Sony HT-S2000
test

Sony HT-S2000

Když chcete skutečně prostorový zvuk

Užít si zvuk jako z kina i v pohodlí vlastního obývacího pokoje není v dnešní době nemožné, o čemž svědčí i schopnosti nového soundbaru Sony HT-S2000. Jeho hlavní předností je prostorový zvuk, na který jsem se zaměřil během testování. Jak se novinka povedla?

V široké nabídce soundbarů Sony se objevila novinka v podobě relativně kompaktního modelu HT-S2000, jenž slibuje 3.1kanálový zvuk i vylepšený prostorový efekt díky technologiím Vertical Surround Engine a S-Force PRO Front Surround. Jak se soundbar osvědčil v propojení s nedávnou testovanou televizí Sony X75WL?

Technické parametry Sony HT-S2000

Rozměry 800 × 64 × 124 mm
Celkový výkon 250 W
Počet kanálů 3.1
Podpora Google Asistenta ne
Podpora Apple AirPlay 2 ne
Podpora Spotify Connect ne
Bezdrátové připojení Bluetooth 5.2
Cena 11 990 Kč

Obsah balení: praktické a bez plastů

Sony HT-S2000 dorazí ve velmi pěkně provedeném kartonovém balení, které obsahuje samotný soundbar, dálkové ovládání (včetně baterií), HDMI kabel, napájecí kabel i šablonou sloužící k montáži na zeď. Škoda jen, že napájecí kabel tvoří i trafo, tedy ošklivě vyhlížející černá krabička, která může vypadat nehezky, pokud ji nemáte kam schovat (například do nebo za televizní skříňku). Chválím naopak environmentální přístup výrobce, který si dal záležet na provedení samotného balení, v němž nenajdete žádné plastové obaly.

Líbilo se nám
  • HDMI kabel

Konstrukční zpracování a instalace: během chvíle je hotovo

Novinka může být díky kompaktním rozměrům vhodnou volbou i pro televizory s nepříliš vysokými nožičkami, pod které se může vejít. Také na délku nebudete potřebovat extra dlouhý televizní stolek a před televizorem větší uhlopříčky tak vypadá soundbar velmi hezky. Samotná instalace je otázkou chvilky, stačí se jen rozhodnout, zda soundbar a televizor propojíte pomocí HDMI, či optickým kabelem, případně chcete využít méně kvalitní bezdrátové spojení skrze Bluetooth.

Na zadní straně se pak kromě konektorů nachází rovněž otvory pro zavěšení soundbaru na zeď a USB-A, o kterém si povíme v příští kapitole. Co se konstrukčního zpracování týče, lze se spolehnout na kvalitní plasty i kovovou mřížku. Na čelní straně rovněž figuruje jednoduchý OLED displej, který Sony s oblibou používá i u dalších soundbarů, jenž nabídne například rychlý přehled o hlasitosti či zvukových režimech. Designově se novinka podle mého názoru rovněž povedla, působí elegantně a v blízkosti televize to soundbaru zkrátka sluší. Pochválit musím rovněž malé, ale šikovné dálkové ovládání, které je spíše doplňkem pro televizní ovladač, skrze který lze soundbar logicky ovládat také.

Líbilo se nám
  • rychlá a jednoduchá instalace
  • kvalitní zpracování
  • praktický design

Konektivita: má své mouchy

Jak již bylo zmíněno v předchozí kapitole, propojení s televizorem/zdrojem zvuku je možné drátově skrze optický vstup a HDMI (s podporou eARC/ARC), což je trochu limitující v tom smyslu, že je na soundbaru přítomno pouze jediné HDMI. V této cenové třídě se na druhou stranu (překvapivě a bohužel) jedná o standard, Sony tedy v rámci konkurence nijak nevyniká, ale ani není pozadu. Soundbar lze podrobněji nastavit skrze aplikaci Home Entertainment Connect (pro iOS i Android), kde lze volit, jestli si má soundbar brát zvuk z televizoru nebo jiného zařízení skrze Bluetooth. Také je zde možné aktivovat režim pro poslech v noci, režim pro zvýraznění dialogů či režim prostorového zvuku. Rovněž je zde možné regulovat úroveň basové složky.

Sony HT-S2000

Aplikace hraje důležitou roli i v případě, že si chcete ověřit, zda soundbar reprodukuje zvuk v Dolby Atmos, nachází se v ní totiž praktický ukazatel. V oblasti bezdrátového propojení rozhodně zamrzí, že soundbar nepodporuje Chromecast, Spotify Connect, AirPlay 2, Google Asistenta či třeba Amazon Alexu. Pokud tyto možnosti chcete, musíte si u Sony připlatit. Stejně tak není k dispozici Wi-Fi, na druhou stranu neschází Bluetooth novější verze 5.2 (s podporou kodeků SBC a AAC).

Soundbar podporuje novější Bluetooth 5.2.

Rovněž díky přítomnosti eARC HDMI je zde pak i podpora všech možných standardů, jejichž výčet je skutečně dlouhý, konkrétně se jedná o Dolby Digital, Dolby Digital plus, Dolby TrueHD, Dolby Atmos, Dolby Dual mono, DTS, dále pak zvuk s vysokým rozlišením DTS HD, DTS HD Master Audio, DTS ES, DTS 96/24, DTS:X a LPCM.

Dříve zmíněné USB pak poslouží pro reprodukci z připojeného disku, tuto možnost je však nutné v aplikaci nejprve vůbec povolit a i poté lze z disku přehrávat pouze WAV soubory, které musí být uloženy v kořenové složce úložiště. Tuto možnost tedy bude využívat podle mě jen málokdo.

Líbilo se nám
  • novější Bluetooth 5.2
  • široká podpora různých zvukových standardů
Nelíbilo se nám
  • nepodporuje AirPlay, Chromecast ani hlasové asistenty
  • nepodporuje bezztrátový kodek LDAC

Zvuk: to si necháme líbit

Sony HT-S2000 je 3.1 soundbar s celkovým výkonem 250 W a vestavěným duálním subwooferem, což by mělo být samo o sobě zárukou schopnosti vykouzlit velmi slušný zvuk. Ještě více jsem však byl zvědavý na prostorovost reprodukovaného zvuku při poslechu obsahu v Dolby Atmos. Naštěstí mohu konstatovat, že výsledek je více než skvělý. I takto kompaktní soundbar totiž umí vytvořit velmi kvalitní prostorový zvuk díky technologiím Vertical Surround Engine a S-Force PRO Front Surround. Soundbar si pro co nejlepší výsledek nejdříve zmapuje místnost, respektive akustiku, poté vytvoří nejlepší způsob 3D ozvučení a konečný výsledek stojí za to.

Hudební přednes je pak u tohoto modelu v duchu vyváženosti, konkrétně basová složka (bez externího subwooferu) není tak výrazná, jak by se někomu mohlo líbit, rozhodně však ani nestrádá. Při sledování filmů se rozhodně stále můžete těšit na pořádně dunivé exploze a jiné efekty, které vám rozproudí krev v žilách. A to třeba při sledování některého z filmů ve vysoké kvalitě v rámci nativní Sony platformy Bravia Core.

Líbilo se nám
  • kvalitní a vyvážený zvuk
  • technologie prostorového audia

Zhodnocení

Sony HT-S2000 je skvělou volbou, pokud si chcete maximálně užít prostorový zvuk Dolby Atmos během sledování filmů a váš rozpočet je limitován hranicí přibližně 12 tisíc korun. Kvalita zvuku i prostorový efekt je na velmi vysoké úrovni, tudíž se lze smířit třeba i jen s jedním HDMI. Absence Wi-Fi a dalších funkcí, jako je Chromecast či AirPlay od Applu, však působí jako zbytečný ústupek a náročnější zákazníky rozhodně zamrzí.

Foto: Sony; Ioannis Papadopoulos, fzone.cz

Klady
  • technologie prostorového audia
  • kvalitní a vyvážený zvuk
  • novější Bluetooth 5.2 a široká podpora zvukových formátů
  • líbivý design
  • rychlá a jednoduchá instalace
Zápory
  • nepodporuje kodek LDAC, AirPlay, Chromecast ani hlasové asistenty
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze