Sony SRS-XB33
test

Sony SRS-XB33

Na divokou party jako dělaný

Nedávno testovaný reproduktor Sony SRS-XB23 nás oslovil kompaktním designem i slušným zvukem, ale co když chcete opravdového „party boye“? Není problém, Sony má v nabídce model SRS-XB33, který oživí každou party. Nejen zvukem, ale také světelnými efekty do rytmu. Výdrž 24 hodin už má být jen pomyslnou třešničkou na dortu plném zábavy.

Recenzi reproduktoru Sony SRS-XB23 jsme pro vás přichystali teprve nedávno, už nyní se ale podíváme na zoubek o třídu lepšímu kousku, což prozrazuje už vyšší číslovka v názvu, tedy SRS-XB33. Primárně ale jde hlavně o to, čím se reproduktor chlubí.

Hned na úvod můžeme říci, že XB33 je „party boy“ v pravém slova smyslu. Posuďte sami: dobře vypadá, nějaká ta „koupačka“ v bazénu ho nerozhází, je velmi hlasitý, má však cit pro detail a navíc dlouho vydrží. A také se nebojí rozzářit, když je potřeba. Prostě vysněný článek party, který vydrží celou noc a zbude mu navíc ještě dost energie do dalšího dne, kdy už většina dávno spí.

Obsah balení: opět jen základ

V poměrně velké krabici je kromě reproduktoru nabíjecí USB-C kabel a základní dokumentace. Šmitec. Krátký výčet, víme, ovšem vše potřebné je uvnitř reproduktoru. Někdo by mohl namítnout, že chybí alespoň nějaká karabinka pro zavěšení, avšak až se dostaneme k hmotnosti tohoto reproduktoru, uznáte, že by muselo jít spíše o menší lano.

Konstrukční zpracování: když je „kompaktnost“ sprosté slovo

Zapomeňte na vše, co jsme psali o reproduktoru XB23, XB33 na to jde úplně jinak. Nejde totiž o drobečka, který by se vám vešel do kapsy. Hodně energie chce hodně místa, a proto je XB33 opravdu rozměrným kusem techniky. Jeho rozměry činí 246 × 97 × 106 mm a hmotnost 1,1 kg. Bez nadsázky byste mohli někomu nehezky ublížit, pokud byste použili Sony SRS-XB33 jako zbraň.

Sony SRS-XB33

Sony má rádo barvy, takže kromě tmavě modré si reproduktor můžete zakoupit v červené, tmavě šedé a černé. Vody a prachu se rozhodně nebojí, dokonce má certifikaci IP67. Nerozhodí jej slaná voda, prašné prostředí ani nějaký ten náraz. Sony dokonce na svých stránkách uvádí, že i pokud reproduktor upustíte, zůstane stále funkční. A pokud budete u moře na pláži, opláchnout jej můžete klidně v moři. Inu, proč plýtvat pitnou vodou.

Po stránce designu jde o takový válec, který se směrem dozadu zužuje. Spodní strana má pogumované nožičky, aby se reproduktor nekolébal a zároveň pevně držel i na méně stabilní či ne zcela rovné podložce. Bočnice jsou pogumované, po bocích jsou basové zářiče a po obvodu je opět speciální síťovaný úplet, který design oživuje. Hlavní ovládací panel je na vrchní straně, jde o tlačítka Power, Bluetooth, Play/Pause, tlačítka pro regulaci hlasitosti a také tlačítko pro aktivaci Živého zvuku, o kterém si povíme více později. Tímto tlačítkem můžete navíc aktivovat úsporný režim STAMINA. Potěší, že přímo na horní hraně se nachází NFC pro snadné párování, stačí tedy přiblížit telefon a potvrdit párování. Dodáme, že tlačítka se skvěle tisknou, stejně jako u reproduktoru XB23.

Je to hromotluk, ale má styl.

Oproti XB23 pár tlačítek chybí, ta Sony tentokrát schovalo dozadu, pod gumovou krytku, která je opět poměrně masivní. Pod ní najdete USB-C pro nabíjení, USB-A pro připojení telefonu (pro účely nabíjení, reproduktor slouží jako powerbanka) a jsou zde i tlačítka Light/BATT, Party a Pair. Jedním stiskem tlačítka Light/BATT vám reproduktor řekne, kolik procent kapacity baterie zbývá, bohužel ale jen anglicky. Delším přidržením můžete vypnout/zapnout světelné efekty. Tato tlačítka jsou poměrně malá, tisknou se hůře, ale zase je nebudete tak často potřebovat, takže není důvod k panice.

Sony SRS-XB33

Světelné efekty? Ano. Na těle nalezneme dva barevné LED pruhy (vždy jeden po obvodu) a pod síťovinou jsou další LED světla. Ta mají dotvořit party atmosféru, reagují na hudbu a jsou navíc konfigurovatelná, ovšem jen skrze aplikaci. Přímo přes reproduktor můžete světelné efekty vypnout a zapnout, nic více. O širších možnostech nastavení si povíme v následující kapitole.

Světelné efekty navodí tu správnou party atmosféru.

Celkově vzato je reproduktor opravdu mohutný, avšak stále elegantní. Přenosný sice stále je, rozhodně už ale nejde o extrémně kompaktní zařízení. Těší nás zvýšená odolnost, prachuvzdornost, pěkné barvy i cit pro detail. Například pogumované hrany jsou příjemné na dotek, navíc zamezí fatálnímu poškození v případě pádu. Tohle se Sony povedlo, je to sice hromotluk, ale stále dobře vypadající.

Líbilo se nám
  • bytelné provedení
  • pěkný design
  • barevné LED pásy
  • odolný vůči vodě, prachu i nárazům
  • snadno se ovládá
Nelíbilo se nám
  • vysoká hmotnost
  • informace o kapacitě baterie pouze hlasem

Konektivita, baterie a efekty: zaujme ve všem

Konektivitu obstarává Bluetooth 5.0, přičemž dosah je velmi slušný, a to i v interiéru. Na těle chybí 3,5mm jack, ale NFC už ne, takže si můžete užít snadné párování, pokud váš telefon tedy NFC podporuje a umí jej využít pro párování (ne, iPhony stále ne). Mezi kompatibilní profily patří A2DP/AVRCP/HSP/HFP a SPP, stejně jako kodeky SBC, AAC a LDAC, ale AptX bohužel chybí, což je trochu škoda. Jak už jsme zmínili dříve, k nabíjení slouží USB-C, což chválíme.

Sony SRS-XB33

Potěší, že Sony SRS-XB33 má vlastní mikrofon, můžete tedy vyřizovat i hovory. Kvalita je dobrá, citlivost mikrofonu je lepší než v případě XB23.

Celková výdrž baterie v ideálních podmínkách by měla dosáhnout až 24 hodin, ale má to samozřejmě své „ale“. Tak zaprvé, světelné efekty musí být vypnuté, stejně tak musíte deaktivovat režim Extra Bass. Pokud se bez osvětlení neobejdete a basy k životu zkrátka potřebujete, musíte se spokojit s výdrží 14 hodin. Ovšem, zde se není nutné držet při zemi, hudbu můžete přehrávat na 70% hlasitost a ve výsledku jde stále o velmi slušnou výdrž na nabití. Dodáme, že model SRS-XB33 má baterii s kapacitou 2 700 mAh, dobíjení zabere asi 4 hodiny a poslouží i jako malá powerbanka.

Sony SRS-XB33

K ovládání reproduktoru pak lze využít i aplikaci Sony Music Center, která je dostupná zdarma pro iOS i Android. Přepínat můžete stereo/mono výstup, najdete v ní také konfigurovatelný ekvalizér. Dokonce lze vypnout i basovou složku, čímž se výrazně ušetří kapacita baterie, pokud vám ji už příliš nezbývá. Sony připravilo i speciální aplikaci Fiestable, která je rovněž dostupná pro iOS a Android zcela zdarma. Tou ovládáte světelné pruhy na reproduktoru a Sony dokonce umožní přidat i různé „DJ zvuky“.

Když budete chtít, bude zářit

Aplikace je poměrně bohatá na různé možnosti, například zatřesením telefonu se přidá konkrétní nástroj (buben, činely) či světelný efekt (postupné přechody), lze přidat například i potlesk a další vybrané zvukové efekty. Co je ale hlavní, skrze aplikaci lze nastavit i výchozí barvu, kterou bude LED osvětlení zářit, ovšem toto nastavení se vždy smaže, jakmile reproduktor vypnete a znovu zapnete. Aplikace je vhodná primárně pro hračičky, ostatní ocení právě možnost změny barev, kterými LED pásky září, s nastavením si navíc můžete vyhrát a vybrat si i vlastní světelnou smyčku, kterou bude reproduktor při přehrávání skladeb používat. Pokud vás světelné efekty přestanou bavit, lze je deaktivovat tlačítkem pod gumovou krytkou na zadní straně reproduktoru.

Líbilo se nám
  • Bluetooth 5.0
  • podpora NFC
  • USB-C pro nabíjení
  • dlouhá výdrž
  • přehledná aplikace Sony Music Center
Nelíbilo se nám
  • hodil by se kodek AptX
  • aplikace Fiestable je méně přehledná

Kvalita reprodukce: je to síla

Model SRS-XB33 podporuje podobné zvukové režimy jako XB23, tedy Clear Audio+, DSEE, EXTRA BASSTM, REŽIM STAMINA, ovšem nás nejvíce zaujal režim LIVE SOUND. Po aktivaci se zvuk rozšíří více do prostoru a vy máte pocit, jako kdyby vás obklopoval, podobně jako u domácího kina, respektive soundbaru. Zážitek pochopitelně není zcela srovnatelný, ale vážně nás překvapilo, kolik energie se v takto malém zařízení nachází a jak dobře zvuk zní.

Sony SRS-XB33

Zvuk je velice hutný, výrazný, vokály čisté a basy opravdu výrazné. Samozřejmě výraznější než u modelu XB23. Je až s podivem, jak vysoké hlasitosti lze dosáhnout, na 100% hlasitost to již není na menší místnost, zvuk se dokonale šíří i v opravdu velkém prostoru, případně venku. V případě, že spojíte dva reproduktory (režim Party Connect), bez problému ozvučíte i zahradní party.

Energie má na rozdávání.

I model XB33 se chlubí speciálně vyvinutou zvukovou jednotkou X-Balanced Speaker Unit. Na rozdíl od kruhové membrány u běžných reproduktorů je nově vyvinutá jednotka X-Balanced Speaker Unit v případě opatřena membránou, která nemá kruhový tvar, ale více protáhlý a asymetrický. To umožňuje maximalizovat plochu membrány, ta tak přispívá ke zvýšení akustického tlaku. Ruku v ruce s tím má jít, dle slov Sony, o čistší výstup než u konvenčních reproduktorů s kruhovou membránou.

Líbilo se nám
  • silný a hutný zvuk
  • vysoká hlasitost
  • inovovaná zvuková jednotka
  • režim Party Connect

Zhodnocení: velká síla

Model XB33 nás opravdu zaujal. Jeho mohutné provedení i zvuk se hodí i na větší party, světelné efekty poté atmosféru dokonale podtrhnou. Problémem nebude zřejmě ani cena, za reproduktor zaplatíte něco málo přes 3 tisíce korun. Proto jej můžeme směle doporučit.

Klady
  • hutný a kvalitní zvuk
  • moderní design
  • světelné efekty
  • snadné ovládání
  • podpora NFC, snadné párování
  • odolná konstrukce
  • přijatelná cena
  • více barevných variant
Zápory
  • rozměrnější a také těžší