaný Sencor SRV 9250BK umí vysávat i vytírat, a tím zabije dvě mouchy jednou ranou. Vyplatí se do něj ale investovat?

Robotický vysavač Sencor SRV 9250BK nabízí 5 přednastavených režimů pro pečlivý úklid, a pokud jste milovník pořádku, je možné, že se stane vaším nejlepším kamarádem. S výškou 9,8 cm se vejde téměř všude a postará se o nezbytný úklid domácnosti. Nedivte se ale, pokud bude zpočátku trochu zmatený.

Sencor SRV 9250BK
Za zapůjčení robotického vysavače Sencor SRV 9250BK děkujeme společnosti Electro World, provozující internetový obchod ElectroWorld.cz, kde si vysavač můžete i zakoupit.

Technické parametry vysavače Sencor SRV 9250BK

Rozměry 33,5 × 33,5 × 9,8 cm
Hmotnost 2,5 kg
Provozní čas na jedno nabití až 120 min
Provozní čas na jedno nabití při použití mopu 90 až 110 min
Objem nádoby na prach 475 ml
Objem nádoby na vodu 0,2 l
Rozsah napětí síťového adaptéru 100-240 V AC
Kmitočet síťového adaptéru 50/60 Hz
Výstup síťového adaptéru 5-30 V, 1000 mA
Kapacita baterie 2 600 mAh
Výstup baterie 14,4 V
Doba nabíjení 4 až 6 h
Vstup akumulátoru 5 V, 1 A
Hlučnost 60 dB
Typ filtru HEPA
Senzor proti pádu ze schodů ano
Ovládání skrze aplikaci na smartphonu a dálkový ovladač
Bluetooth/Wi-Fi ne/ano
Suché mopování ano
Mokré mopování ano
Načasování úklidu ano
Režimy úklidu automatický, tichý a intenzivní úklid, maximální výkon, automatický pohyb
Barva černá
Cena cca 9 999 Kč

Obsah balení: vše potřebné a mnohem víc

Ve velké papírové krabici se kromě manuálů v mnoha jazycích a vysavače, který má v sobě již zasunutý rotační kartáč a nádobu na prach, nachází dokovací stanice a síťový adaptér. Nechybí ani dva páry bočních rotačních kartáčů, zásobník na vodu, antistatická prachovka v podobě malého hadříku, jeden náhradní HEPA filtr, štětečky určené k údržbě a dálkové ovládání. Velké plus také vidím v tom, že jsou do příslušenství zakomponovány speciální magnetické pásky, díky kterým můžete jednoduše vyhranit prostor, kam vysavač nemá jezdit.

Obsah balení Sencor SRV 9250BK
Líbilo se nám
  • dálkové ovládání
  • náhradní HEPA filtr
  • magnetické pásky

Konstrukční zpracování: elegán

Sencor SRV 9250BK s elegantním černým designem a modrými detaily působí velmi moderně. Pyšní se celkem standardními rozměry a s výškou 9,8 cm se dostal téměř pod všechen nábytek i radiátor, a tak se nemusíte bát, že by některá místa vynechal. Velkou roli hraje také gumový nárazník, který je u tohoto vysavače poměrně tenký. Svou funkci ale bezproblémově plní a umožňuje tlumené dojetí vysavače až k překážce. Díky infračerveným senzorům se vysavač navíc vyhýbá překážkám poměrně spolehlivě – pokud máte doma schody, nespadne z nich.

Sencor SRV 9250BK

Malou nevýhodu vidím v lesklém povrchu, na kterém se po čase mohou objevit škrábance. Přestože vypadá pěkně, jsou na něm hned vidět otisky prstů anebo prach. Nabíjecí stanice je společně s dálkovým ovládáním v tomto případě také lesklá. Designem proto pěkně ladí s vysavačem, povrch je ale opět rychle ohmataný a viditelně zaprášený. Tento materiál je na druhou stranu praktický z hlediska údržby. Zařízení stačí setřít hadříkem a máte hotovo.

Na vrchní straně vysavače najdete kontrolku, která ukazuje připojení k Wi-Fi a tlačítko na vypnutí/zapnutí. Než ale tyto kontrolky začnou svítit, je potřeba zmáčknout hlavní kolébkový vypínač na boku. Bez toho totiž zařízení nerozjedete. Oproti starším robotickým vysavačům od Sencoru má tento model i laserovou navigaci, kterou automaticky zapne při každém úklidu. Díky tomu je vysávání nebo vytírání systematické.

Čištění nádobky na nečistoty je velmi snadné.

Na spodní straně zařízení jsou dvě hlavní kola, která zajišťují mobilitu, a jedno všestranné kolečko vpředu, pomocí kterého se vysavač otáčí. Hlavní kartáč žluté barvy, který je umístěn nad plastovou nádobkou na prach, nebo zásobníkem na vodu, lze v případě potřeby jednoduše vyjmout a ručně či kartáčkem očistit. To stejné platí pro již zmíněné nádobky, do kterých se sbírá prach a nečistoty. Ty lze opláchnout i pod vodou, pokud si nechcete dávat s čištěním tolik práce.

Líbilo se nám
  • elegantní design
  • vejde se pod nábytek
  • snadná údržba a čištění
Nelíbilo se nám
  • povrch náchylný k poškrábání

Úklid a aplikace: možností je mnoho

Sencor SRV 9250BK je určen k úklidu všech typů tvrdých podlah a poradil si jak s parketami, tak s dlažbou. Vysaje i koberec s nízkým vlasem, ale jen za předpokladu, že vyjmete dva rotační kartáče. Ty vymetají nečistoty z těžko dostupných míst podél stěn, nábytku a z rohů. Na koberci s vyšším vláknem se vysavač zasekl, což není zas tak překvapivé. Motorizovaná gumová kolečka překonají přechodové lišty jen do výšky 1 cm. Po mém bytě se tedy vysavač pohyboval bezproblémově. To ale nemusí být pravidlem.

5 přednastavených režimů slouží k různým druhům úklidu. V režimu automatického úklidu se vysavač snaží co nejefektivněji kombinovat různé cesty k vyčištění celé podlahové plochy. U režimu maximálního výkonu je zvýšen výkon motoru a centrálního rotačního kartáče tak, aby byl úklid co nejúčinnější. Tichý režim je vhodný při práci nebo odpočinku, protože je úklid proveden tím nejtišším možným způsobem. Do režimu automatického pohybu vstoupí vysavač stylem cik-cak a při intenzivním úklidu dojde ke zvýšení rychlosti otáčení ventilátoru i zvýšení sacího výkonu.

Sencor SRV 9250BK v akci

Zařízení se v prostoru orientuje díky gyroskopické navigaci Smart GYRO a již výše zmíněné laserové navigaci. Nutno podotknout, že vysavač byl zpočátku trochu dezorientovaný a první jízdy nebyly úplně systematické. Po čase se schopnost orientace ale zlepšila.

Vodní pumpa automaticky dávkuje potřebné množství vody na tkaninu.

Speciální mopovací jednotka se používá k současnému vysávání a suchému/vlhkému vytírání podlah. Nádoba na vodu o objemu 0,2 l je vybavena elektronicky řízenou vodní pumpou, která automaticky dávkuje potřebné množství vody na tkaninu. Tento systém funguje perfektně a voda díky tomu nevytéká na podlahu nebo nabíjecí základnu.

Nečistoty sbírá Sencor SRV 9250BK poměrně spolehlivě, dokonalý ale samozřejmě není. Pokud chcete domácnost pořádně vypucovat, doporučuji vzít jednou za čas situaci do vlastních rukou. I přes všechny chytré funkce se vysavač nedostane do všech částí bytu a může se stát, že něco zkrátka zůstane neuklizené.

Vlhké vytírání podlahy
Vysavač zajíždí zpět do nabíjecí stanice rychle a plynule.

Když je vysavač plně nabitý, zvládne se vypravit až na dvouhodinový úklid. Jestli mu v průběhu čištění dojde energie, rychle se vrátí zpět do nabíjecí stanice, do které zajíždí plynule a bezproblémově. Kromě nabíjení prostřednictvím stanice, což zabere přibližně čtyři až šest hodin, lze konektor síťového adaptéru rovnou zasunout i do zdířky na boku vysavače.

Důležitou roli hraje samozřejmě aplikace SENCOR Robotics, která je dostupná pro iOS i Android. Zde si můžete naplánovat libovolnou dobu úklidu a vymezit prostor, který chcete uklidit. Prostřednictvím aplikace si vyberete režim čištění a vysavač také zapnete/vypnete, což samozřejmě zvládnete i se samotným dálkovým ovladačem. Velmi se mi líbí poměrně přesná mapka, která ukazuje uklízené místnosti i trajektorii jeho práce. Aplikace je přehledná a pracovalo se mi s ní dobře. Pro někoho může představovat problém to, že není v češtině, díky jednoduchému zpracování je ale vše snadno pochopitelné.

Prostředí aplikace SENCOR Robotics
Líbilo se nám
  • kvalitní suché i mokré vytírání
  • 5 přednastavených režimů úklidu
  • povedená aplikace pro iOS a Android
  • dlouhá výdrž na nabití
  • schopnost vyhnout se nábytku a překážkám
Nelíbilo se nám
  • občas bloudí a přejíždí stejná místa

Zhodnocení: trpělivost je klíčová

Sencor SRV 9250BK je skvělým robotickým vysavačem, pokud si dáte čas a práci s tím, abyste nastudovali všechny jeho funkce a možnosti. Musíte se také připravit na to, že zpočátku může být dezorientovaný, bude bloudit a přejíždět po stejných místech. Běžné ruční vysávání úplně nenahradí, ale jako každodenní pomocník při průběžném úklidu se jistě osvědčí. Pokud máte rádi technologie a chcete si ušetřit trochu času i práce, koupi vám mohu jedině doporučit.

Sencor SRV 9250BK
Za zapůjčení robotického vysavače Sencor SRV 9250BK děkujeme společnosti Electro World, provozující internetový obchod ElectroWorld.cz, kde si vysavač můžete i zakoupit.

Foto: Dimitra Papadopoulu, fZone.cz

Klady
  • magnetická páska pro vymezení prostoru v balení
  • dálkový ovladač
  • 5 přednastavených režimů úklidu
  • dobře fungující aplikace
  • líbivý moderní design
Zápory
  • povrch náchylný k poškrábání
  • občasné bloudění po místnosti
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze