Sony SRS-XB13
test

Sony SRS-XB13

Prcek s dlouhou výdrží a vysokou odolností

S pěkným počasím přichází doba grilování, výletů a zábavy s přáteli, ke které neodmyslitelně patří i dobrá hudba. V dnešním testu se proto podíváme na zoubek sympatickému reproduktoru renomovaného výrobce Sony, který má kromě kompaktních rozměrů hned několik dalších předností.

Co je malé, to je milé, říká se. U testovaného reproduktoru Sony SRS-XB13 to bezesporu platí. Kompaktní repráček se vejde do dlaně, chlubí se vysokou odolností i adekvátní kvalitou zvuku. Má také nějaké nevýhody, nebo se jedná v daném segmentu o jasného adepta ke koupi?

Technické parametry Sony SRS-XB13

Rozměry 76 × 95 mm
Hmotnost 253 gramů
Výdrž baterie 16 hodin
Barevná provedení korálově růžová, citrónově žlutá, světle modrá, tmavošedá, černá, purpurově modrá
Podporované kodeky SBC, AAC
Maximální dosah 10 metrů (Bluetooth 4.2)
Cena 1 599 Kč

Obsah balení: včetně kabelu

Balení obsahuje vše důležité – sadu příruček, pečlivě zabalený reproduktor i kratší nabíjecí kabel USB-A/USB-C.

Líbilo se nám
  • vše potřebné

Konstrukční zpracování: vody se nezalekne

Sony SRS-XB13 designem připomíná malý váleček, který se bez problémů vměstná do dlaně, a je vybaven praktickým rozepínatelným poutkem, díky čemuž je možné reproduktor nejen postavit, ale klidně i zavěsit. V testované „světle modré“ variantě (která je však podle mého názoru spíše tmavá) to SRS-XB13 sluší a zpracování působí kvalitně.

Z ovládacích prvků zaujmou silikonová tlačítka (zbytek těla tvoří tvrdší plast a kovová mřížka reproduktoru) s notifikační diodou u tlačítka napájení a Bluetooth připojení. Díky výrazným (vystupujícím) piktogramům je snadné ovládat přehrávání hudby i poslepu. Pod funkcí „play/pause“ lze spatřit také otvor mikrofonu pro případ využití reproduktoru jako hlasitého handsfree. Přímo pod tlačítky pak najdeme „komoru“ pro zvýraznění basů a úplně vespod silikonový proužek, který se stará o to, aby reproduktor „netancoval“ na tvrdých podložkách typu stůl.

Chválíme přítomnost moderního USB-C.

Největší předností je vyjma kompaktních rozměrů a hmotnosti pouhého čtvrt kilogramu zvýšená odolnost dle certifikace IP67. Repráček tak zvládne i případné ponoření do vody, což oceníte nejen v případech, že si s sebou reproduktor berete k bazénu. Kvůli zvýšené odolnosti si lze všimnout také pěkně schovaného USB-C pro nabíjení. Mírně však zamrzí, že se pod záslepkou nenachází rovněž 3,5mm jack (prostoru by zde muselo být o trochu víc) pro kabelové připojení. V případě, že chcete rychle pustit hudbu z tabletu, počítače či jiného telefonu s audiokonektorem, je jack k nezaplacení. Chválím naopak přítomnost moderního USB-C, které se do segmentu bezdrátových reproduktorů prodíralo relativně pomalu.

Líbilo se nám
  • kvalitní zpracování
  • líbivý design
  • praktické poutko
  • zvýšená odolnost IP67
  • moderní USB-C
Nelíbilo se nám
  • chybí 3,5mm jack

Konektivita: spárování na první dobrou

K zprovoznění není vyžadována žádná aplikace. Pokud vlastníte zařízení s Androidem, můžete se těšit na funkci extrémně snadného spárování (Fast Pair). Po zapnutí reproduktoru se na vašem telefonu automaticky objeví nabídka spárování s reproduktorem, kterou stačí potvrdit, a máte hotovo. Není tedy potřeba zadávat žádný PIN nebo čekat, než se reproduktor objeví ve výčtu blízkých Bluetooth zařízení.

Pokud vlastníte druhý reproduktor Sony SRS-XB13 (nebo třeba vaši přátelé), můžete je propojit a vytvořit stereo efekt.

Líbilo se nám
  • rychlé párování díky Fast Pair
  • možnost propojení s dalším reproduktorem

Zvuk: párty může začít

Vzhledem ke kompaktním rozměrům a nízké hmotnosti je jasné, že Sony SRS-XB13 neslibuje žádný extrémní výkon jako například dříve testovaný Sony MHC-V13. I tak se ovšem můžete těšit na kvalitní poslech i vysokou maximální hlasitost, u které jsem k mému překvapení nepozoroval žádnou degradaci kvalitu zvuku. Oproti konkurenčním reproduktorům podobných rozměrů jsou předností tohoto modelu silnější basy a celkově lepší podání nižších frekvencí. Obávat se však nemusíte ani středních či vyšších tónů, které jsou nezastřené a odpovídají vyššímu standardu (v daném segmentu).

Sony SRS-XB13

46mm měnič reproduktoru má dostatek výkonu na vyplnění i větší místnosti nebo venkovních prostor v případě, že jdete s přáteli grilovat nebo se vydáte k vodě, kde oceníte zvýšenou odolnost. Spokojen jsem byl rovněž s kvalitou přenosu telefonních hovorů a mikrofonu. Reproduktor podporuje kodeky SBC a AAC, LDAC tedy schází, což podle mě vzhledem k využití nijak zvlášť nevadí.

Líbilo se nám
  • kvalitní zvukové podání
  • vysoká maximální hlasitost

Výdrž: dřív unaví vás, než vy jeho

Reproduktor se nabíjí přes USB-C a přímo v telefonu můžete sledovat úroveň nabití integrované baterie. Výrobce slibuje až 16 hodin poslechu na plné nabití, což je skvělá hodnota a průměrnému uživateli se málokdy stane, že by potřeboval poslouchat déle bez přístupu ke zdroji energie, ať už jde o zásuvku s adaptérem či powerbanku. Během používání jsem tak nabíjel jen sporadicky a spíše „do zásoby“, než kvůli tomu, že bych musel. Sony SRS-XB13 je tedy ideální volbou i na celovíkendové výlety.

Líbilo se nám
  • dlouhá výdrž

Zhodnocení

Sony SRS-XB13 je ideálním společníkem na zahradu, k bazénu či při cestě do přírody. Díky praktickému poutko jej snadno zavěsíte na batoh nebo na strom, nechybí zvýšená odolnost dle IP67 nebo vysoká kvalita zvuku, který nezklame ani náročnější posluchače hledající kompaktní/přenosné řešení. Užitečná je rovněž funkce Fast Pair či moderní USB-C. Jedinou nevýhodou tak může být snad jen absence praktického 3,5mm jacku.

Foto: Petr Vojtěch, fzone.cz

Klady
  • možnost využití i jako handsfree díky mikrofonu
  • vysoká kvalita zvuku a výrazné basy
  • líbivý design s praktickým poutkem
  • rychlé spárování Fast Pair
  • nabíjení přes moderní USB-C
  • zvýšená odolnost IP67
Zápory
  • absence 3,5mm jacku
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze