Sony Bravia XR X95J
test

Sony Bravia XR X95J

Skvělé LCD pro náročné

Pokud nejste příznivci technologie OLED u televizorů (například kvůli obavám z vypalování nebo postupné degradace kvality obrazu) a zároveň nechcete čekat na masový nástup panelů miniLED, je pro vás skvělou variantou Full Array LCD. Právě tímto druhem displeje se chlubí prémiová Sony Bravia XR X95J, která je dostupná hned ve třech velikostech.

Sony Bravia XR X95J se prezentuje jako zajímavá alternativa pro všechny, kteří dávají přednost Full Array LCD před populární technologií OLED, přesto si však chtějí dopřát špičkový obraz s vysokým kontrastem. Jak se v testu osvědčila 65" verze, která je nejmenší z trojice X95J?

Technické parametry Sony Bravia XR-65X95J

Rozměry 144,3 × 83,5 × 6,6 cm
Rozměry se stojanem 144,3 × 84,8 × 33,8 cm
Hmotnost bez stojanu 27,5 kg
Hmotnost celého balení 38 kg
Úhlopříčka displeje 64,5" (164 centimetrů)
Typ panelu LCD (Full Array)
Obrazový procesor Cognitive Processor XR
Režimy obrazu Živé barvy, Standardní, Kino, IMAX Enganced, Hra, Grafika, Fotografie, Vlastní, Dolby Vision Bright, Dolby Vision Dark a Kalibrovaný Netflix
Rozlišení displeje 3 840 × 2 160 pixelů
Kompatibilita HDR HDR10, HLG a Dolby Vision
Výkon reproduktorů 10 W + 10 W + 10 W + 10 W + 10 W
Operační systém Android TV 10
Interní paměť 16 GB (cca 9 GB volných)
Hlasové vyhledávání ano
EPG ano
Internetový prohlížeč Vewd
Obchod s aplikacemi Google Play (for Android TV)
Počet tunerů (pozemní/kabelové) 2× digitální, 1× analogový
Počet tunerů (satelitní)
Příjem signálů DVB-T2/S2/C
Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac
Bluetooth 4.2 LE
HDMI 1× boční, 3× dolní
Standard HDMI 2.1 ano; 4K120/eARC/ALLM/VRR (podpora ALLM a VRR v budoucnu)
Chromecast integrovaný
LAN port 1× dolní
USB 2× boční, 1× dolní 2.0
Záznam na externí úložiště ano, o maximální kapacitě 4TB
VESA standard 30,0 × 30,0 cm

Konstrukční zpracování: sluší jí to všude

Sony Bravia XR X95J z hlediska designu nijak nevybočuje z trendu, kterého se Sony drží u většiny svých televizorů. Ihned po vybalení se tak v přiloženém manuálu dozvíte, že je možné nožičky umístit hned několika způsoby, takže se mohou nacházet v oblasti okrajů televizoru (ve dvou polohách), případně zhruba pod střední částí obrazovky. Toto umístění nožiček (uprostřed) je však naneštěstí možné pouze u větší 75" či 85" varianty, i 65" je však logicky pěkně dlouhá. Pokud ji tedy hodláte mít postavenou na TV stolku, doporučuji si před nákupem raději pečlivě změřit jeho délku. Kladně naopak hodnotím, že v určité pozici nožiček lze přímo pod televizorem vytvořit místo pro případný soundbar. Alternativou, na kterou se můžete spolehnout, je klasické pověšení na zeď pomocí držáku VESA (30 × 30 cm).

Zbytek televizoru je na poměry daného cenového segmentu vcelku standardní. Těšit se můžete na pěkně tenké rámečky podél obrazovky, decentní logo Sony na čelní straně a také nízkou tloušťkou (hloubku) okolo 6 cm. Environmentálně smýšlející zákazníky jistě potěší i fakt, že je zadní kryt vyroben až z 40 % z udržitelných materiálů. Z praktického hlediska udělá radost i dostatečně dlouhý (zhruba dva metry) napájecí kabel, který je napevno spojen s televizorem.

Líbilo se nám
  • možnost nasadit nožičky až třemi způsoby
  • velmi tenké rámečky obrazovky
  • líbivý design
  • malá tloušťka, díky které televizor přilne ke stěně
Nelíbilo se nám
  • u nejmenší 65" verze nelze nožičky nainstalovat na střed

Konektivita: HDMI 2.1

Ve výbavě XR-65X95J najdeme hned dvě HDMI 2.1 (3. a 4. z celkových čtyř) s podporou přenosu obrazu v rozlišení 4K při 120 snímcích za sekundu, což využijete například při propojení s PlayStationem 5. Drobnou nevýhodou je snad jen to, že pouze jeden z nich podporuje eARC/ARC. Na zadní straně dále najdeme optický výstup, ethernetový port i trojici USB-A s maximálním napětím 5V pod proudem 900 mA. Technologie Variable Refresh Rate či Auto Low Latency Mode, které přijdou vhod náruživým hráčům, jsou přislíbeny formou aktualizace.

Spolehnout se můžete na propojení skrze Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac s podporou Apple AirPlay i integraci do Apple HomeKit. Přímo v televizi je rovněž zabudovaný Chromecast. Dále se můžete těšit na technologii Bluetooth 4.2, která přijde vhod například pro spárování se sluchátky. Pokud byste však chtěli poslouchat zvuk z televize vzdáleni od obrazovky bez nasazených sluchátek, mohu vám doporučit originální dálkový „ovladač“ Sony SRS-LSR200. Naprostou samozřejmostí jsou anténní přípojky i možnost snadného zapojení televizoru k domácímu kinu, kdy poslouží jako centrální reproduktor.

Líbilo se nám
  • několik USB-A
  • dvojice HDMI 2.1

Dálkový ovladač: prémiová klasika

Podobně jako televizor, prémiovým dojmem působí i ovladač, který má typický tvar, velikost i rozmístění tlačítek a najdeme jej nejen u tohoto modelu. Zatímco přední strana je z broušeného hliníku, zadní je jakousi imitací kůže se zdrsněným povrchem. Pod krytem se pak ukrývá místo pro dvě AAA baterie, které výrobce dodává přímo v balení. Kromě běžných tlačítek pro ovládání na ovladači najdeme i několik dedikovaných tlačítek pro spuštění služeb, jako je Netflix, YouTube, Disney+ nebo Amazon Prime Video. Dedikované tlačítko pro filmovou galerii Bravia Cora, o které se rozepíšu později, překvapivě schází. Kromě příjemného tvaru i rozmístění a odezvy tlačítek stojí za pozornost také podsvícení, které je dostatečně jasné a usnadní vám orientaci při nočním sledování.

Líbilo se nám
  • kvalitní zpracování
  • intuitivní ovládání
  • podsvícení
  • dedikovaná tlačítka pro různé služby

Obraz: jako stvořený pro hráče

Bravia XR X95J je vybavena zobrazovacím panelem LCD Full Array, jenž má schopnost lokálního ztlumení a do jisté míry napodobuje OLED technologii (která má kromě dobře známých výhod i některé nevýhody) a umožňuje mnohem lépe pracovat s tmavými scénami, během nichž si užijete dobře oddělené tmavé objekty od světlých. Ve výbavě je navíc osvědčený „Cognitive Processor XR“, který má (zjednodušeně řečeno) lépe chápat, jakým způsobem obraz zpracovává lidský mozek a podle toho jej upravit, aby vypadal co nejlépe. Také díky tomu vypadá obsah v adekvátní kvalitě až neskutečně realisticky v otázce detailů i barevného podání.

Sony Bravia XR X95J

Kromě toho však novinka exceluje rovněž v oblasti maximálního jasu jak při prohlížení SDR, tak HDR. Díky tomu mě netrápily odlesky světla z přilehlých francouzských oken v průběhu dne. Nastavení obrazu můžete nechat na automatice (s využitím automatické regulace jasu nebo například vyvážení bílé), případně si jej upravit přesně dle svých představ. I v režimu Standard se však můžete těšit na vskutku špičkovou podívanou (s bezproblémovými pozorovacími úhly). Velmi dobře funguje rovněž upscaling obsahu v nižším rozlišení, který Sony označuje jako XR 4K Upscaling a XR Super Resolution. Vylepšený obsah působí přirozeně, díky čemuž můžete lépe využít potenciál 4K panelu a sledovat na něm ve vyšším rozlišení například Full HD videa.

Televizor vykreslí až 120 FPS ve 4K.

Novinka však osloví nejen běžné diváky, ale také hráče, neboť dokáže v propojení s next-gen konzolemi zobrazit až 120 snímků za sekundu ve 4K rozlišení. Popravdě jsem se necítil nijak limitován ani absencí VRR či ALLM (podpora dorazí v aktualizaci). Hraní her bylo pěkně plynulé a skvělý dojem na mě udělal i zvuk, o kterém se rozepíšu v následující kapitole.

Líbilo se nám
  • špičkový panel LCD Full Array
  • široké možnosti nastavení
  • možnost hrát ve 4K/120 FPS
  • perfektní pozorovací úhly
  • vysoký maximální jas v HDR i SDR
  • dobře fungující upscaling
Nelíbilo se nám
  • podpora VRR a ALLM teprve dorazí formou aktualizace

Zvuk: soundbar netřeba

V konstrukci televizoru se ukrývá celkem pět reproduktorů o kombinovaném výkonu 50 W, a to včetně subwooferu. Při prvním spuštění navíc proběhne kalibrace reproduktorů na základě umístění televizoru, což v praxi vypadá tak, že TV vydá sekvenci zvuků, kterými si „osahá“ okolní prostředí. Audio hodnotím jako nadprůměrné, takže i v případě, že si televizor nepřipojíte k domácímu kinu nebo soundbaru, budete spokojeni.

Líbilo se nám
  • kvalitní zvuk

Uživatelské prostředí: staré známé

Prvotní nastavení televizoru je otázkou chvilky a zvládnou jej i laikové bez zkušeností. Stejně tak jednoduchý je pohyb v uživatelském prostředí, kde můžete stisknutím ozubeného kolečka na ovladači přejít do sekce nastavení. Zde si můžete upravit režim obrazu, jas, režim zvuku nebo například časovač vypnutí. Naprosto každý pak ocení velmi rychlou odezvu televizoru, takže rozhodně nebudete zdlouhavě čekat, než se nějaká aplikace nebo podmenu načte. Možností nastavení je opravdu mnoho a velmi intuitivní je rovněž přepínání mezi jednotlivými zdroji signálu, případně rychlé spuštění Netflixu, YouTube a dalších služeb pomocí dedikovaných tlačítek.

Líbilo se nám
  • snadné nastavení
  • intuitivní prostředí

Bravia Core: filmová galerie jako bonus

Příjemným benefitem u vybraných televizorů Sony je filmová galerie Bravia Core, kterou jsem měl rovněž možnost otestovat. Jedná se o streamovací službu, která je v mnohém podobná Netflixu či HBO GO. Pokud se na ni nebudete dívat jako na konkurenci těchto streamovacích gigantů, ale jako na příjemný bonus k televizoru, nelze jí moc co vytknout.

Sony Bravia XR A90J

V galerii Bravia Core najdeme několik stovek filmů roztříděných do několika podsekcí. V jedné například najdeme pouze filmy s podporou IMAX Enhanced nebo třeba Pure Stream se streamovací rychlostí až 80 Mbps (umožňuje-li to internetové připojení). Kromě horkých novinek, které si můžete koupit za kredity (při nákupu tohoto televizoru obdržíte pět kreditů), je k dispozici také katalog starších, avšak obvykle kvalitních, filmových klasik typu Muži v černém nebo Na Hromnice o den více.

Nabídka filmů se má postupem času rozrůstat.

Nabídka se má postupem času navíc rozrůstat o chystané novinky včetně videoherních adaptací (například Uncharted), které Sony v současnosti natáčí. Jediné, co mě při používání mírně zklamalo, je nedostupnost anglických titulků u novějších filmů. Více o službě se můžete dozvědět na stránkách Sony.

Líbilo se nám
  • kromě horkých novinek jsou v nabídce i osvědčené filmové klasiky
  • možnost přehrávání ve vysoké kvalitě
  • příslib rozšíření nabídky
Nelíbilo se nám
  • nepřítomnost anglických titulků u nových filmů

Chytré a multimediální funkce: osvědčená Android TV

Osvědčený systém Android TV je v Bravii XR X95J dostupný ve verzi 10 a podobně jako u ostatních televizorů od Sony s tímto systémem se můžete těšit na přehledné rozhraní, ve kterém se rychle zorientujete. Samozřejmě nechybí možnost si doinstalovat celou řadu aplikací. Již po zapnutí v televizi najdete stálice, jako je YouTube, Spotify, Netflix či VLC Media Player. Další aplikace a hry na vás čekají ve virtuálním obchodu Google Play.

Sony Bravia XR X95J
Líbilo se nám
  • možnost nainstalovat mnohé aplikace
  • důležité aplikace již v základu

Zhodnocení: zaslouží si doporučení

Sony Bravia XR X95J představuje jeden z nejlépe vybavených Full Array LCD televizorů na trhu, který je díky špičkovému obrazu s nízkou odezvou a podporou HDMI 2.1 vhodný také pro majitele herních konzolí nejnovější generace. V neposlední řadě potěší také propracované dálkové ovládání, intuitivní operační systém či bohatá knihovna filmů Bravia Core.

Foto: Ioannis Papadopoulos, fzone.cz; Sony

Klady
  • intuitivní ovladač s podsvícením
  • elegantní a nadčasový design
  • filmotéka Bravia Core jako bonus
  • kvalitní zvuk bez potřeby dokoupení soundbaru apod.
  • dvojice HDMI 2.1
  • schopný upscaling
  • špičkový panel LCD Full Array
Zápory
  • u nejmenší 65" verze nelze nožičky nainstalovat na střed
  • podpora VRR a ALLM teprve dorazí formou aktualizace
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze