Sony KD-65XH9005
test

Sony KD-65XH9005

Dostupná kvalita bez rušivých elementů
1

Velká televize je dnešním nepsaným standardem ve většině domácností. Úhlopříčka 65 palců už nepředstavuje nijak nadstandardní velikost a dobře to ví i Sony. Na českém trhu se proto brzy objeví nový televizor lákající na rozumnou cenu, stylový vzhled a kvalitní audiovizuální zážitek.

Sony letos představilo novou řadu chytrých televizí XH90, která spadá přibližně do střední třídy, což mimochodem znamená, že ještě nejde o moderní OLED panely. Přesto můžeme očekávat hned několik moderních vychytávek, propracovaný vzhled i důraz na kvalitní zvuk. Tato nová řada dokonce myslí i na herní konzole budoucnosti, neboť se pyšní podporou HDMI 2.1. Česká cena prozatím odhalena nebyla, avšak v případě té evropské by námi testovaný 65palcový model měl vyjít na zhruba 50 tisíc korun. Půjde o zajímavou volbu roku 2020?

Technické parametry sony KD-65XH9005

Rozměry (se stojanem) 145 × 83,3 (90,3) × 7 (33,8) cm
Hmotnost 22,2 kg
Úhlopříčka 65 palců (164 cm)
Typ displeje LCD
Rozlišení displeje 3 840 × 2 160 pixelů
HDR HDR 10+, HLG, Dolby Vision
Reproduktory 2×10 W
Operační systém Android TV 9.0
Hlasové vyhledávání ano
EPG ano
Internetový prohlížeč ano
Obchod s aplikacemi Google Play
Počet tunerů DVB-T
Počet tunerů DVB-S
Příjem signálů DVB-T/T2, DVB-S/S2, DVB-C
Wi-Fi 802.11b/g/n/ac
Bluetooth verze 4.2
Kabelová konektivita 4× HDMI, 2× USB, 1× Ethernet
Záznam na USB úložiště ano
Cena 50 000 Kč (odhad)

Konstrukční zpracování: tenký rám i nožky

Nemusí se to zdát již nikterak zásadní, ale výrobci televizí se každým rokem snaží rámečky kolem obrazovky alespoň o kousíček zmenšit. Nejinak je tomu letos, kdy i u cenově dostupnějších modelů najdeme rámeček s tloušťkou zhruba 8 milimetrů. V tomto prostoru je matný šedý povrch a také stříbrná okrasná linka na samotném okraji rámečku. Sony se také nově rozhodlo, že vlastní logo ve středu spodní části již nebude potřebovat rozšířený prostor a vejde se do již zmíněného rámečku. Velice příjemná je také tloušťka televize, která činí pouhých 7 centimetrů a celkové zpracování zadní strany je krásně čisté.

Velice příjemná je také tloušťka televize.

Nadšení z designu předchází vybalení z krabice, které Sony tentokrát vyřešilo důmyslně: ani 65palcový televizor není nutné při sestavení odkládat na desku (stůl). Potřeba dvou párů rukou však logicky přetrvává. Za snadnějším vybalením z krabice stojí dobře řešený podstavec, respektive v řadě XH90 nožky. Každá má své místo na jednom z krajů televize a jednoduše je na jejich pozice zacvaknete. Nemusíte hledat žádné šroubky a nic šroubovat. Stabilita televize je vynikající a nehrozí, že by při letmém zavadění došlo k nechtěnému pádu. Někomu by mohlo chybět pohodlné natáčení TV, avšak to by vyžadovalo masivní středový podstavec, který si výrobci zpravidla nechávají pro dražší modely.

Na levém boku lze nalézt veškerou konektorovou nabídku, která je velmi dobře přístupná a o které si více řekneme v příslušné kapitole. Na opačnou stranu TV se umísťuje kabel napájení, který je se svou přibližně 1,5metrovou délkou dostatečně dlouhý. Celkově je zpracování je velice příkladné a televize opět spadá do škatulky moderních, přesto konzervativních. To jsou přívlastky vlastní takřka všem TV Sony.

Líbilo se nám
  • moderně konzervativní vzhled
  • tenké rámečky
  • velmi dobře řešené nohy pro TV

Konektivita: je tu jack!

Základem bezdrátové komunikace je Bluetooth 4.2, díky kterému k televizoru připojíte například bezdrátovou klávesnici nebo myš. Pokud Bluetooth nestačí, je tu Wi-Fi 802.11b/g/n/ac, kterou využijete například pro zrcadlení plochy z telefonu či sdílení obsahu napříč zařízeními ve vaší domácí síti.

Sony KD-65XH9005

Na levém boku je čtveřice HDMI konektorů typu 2.1, což je nejmodernější formát připravený spolupracovat s herními konzolemi příští generace. Jmenovitě například s PlayStationem 5 a Xboxem Series X. Nový standard HDMI podporuje přenos obrazu ve 4K rozlišení se 120 FPS a automatický režim nízké odezvy, která je při hraní her klíčová. Čtyři HDMI konektory doprovází dvojice USB, jedno s vyšším napětím slouží mimo jiné pro záznam na HDD. Dále nechybí klasický audio/video vstup a digitální audio výstup. Sony v řadě XH90 stále ponechává i 3,5mm jack, což je jedině dobře. Připojení kvalitních drátových sluchátek tudíž nic nebrání. Výčet zakončují anténní vstupy a možnost připojit se k internetu ethernet kabelem.

Líbilo se nám
  • Wi-Fi
  • Bluetooth
  • nový standard HDMI
  • 3,5mm jack

Dálkový ovladač: mírná evoluce

Ovladače Sony v posledních letech nepatří k vyloženě povedeným, ale svůj účel plnily. Pro rok 2020 se japonský výrobce rozhodl přistoupit k menší evoluci, kdy hraje prim kruhový tvar takřka všech tlačítek. Dálkové ovládání díky tomu působí o něco přehledněji, neboť se zvětšily rozestupy mezi jednotlivými klávesami. Pro někoho bude na ovladači stále moc tlačítek, na druhou stranu není problém se v nich zorientovat. Je zde alfanumerická část, barevná tlačítka (pro HbbTV či teletext), kurzor, nezbytné funkční klávesy a nakonec také tlačítka pro ovládání jakéhokoliv přehrávače.

Dálkový ovladač

Dálkové ovládání je s televizí spojeno skrze Bluetooth, což je potřeba pro hlasové ovládání, které je umožněno i skrze ovladač. Přidanou hodnotou budiž fakt, že při ovládání nemusíte ovladačem mířit přímo na televizi, což přispívá k uživatelskému komfortu.

Zlepšilo se zpracování, z vrchní strany ovladač působí kovově. Pravda je však taková, že je černý plast jen zbroušen ve stylu kovu. I přesto je výsledek dobrý. Zadní odnímatelná část má zdrsněný povrch, díky čemuž se ovladač lépe drží a netřeba připomínat, že na drsnějším povrchu se téměř netvoří škrábance.

Líbilo se nám
  • dobře padne do ruky
  • vylepšený vzhled
Nelíbilo se nám
  • příliš mnoho tlačítek

Obraz: poctivé LCD

Řada XH90 je dodávána ve více úhlopříčkách, my testovali 65palcovou verzi s IPS panelem, který disponuje 4K rozlišením. Zobrazení je tedy jemné, obraz krásný na pohled. Za mnohé vděčíme podpoře přímého podsvětlení (Full Array LED) či HDR se standardy HDR10, HLG, Dolby Vision. Sony i v tomto případě nasadilo procesor X1, který vylepšuje sytost barev a hloubku obrazu. Na druhou stranu, pokud jste měli možnost sledovat dražší televize, případně OLED panely, bude se vám zde černá zdát poněkud slabší.

Sony KD-65XH9005

V nastavení si vše můžete doladit k obrazu svému. Osobně se ale přiznám, že nemuset psát recenzi, možná bych nastavení zcela minul. V Sony dokázali obraz od počátku vyladit k dokonalosti a uživatele nenapadne nic měnit.

Všechny moderní technologie, skvělý kontrast a vysoké rozlišení si užijete, jak jinak, jen v kombinaci s kvalitním obsahem. Jak je na tom běžné sledování televize? Ačkoliv je přechod na DVB-T2 v plném proudu, stále bude dost diváků sledovat pořady v SD rozlišení. I s tím si televize dokáže poradit a obraz působí vcelku dobře. Pro úplnost dodejme, že dnes testovaný televizor je plně připraven pro příjem signálu DVB-T2 v České republice.

Líbilo se nám
  • kvalitní obraz
  • speciální procesor pro lepší barvy a kontrast
  • ideální nastavení již od výrobce

Zvuk: vylepšené podání

U řady XH90 se Sony chlubí technologií Accoustic Multi-Audio, která využívá výškové reproduktory pro lokalizaci zvuku v zadní části televize. Výsledkem by měl být audio zážitek, kdy zvuk jakoby vychází přímo z televize. Zde je nutné zdůraznit, že tato technologie je dostupná až od úhlopříčky 65 palců. Svůj podíl na tom mají i reproduktory X-balanced, které se snaží kombinovat výhody oválného tvaru a současně úzkého profilu. Výsledkem těchto technologických vylepšení je zvuk ze dvou 10W reproduktorů, který je velice slušný.

Líbilo se nám
  • kvalitní zvuk na poměry televizí

Prostředí: Android TV, spolehlivě

Sony televize vybavuje systémem Android TV, a to v nejnovější verzi 9.0. Úvodní nastavení je možné snadno provést skrze telefon s Androidem, což zásadně ulehčuje celou situaci. Velmi snadné a intuitivní je ladění kanálů, které probíhá rychle a je v režii samotné televize. Samotné řazení by sice mohlo být ještě intuitivnější, ale již je jen na vás, zda si vystačíte s abecedním řazením televize, nebo vyžadujete vlastní seznam.

Sony KD-65XH9005

V modelovém roce se 2020 se nám vyladění systému od Sony zamlouvá mnohem více. Svižnost a velmi rychlé spouštění aplikací je samozřejmostí, ovšem především došlo k vylepšení stability systému i aplikací. Chybové hlášky či pády aplikací byly během testování jevem zcela nevídaným. K dokonalosti chybí větší paměť. 16 GB je totiž opravdu jen nezbytným minimem a rádi bychom u nových televizí viděli již více.

Líbilo se nám
  • ladný chod prostředí
  • přehledné nastavení
Nelíbilo se nám
  • pouze 16GB paměť

Chytré a multimediální funkce: vše na svém místě

S Android TV se samozřejmě pojí možnost instalovat aplikace/hry. K tomuto účelu slouží obligátní obchod Google Play, kdy potěší, že se v obchodě nacházejí i české aplikace, především pak pro konzumaci multimediálního obsahu. Na mysli tak máme nejen videotéky (Voyo, Netflix, HBO GO), ale také speciální aplikace pro IPTV. Pokud bydlíte v místě se slabším signálem, není nic jednoduššího, než využít těchto služeb, kdy jen nainstalujete jednu aplikaci.

Nabídka aplikací je přehledná a můžete ji libovolně přeskládat. Bez výtek funguje hlasové ovládání. Málokoho již překvapí funkce HbbTV (hybridní televizní vysílání), skrze kterou se u jednotlivých pozemně šířených kanálů dostanete k doplňkovým funkcím. Jde o videoarchivy či zábavní funkce jako například jednoduché hry. s Android TV si lze užíti o něco zajímavější hry, které jsou zpravidla placené.

Líbilo se nám
  • alespoň základní nabídka aplikací a her
Nelíbilo se nám
  • prostředí trpí nedostatkem aplikací

Zhodnocení: velká TV, která se neztratí

Chytrá televize Sony KD-65XH9005 se na českém trhu objeví až během následujících týdnů. Česká cena prozatím oznámena nebyla, avšak pokud budeme vycházet z evropské, bude 65palcový model stát zhruba 50 tisíc korun. To již není vyloženě málo a uživatelé hledající v těchto cenových relacích budou hledat úměrnou kvalitu. V tomto ohledu bude u novinky někomu jistě chybět OLED panel. Na druhou stranu, řada XH90 dokáže excelovat napříč celou výbavou. Z IPS panelu se Sony daří vymáčknou maximum a v letošním roce bylo zapracováno i na zvukovém projevu.

Sony KD-65XH9005

Velmi se nám líbí celkový design i zpracování. Televize zapadne takřka do jakéhokoliv obýváku, ať už razíte modernu, nebo konzervativnější směr. Myšleno bylo i na hráče a přítomnost HDMI verze 2.1 je příslibem pro budoucí herní konzole. Televizor si tak můžete pořídit s tím, že nijak brzy nezestárne. Ostatně to platí i pro systém. Android TV má sice nadále nějaké mušky, avšak jedná se již o velký systém, který využívá více světových výrobců, což mu dává jakousi konkurenční výhodu.

Klady
  • stylový vzhled
  • snadné sestavení
  • stabilní nohy
  • velmi slušný audiovizuální zážitek
  • perfektní chod Android TV
  • nové konektory HDMI 2.1
  • 3,5mm jack
Zápory
  • pro někoho komplikovanější ovladač
  • pouze 16GB paměť
Diskuze ke článku
Petr Wasted
Petr Wasted
Tam žádný IPS panel není, máte tam chybu, je tam VA! A ty konektory HDMI 2.1 jsou jen na oko, je vidět že jste to ani netestovali.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze