Sony X75WL
test

Sony X75WL

Povedené LCD za pár korun

Novinka Sony láká především ty, kteří hledají kvalitní televizor od renomované značky za přívětivou cenu. Zda se Sony X75WL povedla po všech důležitých stránkách, to se dozvíte v této recenzi.

Sony X75WL se řadí mezi cenově dostupnější chytré televize, které představují pro většinu zákazníků „zlatou střední cestu“. Neschází 4K Processor X1 pro upscaling, povedený vzhled ani slušná konektivita. Jak se osvědčila v testu? To prozradím na řádcích níže.

Technické parametry Sony KD-55X75WL

Rozměry 124,3 × 72,1 × 7,1 cm
Rozměry se stojanem 124,3 × 78,9 × 33,4 cm
Hmotnost bez stojanu 15,3 kg
Hmotnost se stojanem 15,6 kg
Hmotnost celého balení 21 kg
Úhlopříčka displeje 55" (139 centimetrů)
Typ panelu LCD
Obrazový procesor 4K Processor X1
Režimy obrazu Živé barvy, Standardní, Kino, Hra, Grafika, Fotografie, Vlastní, Dolby Vision Dark
Rozlišení displeje 3 840 × 2 160 pixelů
Kompatibilita HDR HDR10, HLG a Dolby Vision
Výkon reproduktorů 10 W + 10 W
Operační systém Google TV
Interní paměť 32 GB
Hlasové vyhledávání ano
EPG ano
Internetový prohlížeč Vewd
Obchod s aplikacemi Google Play (for Google TV)
Počet tunerů (pozemní/kabelové) 1× digitální/analogový, 1× satelitní
Příjem signálů DVB-T2/S2/C
Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac
Bluetooth 4.2 LE
HDMI 4× boční
Standard HDMI eARC/ALLM
Chromecast integrovaný
LAN port 1× boční
USB 2× boční
Záznam na externí úložiště ano, o maximální kapacitě 4TB
VESA standard 30,0 × 30,0 cm

Konstrukční zpracování: lehounká, přesto pěkná

Sony X75WL v 50" provedení s přesným označením Sony KD-50X75WL mě oproti předchozím televizorům Sony (ač s většími obrazovkami) velmi příjemně překvapila tím, jak je lehká. Zhruba 12 kg (17 kg kompletně s balením) je oproti 2× (i více) těžším televizorům příjemná změna, i fyzicky méně zdatní zákazníci tak nebudou mít problém s manipulací a samotným sestavením. To ostatně, budete-li mít televizi někde položenou, skládá z velmi rychlého zasunutí plastových nožiček do konstrukce televizoru. Netřeba tedy hledat správný šroubovák, přesto televizor na plastových, avšak vcelku elegantních, nožičkách stojí pěkně stabilně.

Samotný design televizoru mně rovněž nijak neurážel, pochopitelně se musíte spokojit s plasty, ovšem ty jsou běžně používané i u výrazně dražších modelů. Navíc se jedná o velmi pěkně zpracované plasty, za zmínku konkrétně stojí broušený povrch rámečku kolem obrazovky, který je samozřejmě pečlivě zalepen od výrobce, aby se během přepravy nijak nepoškodil. Elegantně podle mě působí také logo Sony uprostřed spodního rámečku, pod ním se nacházející dioda, kterou lze však deaktivovat, pokud by vás její jemný bílý svit náhodou obtěžoval.

Líbilo se nám
  • snadné nasazení nožiček bez nutnosti šroubováku
  • imitace broušených kovových rámečků okolo obrazovky
  • elegantně nenápadný design

Konektivita: čtyři HDMI na boku

Konektorová výbava se kompletně nachází na pravém boku (při pohledu zezadu), kde najdeme čtyři HDMI (z toho jedno s podporou eARC), dvojici USB-A, výstup pro optiku, ethernetový port a konektory pro připojení k anténě. V tomto ohledu je nutné podotknout, že HDMI 2.1 novinka nepodporuje, pouze čtveřici HDMI 2.0. Náruživí hráči her, kteří chtějí využít možnosti moderních konzolí, zřejmě sáhnou jinam, ovšem pro ně má Sony X75WL alespoň herní dashboard.

Sony X75WL

V oblasti bezdrátové konektivity se lze spolehnout na propojení skrze Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac s podporou Apple AirPlay i integraci do Apple HomeKit. Přímo v televizi je rovněž zabudovaný Chromecast. Dále se můžete těšit na technologii Bluetooth 4.2, která přijde vhod například pro spárování se sluchátky. Pokud byste však chtěli poslouchat zvuk z televize vzdáleni od obrazovky bez nasazených sluchátek, mohu vám doporučit originální dálkový „ovladač“ Sony SRS-LSR200.

Líbilo se nám
  • dvě USB-A
  • čtyři HDMI
Nelíbilo se nám
  • schází HDMI 2.1

Dálkový ovladač: malý a s praktickými tlačítky

Ovladač Sony X75WL je na první pohled sympatickými svými kompaktními rozměry, díky nimž příjemně padne do dlaně a snadno lze dosáhnout na všechna tlačítka. Kromě základních prvků, jako je regulace hlasitosti či přepínání programů, zde najdeme i šest tlačítek pro rychlý přístup k platformám, jako je YouTube, Netflix či Disney+. Zadní kryt ovladače je příjemně zdrsněný, takže vám jen tak nevyklouzne z ruky a lze snadno vysunout, čímž získáte přístup k dvojici tužkových baterií AAA (ty najdete přímo v balení od výrobce).

Líbilo se nám
  • kompaktní rozměry
  • dedikovaná tlačítka pro různé služby

Obraz: ideální na sportovní utkání a nejen ta

Sony X75WL je osazena 60Hz LCD panelem, který je v dané cenové kategorii stále běžný, avšak oproti čím dál tím více populárním OLED obrazovkám či třeba technologii Mini LED má pochopitelně i několik úskalí, jmenovitě si nedopřejete například tak špičkový kontrast, krásně syté barvy a ani maximální jas nedosahuje tak vysokých hodnot. Cenová úspora je každopádně pro mnohé velmi důležitá a Sony přináší u modelu X75WL hned několik výhod. O zpracování obrazu se například stará osvědčený 4K Processor X1, který umí zprostředkovat velmi kvalitní upscaling do 4K rozlišení. Stejně tak ale mohu pochválit i velmi dobré pozorovací úhly, což dělá z X75WL například ideální televizor pro sledování sportovních utkání ve větší partě přátel.

Sony X75WL

S tímto televizorem je v každém případě vhodné i trochu plánovat, kam jej umístíte, neboť mít jej posazený na stolku vedle francouzského okna by mohlo být pro novinku až zbytečně velkou výzvou. Nejlépe se mu bude dařit spíše v tmavším koutu, kde nebudete mít problém s jasem ani kontrastem. Pokud jste navíc byli zvyklí na LCD televizory nebo zkrátka jen nejste zmlsaní OLEDy, budete s kvalitou obrazu více než spokojeni. Kromě již zmíněných sportovních utkání jsem na novince zhlédl několik filmů a kvalitě obrazu nemám s ohledem na cenu v podstatě co vytknout. Televizor navíc obsahuje několik přednastavených režimů a také si poradí s HDR10, HLG i Dolby Vision, což můžete ocenit například při sledování Blu-ray disku.

Někoho by mohl zaujmout i režim Eco, s nímž lze podle výrobce ušetřit až 32 % spotřebované energie při zachování kvalitativně podobného obrazu jako při normálním sledování. Ten oceníte zejména, pokud si pouštíte televizor jen na pozadí, převážně jej posloucháte a na obrazovku se podíváte jen občas.

Líbilo se nám
  • široké pozorovací úhly
  • kvalitní upscaling do 4K (4K Processor X1)
  • podpora Dolby Vision
Nelíbilo se nám
  • limity technologie LCD

Zvuk: sousedy rušit nebudete

Zvukovou stránku modelu X75WL obstarává dvojice 10W reproduktorů, jež podporují technologii X-Balanced Speakers, díky níž lze lépe rozumět dialogům. Kombinovaný výkon je pak pro běžného diváka dostačující, pro lepší zvukový zážitek je však rozhodně vhodné zvážit nákup domácího kina či třeba soundbaru. Z podporovaných formátů neschází DTS Digital Surround, Dolby Atmos či Dolby Audio.

Líbilo se nám
  • solidní kvalita zvuku

Uživatelské prostředí: Google TV, na který je spoleh

Výrobce vsadil i u tohoto modelu na osvědčený operační systém Google TV (s únorovými bezpečnostními záplatami), jehož hlavní výhodu spatřuji především v jednoduchosti používání a pochopitelně i nepřeberném množství různých aplikací, které si lze do televizoru doinstalovat. Mohu pochválit vysokou svižnost celého systému, která si nezadala s dražšími modely.

V oblasti dalších funkcí Sony myslelo na podporu hráčů, kteří ocení třeba herní dashboard, kde si lze nastavit některé funkce, ale také již zmíněnou podporu ALLM, což je v tomto případě exkluzivní funkce pro herní konzoli PlayStation 5. Aplikace pro sledování televizního vysílání můžete stáhnout dodatečně, doporučit můžeme například Sledování TV s přehlednou aplikací.

Líbilo se nám
  • intuitivní prostředí
  • možnost doinstalovat aplikace

Bravia Core: filmová galerie i u levnějšího televizoru

Podle mého názoru velmi zajímavým benefitem u tohoto modelu je filmová galerie Bravia Core, s níž jsem se až doposud setkával u dražších televizorů Sony či třeba jejich vlajkových telefonů. Pro ty, kteří o Bravia Core ještě neslyšeli, se jedná o streamovací službu, která je v mnohém podobná Netflixu či HBO GO. Pokud se na ni nebudete dívat jako na konkurenci těchto streamovacích gigantů, ale jako na příjemný bonus k televizoru, nelze jí v podstatě nic vytknout.

V galerii Bravia Core najdeme několik stovek filmů roztříděných do několika podsekcí. V jedné například najdeme pouze filmy s podporou IMAX Enhanced (tento formát však X75WL nepodporuje) nebo třeba Pure Stream se streamovací rychlostí až 80 Mbps (umožňuje-li to internetové připojení). Kromě horkých novinek, které si můžete koupit za kredity (při nákupu tohoto televizoru obdržíte pět kreditů), je k dispozici také katalog starších, avšak obvykle kvalitních, filmových klasik typu Muži v černém nebo Na Hromnice o den více. Přístup do této knihovny mají majitelé televizoru X75WL na 12 měsíců zdarma.

Líbilo se nám
  • kromě horkých novinek jsou v nabídce i osvědčené filmové klasiky
  • možnost přehrávání ve vysoké kvalitě

Zhodnocení: ideální volba za pár korun

Sony X75WL nestojí mnoho, přesto nabídne pěkné dílenské zpracování, přístup k Bravia Core, který byl donedávna výsadou jen vlajkových modelů, slušný obraz i povedené dálkové ovládání. Pokud se spokojíte s technologií LCD, jedná se podle mě o velmi zajímavou volbu.

Foto: Ioannis Papadopoulos, fzone.cz

Klady
  • svižná odezva systému Google TV
  • povedené dálkové ovládání
  • snadno dostupné konektory
  • solidní zvuk i obraz
  • platforma Bravia Core s ročním předplatným a 5 kupóny zdarma
Zápory
  • schází HDMI 2.1
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze