Sony SRS-NB10
test

Sony SRS-NB10

Futuristická sluchátka, která si zamilujete

Někdo má rád špunty, jiný zase pecky a někteří preferují sluchátka s mostovou konstrukcí přes uši. Na trhu je však také ještě jedna obdoba sluchátek, která možná vypadá trochu jako sci-fi, ale rozhodně stojí za pozornost.

V době, kdy se těší obrovské popularitě tzv. opravdu bezdrátová sluchátka, zatímco audiofilové sáhnou spíše po drátové variantě (často s uzavřenou konstrukcí), je možné si zakoupit také netradiční druh sluchátek, který zastupují dnes testovaná Sony SRS-NB10. Jak se tato „sluchátka“, nebo chcete-li bezdrátové reproduktory na krk, používají a v čem jsou unikátní?

Sony SRS-NB10 je bezdrátový reproduktor na krk

Technické parametry Sony SRS-NB10

Rozměry 191 × 49 × 185 mm
Hmotnost přibl. 113 gramů
Výdrž baterie až 20 hodin na jedno nabití
Konektor USB-C
Konektivita Bluetooth 5.1 (SBC, AAC)

Design: vskutku netradiční náhrdelník

To, že Sony SRS-NB10 nejsou jen tak obyčejná sluchátka, je každému jasné již z letmého pohledu. Jedná se totiž o jakousi „podkovu“, kterou si položíte za krk a díky hmotnosti něco málo přes 100 gramů na ni můžete v průběhu používání klidně zapomenout. Konstrukce ze silikonu je flexibilní, takže se rozhodně nestane, že byste sluchátka zlomili, i když je hodíte do tašky s ostatními věcmi. V neposlední řadě potěší i zvýšená odolnost IPX4. A v čem je tento typ konstrukce tak zajímavý?

Hlavní benefit je nasnadě, sluchátka si totiž nestrkáte do uší ani nedáváte na uši, tudíž máte po celou dobu používání přehled o tom, co se kolem vás děje. Zvýšená odolnost je pak staví i do role vhodného sportovního příslušenství, neboť je nerozhází pot či déšť. Přestože nejsem zastáncem toho, když si někdo během procházky městem pustí nahlas hudbu (ideálně přes hlasitý reproduktor), aby všichni ostatní věděli, co rád poslouchá, dokážu si představit tato sluchátka na méně frekventovaných místech, kde bych nikoho nerušil, tímto způsobem používat. Díky výše uvedenému jsou podle mě Sony SRS-NB10 také vhodná pro používání více uživateli, neboť se, jak již bylo zmíněno, nestrkají do uší.

Sluchátka netlačí ani po několika hodinách používání.

Ovládání sluchátek je velmi snadné. Obstarává jej několik tlačítek na vnitřní straně, kde také najdeme ukryté USB-C. Tvarování sluchátek je příjemné a nijak netlačí ani po několika hodinách nošení. V ideálním případě však doporučuji používat sluchátka s klasickým tričkem, u košile nebo pola s límečkem totiž může dojít k překrytí sluchátek (i s mikrofonu) samotným límcem.

Zvuk: na videokonference ideální, k poslechu hudby méně

Sony SRS-NB10 si nedávají za cíl nahradit klasická sluchátka, (nižší) kvalita reprodukce hudby totiž zákonitě odpovídá konstrukci. Přestože je zvuk z reproduktorů směřován k uším, nelze pochopitelně zajistit naprostou diskrétnost, takže jej okolí slyší také a hlavně, reprodukovaná hudba kvalitou nijak neoslní. Neočekávejte tedy například nijak extra výrazné basy. Obecně vzato se dá říct že stejnou kvalitu zvuku by vám zprostředkovala i podstatně levnější klasická sluchátka, o tom však model SRS-NB10 není.

Cílí totiž primárně na uživatele, kteří často telefonují, účastní se videokonferencí apod. Právě pro ty je komfort spojený s nošením velmi důležitý, stejně jako kvalita přenosu mluveného slova, která je v tomto ohledu naprosto bezproblémová. Osoby na druhé straně jsem slyšel hezky zřetelně bez zkreslení a díky soustavě mikrofonů integrovaných do sluchátek byla s kvalitou zvuku spokojena i protistrana. Zvlášť užitečná je i funkce rychlé deaktivace mikrofonu, abyste si mohli být 100% jistí tím, že volající na druhé straně neuslyší to, co jim nebylo určeno.

Výdrž: až 20 hodin na jedno nabití

Navzdory nízké hmotnosti dokážou sluchátka zajistit velmi slušnou výdrž až 20 hodin. Během testování jsem došel k závěru, že si sluchátka přibližně po dvou hodinách hovorů (provedených po sobě) ukousnou zhruba 10 až 15 % z kapacity baterie, což není vůbec špatné. Nabíjení probíhá skrze zmíněné USB-C a přímo v balení najdete USB-A/USB-C kabel, pomocí kterého můžete sluchátkům dodat dostatek energie na jednu hodinu používání za pouhých 10 minut.

Zhodnocení: vítaný pomocník do domácnosti

Sony SRS-NB10 jsou skvělým pomocníkem pro všechny, kteří často (a dlouze) volají, což je v době koronavirové pandemie vcelku běžné. Zprostředkují totiž nevídaný komfort, který nemohou standardní sluchátka nikdy nabídnout, vysokou kvalitu přenosu i velmi dlouhou výdrž. Poslouží tak jako ideální doplněk ke standardním sluchátkům, která vám zůstanou k poslechu hudby.

Foto: Petr Vojtěch, fzone.cz

Klady
  • kvalita zvuku při telefonování
  • komfort při používání
  • dlouhá výdrž + rychlé nabíjení
Zápory
  • nižší kvalita pro poslech hudby
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze