Siemens EQ700 (TP705R01)
test

Siemens EQ700 (TP705R01)

Perfektní káva na dotyk

Nedokážete si představit ráno bez čerstvě připravené kávy, ale nejste ochotni smířit se s hloupým kávovarem, který stále trvá na vaší blízké přítomnosti? Máme pro vás dobrou zprávu, Siemens EQ700 vám připraví přesně takovou kávu, kterou máte rádi, a to klidně i pokud zrovna jedete výtahem ke svému bytu. Nevěříte?

Na fZone.cz testujeme vše, co může vylepšit vaši chytrou domácnost. Ale ruku na srdce, dokázali byste si představit spíše ráno bez čerstvé kávy, nebo bez chytré zásuvky? Asi známe odpověď, ale máme pro vás dobrou zprávu – kompromisy dělat nemusíte, chytrý totiž může být i váš kávovar. A to dokonce tak chytrý, že vám kávu připraví na pár kliků na displeji vašeho chytrého telefonu, přitom bohatě postačí, když si pod výpusť umísíte svůj oblíbený hrneček.

O vše ostatní se postará dnes testovaný „kávový superhrdina“ s pečetí dTest, Siemens EQ700 s typovým označením TP705R01, kterému se důkladně podíváme na zoubek. Tedy pardon, na mlýnek...

Technické parametry Siemens EQ700 (TP705R01)

Rozměry 38 × 30,9 × 46,7 cm
Hmotnost 9,7 kg
Displej ano, dotykový 5" TFT displej iSelect Display
Přednastavené nápoje
Mléčné nápoje automatická příprava, systém hadičky (Cappuccino, Flat White, Latte Macchiato, káva s mlékem)
Intenzita kávy (aroma) 3 stupně
Počet současně připravovaných káv 2 šálky
Úprava velikosti kávy ano
Vzdálenost výpustě a odkapávače 7,5 až 14 cm, výškově nastavitelná
Personalizované profily ano, 10 oblíbených nápojů
Osvětlení šálků ano
Možnost vyjmutí spařovací jednotky ano
Tlak 19 barů
Typ mlýnku keramický
Nálevka na mletou kávu ne
Zásobník na vodu 2,4 l
Zásobník na kávová zrna 350 g
Hrubost mletí kávy 6 stupňů
Čistění automatické
Vzdálené ovládání ano, Home Connect
Cena cca 28 000 Kč

Obsah balení

  • kávovar Siemens EQ700 (TP705R01)
  • trubička na mléko
  • základní dokumentace

Konstrukce a zpracování: surově krásný

Kdo zná produkty Siemens, ví, že německá značka je doslova synonymem pro surový design. To není urážka, naopak. V mé domácnosti se nachází trouba, mikrovlnná trouba a indukční varná deska Siemens a všechny tyto kusy jsem si oblíbil právě kvůli tomuto přístupu. Žádné rušivé prvky, jen čisté linie a kvalitní zpracování, to vše můžete očekávat i od kávovaru Siemens EQ700. Pokud máte na kuchyňské lince jen malý prostor, je nutné myslet na rozměry 38 × 30,9 × 46,7 cm. Kávovar tedy není příliš vysoký ani široký, ale je poměrně hluboký a směrem dozadu se rozšiřuje, vyplatí se tedy měřit ještě před nákupem.

Kávovar je možné pořídit hned v několika variantách, které se liší kódem v závorce. Tento kód určuje kromě barvy i použité materiály a styl tvorby mléčných nápojů, kupříkladu námi testovaný model nemá nádržku na mléko, ale vše je řešeno systémem hadičky, která se zasune přímo do výpustě kávovaru. Pokud chcete identický kávovar s nádobou na mléko, musíte sáhnout po variantě Integral. Námi testovaná varianta nese doplňující označení barvy Antracit – Morning Haze, bočnice jsou tedy tmavé, jako kdyby kouřové, což působí velice elegantně.

Siemens chválíme za velkou nádobu na vodu, která se nachází na pravém boku, pojme až 2,4 l vody. Zásobník na kávová zrna je nahoře pod plastovou poklicí a pojme až 350 gramů kávových zrn. Nálevka na mletou kávu chybí. Na vrchní straně je ještě odkládací prostor pro šálky, který však není aktivně vyhřívaný. Pokud chcete aktivně vyhřívaný prostor pro šálky, můžete sáhnout po modelech TP707R06 a TQ707R03.

Siemens EQ700 (TP705R01)

Chvíli jsme vás chtěli napínat, ale dostáváme se k tomu nejdůležitějšímu, přední straně. Zde je hlavní panel s výrazným logem Siemens a také velkým 5" TFT displejem iSelect Display, který je plně dotykový. Pod displejem se nachází ještě 4 kapacitní tlačítka, jedno slouží pro zapnutí/vypnutí, druhé pro volbu 1/2 šálků, třetí pro přístup do nabídky čistících programů a čtvrté pro vstup do nastavení. Siemens chválíme za kombinaci dotykového displeje a několika kapacitních senzorů, protože to ovládání a používání výrazně zjednodušuje a zpřehledňuje, než kdyby se vše ovládalo jen pomocí displeje. Stejný styl volí i nedávno testovaný kávovar Krups Intuition Experience+, ten však nabízí výrazně menší displej.

Německá kvalita z kávovaru EQ700 dýchá.

Skrze displej je možné vybírat a upravovat kávové speciality, oceňujeme velmi dobrý kontrast, prostředí je slušně plynulé, i když zážitek jako z moderního smartphonu neočekávejte. Siemens musíme ocenit i za to, že pod nádobou na vodu se nachází i dvířka, která umožní vyjmout a vyčistit vnitřní prostor kávovaru i spařovací jednotku, jež se obvykle ráda zanese kávovou sedlinou. Není to případ kávovaru Siemens, ale vždy je dobré, když můžete spařovací jednotku vyčistit.

Siemens musíme rovněž pochválit za velikost odkapávací misky. Ta je na první pohled spojená s miskou na kávovou sedlinu, nenechte se však mýlit, miska s kávovou sedlinou je v těle odkapávací misky pouze položená. I když tedy tvoří zdánlivě jeden celek, obě nádoby lze vyjmout a vyčistit zvlášť, což je maximálně praktické. Siemens se chlubí i tím, že většinu komponent můžete bez problému vložit do myčky, jde o odkapávací misku i kovovou destičku, víko na kávová zrna, trysku na mléko, trubici na mléko i nádržku na vodu včetně víka. Pokud by se navíc jakákoliv součást poškodila, snadno ji vyměníte za novou.

Siemens EQ700 (TP705R01)

Zastavíme se ještě u kávové výpustě. Ta je výškově nastavitelná, nad miskou může být ve výšce 7,5 až 14 cm, vejde se tedy i váš oblíbený větší hrníček. Osobně oceňuji, že výpusť lze vyjmout a rozložit na komponenty, které se velice snadno čistí, a to klidně jen pod tekoucí vodou. Siemens zkrátka myslel na vše. Vy si tak můžete být jistí, že při správné údržbě vám vydrží kávovar opravdu dlouho bez zásahu servisního střediska.

Siemens EQ700 nám opravdu padl do oka. Nebudu lhát, když řeknu, že jde v mých očích o jeden z nejelegantnějších plně automatických kávovarů dneška. Pokud máte značku Siemens rádi, určitě budete souhlasit.

Líbilo se nám
  • špičkové zpracování
  • povedený „německý“ design
  • lze rozebrat na jednotlivé součástky
  • snadno se čistí
  • části lze mýt i v myčce
  • velká nádrž na vodu
  • velký zásobník na kávová zrna
Nelíbilo se nám
  • někomu může chybět nálevka na mletou kávu

Ovládání: displej pomůže, ale co aplikace?

Přiznám se, že moje začátky s plně automatickými kávovary byly trochu krkolomné. Dopřál jsem si sice kávovar kvalitní a vyhlášené značky, ale měl na sobě tolik tlačítek, že jen pohled na ně mi kolikrát sebral chuť na ranní šálek kávy. Výrobci se naštěstí tohoto trendu velice rychle zbavili a ovládání zjednodušovali. Výrazným pomocníkem je v poslední době i dotykový displej, na ten jsme totiž zvyklí z mobilních telefonů, a tak nám tento způsob ovládání většinou vyhovuje. Siemens nasadil kvalitní TFT panel s úhlopříčkou 5", který se pyšní velmi dobrým barevným podáním i kontrastem. Čitelnost nicméně odpovídá tomu, že jej budete používat v interiéru, nikoliv venku.

Kávovar zapnete kapacitním tlačítkem, během chvíle se rozsvítí displej, který vás přivítá hezkou animací a během chvíle nabídne přehled kávových nápojů. Mezi těmi můžete listovat doleva/doprava. Ovládání je opravdu velmi intuitivní a odezva displeje je vcelku rychlá.

Jakmile vyberete daný nápoj, ve většině případů máte možnost vybrat jeho velikost, aroma i intenzitu, a to hned v několika krocích. Pokud chcete, můžete najednou připravit hned dva šálky, k čemuž slouží separátní kapacitní tlačítko. Možná se teď ptáte: to si pokaždé budu muset volit vlastní nápoj? Samozřejmě, že ne, jakmile se káva připraví, ihned ji můžete uložit do paměti mezi oblíbené položky. Těch lze uložit celkem 10, každou si můžete libovolně obohatit barevným odznáčkem, pokud vaši domácnost sdílí více lidí. Je ale nutné zmínit, že díky funkci aromaDouble Shot jsou i velké šálky kávy připravené tak, že výsledná káva není nadmíru hořká, a to díky dvojitému procesu vaření.

Aplikace Home Connect

Prostřednictvím displeje (respektive záložky Nastavení) si také nastavíte čas a datum, teplotu vody pro přípravu čaje a čištění. Prostředí je navíc obohaceno i o obrázky a animacemi toho, co vše bude potřeba před čištěním udělat. Displej tedy Siemens využil na maximum. Prostředí je kompletně lokalizované do češtiny a veškeré postupy se zobrazí jak textově, tak graficky.

Kávu si připravíte i z postele díky aplikaci Home Connect.

Velkou výhodou kávovaru Siemens EQ700 je i to, že namísto ovládání skrze displej můžete zvolit dálkové ovládání skrze aplikaci Home Connect. Ta slouží jako prodloužená ruka více výrobců chytrých domácích spotřebičů, včetně značky Siemens. Prvotní nastavení zabere asi dvě minuty, kdy je třeba kávovar identifikovat, naskenovat QR kód a poté přidat do domácí Wi-Fi sítě. Jakmile tak učiníte, můžete prakticky libovolné nastavení provádět právě přes displej vašeho smartphonu, a to klidně i na dálku.

A co tedy aplikace všechno umožní? Můžete si vytvořit profily i vybrat oblíbené nápoje a své preference, tedy velikost i intenzitu. Osobně se mi jeví jako ideální nápad uložit si skrze aplikaci oblíbené nápoje, je to výrazně rychlejší a jednodušší než skrze displej kávovaru. Skrze aplikaci zkontrolujete v reálném čase i to, jak probíhá příprava. Možná se ptáte, zda si můžete v aplikaci připravit kávu bez toho, aniž byste museli čekat na propláchnutí kávovaru. Ano, kávovar se vždy automaticky čistí při zapnutí/vypnutí kávovaru, ovšem pokud kávovar zapnete přes aplikaci a ne kapacitní tlačítko na kávovaru, proces čištění se nespustí. Pokud si tedy večer dáte hrníček pod výpusť kávovaru, můžete si ještě z postele připravit vaši oblíbenou kávu, stačí pomocí smartphonu kávovar zapnout, zvolit vhodný nápoj a proces přípravy spustit. Neuvěřitelně návykové, věřte mi...

Líbilo se nám
  • velký displej
  • praktické ovládání
  • kapacitní tlačítka
  • možnost ovládat skrze aplikaci
  • přehledně popsaný postup čištění
  • snadné nastavení preferencí kávy
  • příprava dvou šálků najednou

Funkce a zkušenosti: návyková záležitost

Už víme jak kávovar vypadá a jak se ovládá, ale ještě nevíme, které kávové speciality zvládne připravit. Začneme tím, že nejsou problémem ani mléčné speciality, které jednoduše připravíte tak, že přibalenou trubičku zasunete do výpustě kávovaru a druhý konec do nádoby s mlékem. Kávovar si automaticky „natáhne“ požadované množství mléka, které do kávy zakomponuje. Siemens tvrdí, že bez nutnosti pohnout hrníčkem umí připravit hned několik specialit, konkrétně jde o Cappuccino, Flat White, Latte Macchiato a kávu s mlékem. Jednoduše umístíte hrníček pod výpusť, trubičku zasunete do nádoby s mlékem a spustíte vhodný program.

Můžete vybírat hned z několika různých nápojů. Pokud sečteme všechny, které nabízí kávovar i aplikace Home Connect, dostaneme se na celkem 33 nápojů, pomocí samotného kávovaru jich zvládnete udělat 29. Nápoje se dělí na dvě záložky: „klasické“, kde nalezneme typické kávové speciality, a „CoffeWorld“, kde je 19 typů káv z 8 zemí světa, k těm vám Siemens prozradí i nějaké zajímavosti, což oceňujeme.

Kávovar zvládá mimo jiné i přípravu horké vody na čaj, teplého mléka, ale i samostatné mléčné pěny. Pokud jde o aroma, nabízí u každé kávové speciality nastavení aromaSelect, tedy nastavení síly aroma ve třech stupních – mírné, vyvážené a výrazné. Vše je podpořeno keramickým mlýnkem ceramDrive, který je prakticky neopotřebovatelný. Vodní čerpadlo nabízí tlak 19 barů. Zmínit musíme i autoMilk Clean, po každém mléčném nápoji se kávovar automaticky parou vyčistí tak, aby byla další příprava kávy hygienicky nezávadná.

Siemens musíme pochválit také za velice snadné čištění, kdy najednou můžete kávovar odvápnit a vyčistit programem calc'n Clean, který zabere asi 30 minut. Pokud není potřeba kávovar odvápnit, můžete vložit jen tabletu Clean. Co se týká vodní nádrže, do té pasuje filtr Brita Intenza speciálně navržený pro kávovary Siemens. Sadu filtru, čistících a odvápňovacích tablet pořídíte za 950 Kč, samotné odvápňovací tablety za necelých 400 Kč, čistící tablety stojí zhruba 300 Kč. Ceny patří ve světě čistících prostředků pro plnoautomatické kávovary mezi ty nižší, což kvitujeme.

Líbilo se nám
  • velké množství kávových specialit
  • mléčné nápoje připraví automaticky
  • přehledná aplikace Home Connect
  • speciality CoffeWorld
  • snadné čištění, cenově výhodná balení čističů

Zhodnocení: zamilovali jsme si ho

Kávovar Siemens EQ700 (TP705R01) jsem si během testování natolik oblíbil, že se mi k jiným už ani nechce vracet. Zaujal mě krásným designem, velkým displejem, snadným ovládáním, množstvím kávových specialit a samozřejmě i vzdáleným ovládáním skrze povedenou aplikaci Home Connect. Kávovar lze pořídit za cenu okolo 28 tisíc korun a o jeho výhodnosti mluví i pečeť dTest, který právě tento kávovar ohodnotil kladně a doporučil jej k nákupu. Nám nezbývá než doporučení potvrdit.

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • povedený design
  • kvalitní zpracování
  • přehledný displej
  • aplikace Home Connect
  • velké množství kávových specialit
  • mléčné nápoje na jeden stisk tlačítka
  • velice snadné čištění
Zápory
  • nemá nálevku na mletou kávu
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze