Sony LSPX-S2 Glass Sound Speaker
test

Sony LSPX-S2 Glass Sound Speaker

Křehký jen napohled
2

Občas nám do redakce dorazí produkt, nad kterým jen s úžasem nevěřícně kroutíme hlavou. Jedním takovým je nový bezdrátový reproduktor od Sony s označením LSPX-S2 z řady Glass Sound Speaker. Za lehce krkolomným názvem se skrývá jeden z nejnápaditějších kousků, které jste kdy mohli vidět. To, zda si nás získal i svým zvukovým projevem, prozradí dnešní recenze.

Ne, tohle opravdu není jen tak ledajaký bezdrátový reproduktor – tohle je LSPX-S2 Glass Sound Speaker, který Sony představilo na veletrhu CES 2019. Od té doby uplynulo poměrně dost času a nám se tento zajímavý kousek konečně dostal do redakce na podrobné otestování. Souběžně s touto recenzí si můžete reproduktor objednat i vy, neb se formou oficiální distribuce dostal i na tuzemský trh.

Sony LSPX-S2

Nejvýraznějším prvkem celého řešení je skleněný tubus, který napomáhá šíření zvuku do všech stran. Princip je podobný jako u předchozí generace LSPX-S1, která byla světu představena již v roce 2016. U reproduktoru za zhruba 15 tisíc korun však očekáváme, že bude nekompromisně fungovat a působit jako celek. To, zda se naše přání a očekávání naplnila, prozradí naše dnešní recenze.

Technické parametry Sony LSPX-S2 Glass Sound Speaker

Rozměry 277 mm, Ø 90 mm
Hmotnost 1,1 kg
Frekvenční rozsah 60 Hz až 40 kHz
Výstupní výkon 11 W
Bezdrátová konektivita Bluetooth, Wi-Fi, NFC, DLNA
Výdrž 8 hodin (režim Bluetooth)
Napájecí konektor microUSB
Doba nabíjení cca 3 hodiny
Zvýšená odolnost ne
Další dovednosti párování s dalšími reproduktory, režim Candlelight, Spotify Connect
Hardwarová tlačítka ON/OFF, zvýšení hlasitosti, snížení hlasitosti, tlačítko Spotify Connect, regulace osvětlení, WPN tlačítko, resetovací tlačítko, tlačítko pro párování, tlačítko pro přidání reproduktoru do sítě
Použité materiály hliník, organické sklo, textil
Barevné provedení přírodní barva hliníku
Cena cca 15 000 Kč

Obsah balení: bez pouzdra

V krásné podlouhlé krabici z tvrzeného kartonu naleznete pod množstvím těsnícího materiálu samotný reproduktor a následně USB kabel s USB-A na jednom a microUSB na druhém konci, adaptér do elektrické sítě a také leštící hadřík. Na žádné další specialitky se nedostalo. Velká škoda, že chybí přenosné tvrzené pouzdro. Vzhledem k exkluzivnosti celého řešení by šlo o příjemný bonus.

Konstrukční zpracování: zkrátka exkluzivní

Sony LSPX-S2 Glass Sound Speaker má jednu velkou výhodu. Zaujal totiž ještě předtím, než se vůbec dostal do rukou prvních recenzentů. Důvod je nasnadě – svým jedinečným designem zkrátka okamžitě začal plnit titulky věhlasných zahraničních webů. Samotný reproduktor tvoří dvě hlavní části, a to skleněný tubus z organického skla a hliníková základna s textilním lemem, ve které se nachází nezbytný hardware a baterie pro bezdrátový provoz.

Na výšku LSPX-S2 měří 277 milimetrů, průměr základny poté činí 90 milimetrů. Hmotnost reproduktoru jednoznačně překvapí, zastavila se totiž na vysoké hodnotě 1,1 kilogramů, za což může především použití ryze hodnotných materiálů. Nebudeme vám nic nalhávat, reproduktor působí v ruce opravdu těžkým dojmem. Vzhledem k jeho tvaru se totiž nemá hmotnost jak rozprostřít, a tak je kompletně soustředěna do hliníkové základny.

Sony Glass Sound Speaker LSPX-S2
Glass Sound Speaker si vás podmaňuje postupně.

Jakmile reproduktor poprvé vybalíte z krabice a vyprostíte jej z mnoha bezpečnostních prvků, které brání rozbití v průběhu přepravy, budete si nejspíš nemalou chvíli ujasňovat, co si o něm myslet. My jsme nic podobného za poslední dobu neviděli a reproduktor v nás dokázal vzbudit opravdu velké emoce.

Možná by se dal celý koncept zhodnotit tak, že Glass Sound Speaker vás zaujme, nebo ne. Tak jednoduché to ovšem není. Glass Sound Speaker si vás bude chtít podmanit postupně, a to prakticky kdekoli, kam se jej v danou chvíli rozhodnete umístit. Bude nový reproduktor součástí vaší obývací stěny, nebo ho raději položíte na komodu? Možností existuje nespočet a téměř na každém místě bude LSPX-S2 kralovat svým naprosto ojedinělým designem. Hodnocení designu je samozřejmě subjektivní. To že mně se reproduktor zamlouvá neznamená, že jiný v něm nemůže vidět jen „hodně zvláštní lampu“.

Sony Glass Sound Speaker LSPX-S2

Jakmile se dostatečně pokocháte designem i zpracováním, začnete si všímat detailů, tedy ovládacích prvků. Všechny jsou součástí hliníkové základny, konkrétně nejspodnějšího lemu, ale část prvků se nachází i zespodu. Lem základny tvoří síťovina a skvěle doplňuje chladivý hliník. Zároveň je ideálním místem, kam Sony mohlo prvky umístit. Konkrétně se jedná o tlačítko pro vypnutí/zapnutí samotného reproduktoru (při delším podržení režimu Candlelight), tlačítko rychlé volby Push & Play, které zároveň slouží i pro pozastavení přehrávání, port napájecího microUSB konektoru, 3,5milimetrový jack a konečně tlačítko pro zesílení či zeslabení. Doplníme že nad tlačítky pro vypnutí a zapnutí a tlačítkem Push & Play se v nenápadném výřezu skrývají i LED diody, které informují o různých činnostech reproduktoru.

Lem základny tvoří síťovina a skvěle doplňuje chladivý hliník.

Zbytek ovládacích prvků se nachází zespodu: konkrétně jde o tlačítka regulující svit „náladového“ osvětlení, tlačítko pro spárování skrze Bluetooth, tlačítko pro přidání reproduktoru v rámci Wi-Fi sítě, resetovací zdířku a konečně také tlačítko WPS a nastavení časovače. Spodní hrana rovněž poslouží i pro párování zařízení skrze NFC, kdy stáčí přiložit telefon zády ke spodní hraně a automaticky proběhne párování skrze Bluetooth. I když se zdá, že na spodní straně je tolik tlačítek, že není možné se v nich vyznat, Sony je opatřilo praktickými piktogramy a návod tedy potřebovat nebudete.

Sony Glass Sound Speaker LSPX-S2

Tisknutí tlačítek jde poměrně ztuha, zvláště pak těch na spodní hraně, přitom tlačítka na textilním lemu jdou tisknout snáze. Výhodou je vyšší hmotnosti reproduktoru je, že můžete ovládat hlasitost či funkci Push & Play bez nutnosti si reproduktor přidržovat druhou rukou.

Skrytým prvkem celého reproduktoru je náladové osvětlení, které se nachází skryté právě ve skleněném tubusu. Jde o LED diodu, kterou lze nastavit tak, aby světlo při přehrávání hudby mihotalo jako plápolající svíčka. Intenzitu lze nastavit přímo skrze tlačítka na spodní hraně a mihotání poté v aplikaci, kterou si představíme později. Alternativně lze tento režim spustit i pomocí hlavního tlačítka pro vypnutí a zapnutí reproduktoru, jen je třeba jej přidržet déle.

Sony Glass Sound Speaker LSPX-S2

Samotné zpracování reproduktoru je dle očekávání na špičkové úrovni. Sony se soustředilo i na ten nejmenší detail a z pohledu řemeslného zpracování působí LSPX-S2 znamenitě. „Krk“ postrádá jakékoliv spoje či předěly – celá hliníková část je zkrátka kompaktní monolit. Sony tak od nás získává velký palec nahoru.

Líbilo se nám
  • exkluzivní design
  • špičkové materiály
  • promyšlené rozmístění prvků
  • ukrytí notifikačních LED diod
  • náladové osvětlení ukryté ve skleněném tubusu
Nelíbilo se nám
  • vyšší hmotnost (vykoupena použitými materiály)
  • starší microUSB konektor

Konektivita a baterie: naprostá spokojenost

Sony na to šlo od podlahy a nevynechalo v rámci konektivity prakticky nic důležitého. Základ tvoří Bluetooth, jehož dosah je zcela obvyklý a i přes překážky není problém desetimetrová vzdálenost. Konkrétní verzi však Sony neuvádí. Na těle však nechybí ani 3,5milimetrový vstup a velkým benefitem je i rychlé párování skrze NFC. Anténa se nachází na spodní části, telefonem se tedy stačí jen přiblížit k základně a povolit spojení skrze Bluetooth, načež párování proběhne automaticky. Samozřejmě můžete zvolit i manuální párování, kdy je však nutné stisknout tlačítko ze spodní strany základny a počkat, než se LSPX-S2 objeví mezi viditelnými zařízeními.

Sony Glass Sound Speaker LSPX-S2

Myslíte že je to vše? Omyl. Novinka od Sony se pyšní i párováním skrze Wi-Fi, kdy můžete pomocí funkce Wireless Multi-room propojit až 10 dalších audiozařízení od Sony. Skvělé, to se nám líbí. Co se nám líbí o trochu méně je absence mikrofonu – pro telefonní hovory tak novinku nevyužijete.

Párování s telefonem, případně dalšími reproduktory přes Wi-Fi, probíhá skrze aplikaci Sony Music Center, která je k dispozici zdarma pro iOS i Android. Aplikace má poměrně strohý, možná až lehce zastaralý design, ovšem co umí, to umí dobře. Pokud již máte reproduktor spárován, rovnou se objeví mezi přidanými zařízeními. Pokud ne, můžete přímo z úvodní obrazovky zahájit párovací proces.

Aplikace Sony Music Center

Po vstupu do aplikace je vám umožněna správa hned několika položek. Prvně lze přímo skrze aplikaci spárovat další reproduktory, které následně budou hrát v jedné Wi-Fi síti. Pokud nemáte další reproduktory od Sony a nemůžete tak využít Wireless Multi-room, můžete vyzkoušet párování dvou LSPX-S2 reproduktorů skrze Bluetooth. Aplikace vám samozřejmě pomůže s přidáním reproduktoru do vaší domácí Wi-Fi sítě, stejně tak umožní nastavit tlačítko pro automatické spuštění skladby v rámci Spotify Connect. Je však nutné, abyste byli uživateli placeného Spotify Premium, jinak tlačítko poslouží jen pro pozastavení/spuštění přehrávání. V nastavění dále můžete upravit jas osvětlení, mihotání, posílení basů, časovač vypnutí a upozornění na blížící se vybití baterie.

Sony Glass Sound Speaker LSPX-S2
Mihotání osvětlení je velmi klidné, zrychlenou akci ukazuje tento GIF

Akumulátor s utajenou kapacitou slibuje až 8 hodin přehrávání hudby na střední hlasitost s aktivní funkcí osvětlení na maximální jas. Nám se tento čas potvrdil i v průběhu testování a pokud jsme světlo vypnuli, čas se nepatrně prodloužil. Pokud jsme hlasitost snížili ještě více, lze dosáhnout na zhruba 9hodinový poslech. Jakmile se reproduktor odpojí, přepne se do stand-by režimu, a pokud jej necháte odpojený po dobu 15 minut, tak se sám vypne, aby šetřil baterii. Tuto možnost můžete vypnout či zapnout v nastavení aplikace. Samotné dobití zabere zhruba 3 hodiny.

Líbilo se nám
  • inteligentní párování
  • NFC, Bluetooth i Wi-Fi
  • Wireless Multi-room
  • slušná výdrž baterie
  • plnohodnotná aplikace...
Nelíbilo se nám
  • ...se zastaralým designem
  • tlačítko fixované na Spotify Premium

Kvalita reprodukce: je to zážitek

Je mi to jasné – přečetli jste si toho hodně, ale už dlouho čekáte na to hlavní, tedy kvalitu reprodukce. Pojďme se tedy podívat na to, jak Sony LSPX-S2 doopravdy zní. U přenosných reproduktorů je většinou problém v tom, že zvuk nemá kudy „putovat“ a dostatečně se tak rozprostřít, než se dostane k vašim uším. Výrobci tak všemožně bojují s tím, aby zvuk nebyl plochý. A právě zde se odkrývá nesporná výhoda tubusu z organického skla, který se v momentě reprodukce rozvibruje a díky svému tvaru šíří zvuk do všech stran, a to bez ztráty kvality. Právě rezonanční šíření výškového reproduktoru zajistí, že je reprodukce velmi hlasitá, avšak stále velice kvalitní. Bez problému se vám povede ozvučit i větší místnost. Vestavěný 35mm reproduktor zajišťuje výkonný středový rozsah, což jsme si ověřili i v praxi.

Projev reproduktoru je velmi čistý, a to za různých okolností. Pochválit musíme opravdu povedenou basovou složku, kdy se až divíte, co z takto na pohled velmi křehkého zařízení vychází za zvuk. Doplníme že maximální výkon reproduktoru činí 11 W při 1% harmonickém zkreslení.

Zhodnocení: jediný svého druhu

Při ceně 15 tisíc korun se může zdát, že LSPX-S2 Glass Sound Speaker bude jen obtížně prodejný reproduktor. My si to nemyslíme. Jde zkrátka o jedinečnou záležitost, kdy reproduktor bude plnit i funkci výrazného doplňku vaší domácnosti. Když k tomu připočteme skvělý zvukový projev, dostatečnou výdrž baterie a opravdu kompletní konektivitu, musíme uznat, že tento počin se Sony opravdu povedl.

Sony Glass Sound Speaker LSPX-S2

Doporučení k nákupu od nás tento hliníkovo-skleněný skvost dostává. Závěrem už můžeme jen popřát příjemné chvilky s ním strávené.

Klady
  • exkluzivní design
  • precizní zpracování, hodnotné materiály
  • skvělý zvuk
  • dlouhá výdrž baterie
  • bohatá konektivita včetně NFC
  • dedikované tlačítko pro Spotify Connect
  • souhra více reproduktorů přes Wi-Fi
  • konfigurovatelné osvětlení
Zápory
  • vysoká hmotnost pro časté přenášení
  • v balení chybí ochranné pouzdro
  • starší microUSB konektor
Diskuze ke článku
petr
Cena na japonském amazonu je ¥39,456, tedy asi 8.720 Kč. Ano, cosi je třeba připočítat na dopravu a vyclení, nicméně stále ušetříte pěkných pár tisícovek...
Mixmow
hi guys :). I am looking for help for me and my girl. i am from France

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze