Sony SRS-XB12
test

Sony SRS-XB12

K bazénu i do kanceláře

Podobně jako u sluchátek se trend zmenšování a zbavování drátů nevyhnul ani reproduktorům. Dnešní uživatelé tak požadují nejen kvalitní zvuk, ale také kompaktní velikost a praktický design. Skvělou ukázkou toho, jak může takový bezdrátový reproduktor vypadat, je i dnes recenzovaný Sony SRS-XB12, který se navíc chlubí nezvykle dlouhou výdrží, ale i certifikací třídy IP67.

Pokud jste často na cestách a rádi přitom posloucháte hudbu nebo například audioknihy, možná jste již zvažovali alternativu ke sluchátkům v podobě přenosného reproduktoru. Ne vždy totiž musíte brát ohledy na okolí a na místech, kde jste sami, si můžete odpočinout od věčně nasazených sluchátek. Testovaný bezdrátový reproduktor Sony SRS-XB12 je přitom možná právě tím, co jste hledali – nabízí kompaktní rozměry, pro Sony typickou vysokou zvukovou kvalitu i zvýšenou odolnost IP67. Jaké jsou mé dojmy z přibližně dvoutýdenního používání? To vám rád sdělím v této recenzi.

Technické parametry Sony SRS-XB12

Rozměry 74 mm × 92 mm (průměr × výška)
Hmotnost přibližně 243 gramů
Frekvenční rozsah 20 Hz až 20 kHz
Velikost reproduktoru 46 mm
Maximální rozsah komunikace 10 metrů
Bezdrátová konektivita Bluetooth 4.2
Výdrž přibližně 16 hodin
Napájecí konektor microUSB
Doba nabíjení cca 4 hodiny
Zvýšená odolnost ano, IP67
Podporované kodeky SBC, AAC
Kompatibilní profily A2DP, AVRCP, HFP, HSP
Barevné provedení červená, zelená, modrá, fialová, šedá, černá
Obsah balení microUSB/USB-A kabel, popruh (připevněný k tělu)
Cena (MOC) 1 550 Kč

Obsah balení: nic nepřebývá, nic nechybí

V krabičce, která není o moc větší než samotný reproduktor, najdete kromě brožurky s návodem také černý kabel typu microUSB/USB-A. Osobně bych zde rád viděl také propojovací audio kabel se zakončením v podobě 3,5mm jacku na obou stranách. Vzhledem k tomu, že bude reproduktor většina uživatelů využívat k bezdrátovému poslechu, však chápu rozhodnutí výrobce tento kabel do balení nepřidávat.

Líbilo se nám
  • přiložený nabíjecí kabel

Konstrukční zpracování: nejen líbivé, ale i odolné

Reproduktor Sony SRS-XB12 vychází z designu svého předchůdce s označením SRS-XB10, spoléhá tak na praktický design v podobě „soudkovitého“ tvaru. Díky němu lze reproduktor postavit takřka na jakýkoliv povrch, aniž byste se museli obávat nedostatku stability. Díky silikonovému povrchu je zařízení navíc velmi příjemné na omak a i když máte například mokré ruce, jen tak nevyklouzne.

Sony SRS-XB12

Designově se tedy podle mého názoru reproduktor povedl a rozhodně nepůsobí nudně. Možnost vybrat si z široké palety barev navíc ocení nejen potenciální zájemce. Na těle najdeme sadu běžných tlačítek určených pro vypnutí, zapnutí, párování, úpravu hlasitosti, přijetí a ukončení hovoru, případně spárování s dalším reproduktorem. U jednotlivých tlačítek jsou navíc malé LED, které uživatele informují blikáním či nepřerušovaným svícením. Pokud bychom se přesunuli na druhou stranu tohoto „válečku“, najdeme zde záslepkou kryté micro USB a 3,5mm konektor. Záslepka na svém místě drží příkladně a od ztráty ji chrání spojovací kabel.

Velkou přidanou hodnotou tohoto zařízení je prachuvzdornost a vodotěsnost. V praxi to znamená, že i pokud byste reproduktor polili nebo vám například spadl do bazénu, měl by to přežít bez úhony. Sony SRS-XB12 je tedy ideálním kamarádem do deště nebo společníkem na letní grilovací párty u bazénu.

Sony SRS-XB12

Velmi praktické je také poutko. To je vyrobeno z materiálu podobného bezpečnostním pásům v automobilech (polyesteru). Toto poutko je k reproduktoru napevno připevněno, takže se nemusíte obávat, že by mohl reproduktor při zavěšení za poutko vyklouznout. Na výletu s batohem si navíc můžete poutko jednoduše připnout karabinou k batohu a pohodlně jej přenášet.

Líbilo se nám
  • zvýšená odolnost IP67
  • praktické poutko
  • líbivý design

Konektivita a baterie: neúnavný společník

Reproduktor disponuje možností bezdrátového připojení skrze Bluetooth 4.2 (podporované profily a kodeky si můžete prohlédnout v tabulce uvedené výše) a prvotní spárování je otázkou chvilky. Pokud byste si náhodou chtěli přehrát skladby ze staršího MP3 přehrávače, můžete vždy využít drátového propojení skrze 3,5mm jack. K bezdrátovému poslechu naštěstí není potřeba stahovat žádnou speciální aplikaci od Sony a vše probíhá zcela standardně tak, jako byste párovali jakékoliv jiné Bluetooth zařízení.

Sony SRS-XB12

Během používání mě potěšila rychlost, kterou docházelo k propojení již spárovaných zařízení. Po zapnutí reproduktoru jste mohli obvykle začít poslouchat hudbu v rozmezí dvou až tří sekund. Regulaci hlasitosti při poslechu pak obstaráváte přímo z propojeného zařízení. U některých zařízení je potřeba regulovat hlasitost jak na zdroji hudby, tak na přehrávači, s čímž jsem se zde nesetkal a považuji to za plus.

Během bezdrátového poslechu, zvlášť při toulkách v oblastech bez přístupu k elektrické zásuvce či powerbance, vás potěší výdrž. Ta podle mě činila cca 14 až 15 hodin. Výrobce přitom slibuje až 16 hodin poslechu. Že vždy záleží na hlasitosti přehrávaného audia přitom pravděpodobně nemusím nijak zdůrazňovat. Pokud nebudete poslouchat opravdu velmi často, budete reproduktor zpravidla nabíjet jednou za týden. Nevýhodou je snad pouze delší doba nabíjení, která činí přibližně čtyři hodiny.

Sony SRS-XB12
Líbilo se nám
  • rychlé spárování
  • 3,5mm jack
  • dlouhá výdrž bez nabíjení
Nelíbilo se nám
  • delší nabíjecí doba

Kvalita reprodukce: ve dvou se to lépe táhne

Sony SRS-XB12 se zaměřuje primárně na aktivnější uživatele, kteří ocení přenositelnost, ale také očekávají adekvátní kvalitu zvukového poslechu, tou vás tento reproduktor (s ohledem na cenu a velikost) rozhodně nezklame. Ať už posloucháte rock, hip hop nebo jazz, potěší vás prokreslené výšky, syté středy a díky technologii EXTRA BASS v podobě pasivního zářiče dokonce i solidní basy.

Sony SRS-XB12

Spokojen jsem byl také s poslechem mluveného slova, ať už to bylo při sledování videí na YouTube či poslechu audioknihy, a Sony SRS-XB12 se nenechal zahanbit ani při telefonních hovorech, kdy jsem se s protistranou slyšel čistě a zřetelně.

Výhodou tohoto reproduktoru je navíc možnost vytvořit stereofonní zvuk propojením s dalším reproduktorem Sony SRS-XB12. Takto můžete snadno ozvučit větší prostory a posunout zážitek z poslechu o třídu výš. Sony audiotechniku zkrátka umí a tento reproduktor není výjimkou.

Líbilo se nám
  • kvalitní zvukové podání
  • slušné basy (na svou velikost)
  • možnost propojení s druhým reproduktorem
  • kvalita telefonních hovorů

Zhodnocení

Přenosný reproduktor Sony SRS-XB12 je na první pohled dokonalým společníkem na cesty i na časté přenášení v domácnosti. Jde o kompaktní, praktické zařízení s líbivým designem, kvalitním zvukovým podáním a bezproblémovou konektivitou. Jedinou kaňkou na kráse je snad jen delší doba nabíjení baterie, která ovšem udrží reproduktor „v pozoru“ nadstandardně dlouho. Nákupem tohoto reproduktoru tedy rozhodně chybu neuděláte a mohu vám jej s klidným svědomím doporučit.

Klady
  • praktické zpracování
  • kvalita poslechu
  • odolnost IP67
  • rychlé spárování
  • nadprůměrná výdrž
Zápory
  • delší doba nabíjení
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze