Sony WH-L600
test

Sony WH-L600

Sluchátka, která vás vtáhnou do děje

Hodláte si v dnešní nelehké době zřídit soukromé kino ve vlastním obývacím pokoji, ale nechcete své audiovizuální zážitky sdílet se sousedy? Řešením jsou tradiční bezdrátová sluchátka k televizi, audio systému či herní konzoli. Sony WH-L600 přináší hutný zvuk, všechny možnosti konektivity i praktickou dobíjecí stanici.

Když se dnes řekne bezdrátová sluchátka, každý si vybaví ta s Bluetooth, která lze využívat s širokým spektrem zařízení, nejčastěji s mobilními telefony. Pokud však hledíte na kvalitní zvuk a nepotřebujete je na venkovní nošení, je pro vás určena zcela odlišná kategorie sluchátek. Nadále bezdrátová, ovšem s Bluetooth si nerozumí. Připojují se přes domácí stanici k televizi či herní konzoli a následně vytváří vlastní bezdrátovou síť. Velké náušníky společně s podporou prostorového zvuku slibují opravdu silný zážitek, který by měl obhájit cenu kolem 7 tisíce korun.

Obsah balení: větší krabice

Sluchátka Sony WH-L600 jsou v poměrně rozměrné krabici, za což může především domácí dobíjecí stanice, kterou nelze nijak rozložit. Kromě ní se v balení nachází samozřejmě sluchátka, adaptér pro domácí stanici, dobíjecí kabel a také propojovací optický kabel. Do základu tedy vše potřebné pro to, abyste sluchátka mohli ihned po vybalení začít používat.

Sony WH-L600

Konstrukční zpracování: poctivá a pohodlná klasika

Na první pohled mi Sony WH-L600 připomněla léty osvědčená sluchátka. Mají zcela tradiční design, kdy výrobce sice vsadil na plast, ale současně si hledí maximální kvality dílenského zpracování. Sluchátka nijak nevržou a působí robustním dojmem. Velké náušníky jsou příjemně měkké a měkčený je i hlavový most pro maximální pohodlí i při dlouhém nasazení na hlavě.

Sluchátka jsou pohodlná i při dlouhodobém nošení.

Líbí se mi matný povrch na vnější straně, na kterém nijak neulpívají otisky prstů. Již samotné velké mušle dávají tušit, že celková velikost sluchátek nebude nejmenší. I při nastavení na nejmenší rozměr hlavového mostu je to v případě mé hlavy zcela na hraně a v ideálním případě bych si je potřeboval ještě o něco zmenšit. Víte-li, že máte spíše menší obvod hlavy, nebude model WH-L600 pro vás.

Lehce v kontrastu se samotnými sluchátky působí domácí stanice, na kterou se sluchátka zavěsí. Má tvar obráceného písmena T a nepříjemně překvapí laciným plastovým vzhledem, který se plně projeví v momentě, kdy se stanice jakkoliv dotknete. Celá konstrukce se kroutí a povrzává. Naštěstí nad tím lze přimhouřit oko, neboť stanice většinu času stojí na jednom místě a pouze do ní ukládáte sluchátka, která chcete odložit či nabít.

Sony WH-L600

Na zadní straně stanice najdete také sestavu konektorů. Ovládání stanice pak obstarávají tři klávesy na horní hraně, kterými sluchátka uvedete do práce, případně změníte zvukové režimy. Ty lze dále nastavit ještě posuvnými bočními tlačítky. O aktuálním zvukovém režimu vás informuje čelní strana, na které se vždy bílé podsvítí aktuální volba. Výsledek působí minimalisticky a nerušivě.

Líbilo se nám
  • klasický vzhled
  • měkký hlavový most
  • pohodlné nošení
Nelíbilo se nám
  • lacině vypadající domácí stanice

Ovládání: jistota s klasikou

Zapínání je řešeno tlačítkem na pravé mušli, stačí jej několik sekund přidržet a ve sluchátkách uslyšíte informaci o zapnutí/vypnutí. Další ovládání pak obstarává sestava tlačítek, rovněž na pravé mušli. V tomto ohledu musím Sony pochválit, neboť obyčejné tlačítko je stokrát lepší než dotykové ovládání, u kterého nikdy nevíte, zda jste požadované gesto provedli správně. Tentokrát jednoduše stisknete tlačítko a díky ideálnímu zdvihu ihned víte, že správně.

Sony WH-L600

Ačkoliv si Sony vystačilo se čtyřmi tlačítky na pravé mušli, dokážete pomocí nich obsloužit vše důležité. Středovými ovládáte hlasitost, to je zcela jasné a pro jednoduchost nemají tyto dvě klávesy další funkce. Dále je zde již tlačítko pro zapnutí a vypnutí sluchátek a samostatná klávesa pro změnu zvukových režimů.

Líbilo se nám
  • všechna potřebná tlačítka
  • jistý stisk všech kláves

Výdrž baterie: netřeba nijak řešit

Jelikož před sebou máme výhradně domácí sluchátka, nelze výdrž hodnotit jinak než kladně. Sony slibuje na jedno nabití až 17 hodin provozu, což je dle nás dostatečně na to, abyste sluchátka mohli použít i skutečně pro dlouhé filmové maratony či herní večery. Přesnou kapacitu baterie sice nelze průběžně zjistit, ale ani po 10 hodinách se baterie nevybila a sluchátka nadále poskytovala plnohodnotný zážitek. Pakliže byste je přeci jen zcela vybili, pravděpodobně tím, že je opomenete vrátit do dobíjecí stanice, úplné nabití pak zabere 6 hodin.

Líbilo se nám
  • výborná výdrž na nabití

Konektivita: každý si přijde na své

Propojení s televizí, domácím kinem či herní konzolí lze řešit několika způsoby. Zaprvé buď optickým kabelem, nebo HDMI. Optický dodává již výrobce, druhý si musíte obstarat sami. Oba slibují špičkovou kvalitu zvuku, jen HDMI pak možnost užší vazby a například automatickou aktivaci spolu s propojeným zařízením. Dalším způsobem, jak do sluchátek dostat zvuk, je klasický AUX, tedy 3,5mm vstup.

Samotná sluchátka jsou již zcela bezdrátová a vytváří vlastní síť, kterou pokrývají vcelku široké okolí. Výrobce papírově slibuje dosah až 30 metrů ve volném prostoru. V praxi jsem se sluchátky mohl volně chodit po větším bytě a zvuk nebyl nikdy rušen, a to ani v případě, že jsem byl od domácí stanice oddělen dvěma zdmi. V tomto ohledu je tedy konektivita výborná, neboť s televizními sluchátky budete v zásadě vzdáleni od domácí stanice jen několik metrů. Při používání nedochází ani k žádnému zpoždění zvuku vůči obrazu.

Líbilo se nám
  • tři možnosti propojení
  • skvělý bezdrátový dosah

Zvuk: působivý výkon

Sony WH-L600 se hodí pro všechny, kteří chtějí umocnit zážitek z hraní či filmů. Anebo pro ty, kteří rádi poslouchají vše ve vyšší kvalitě a hlasitěji než ostatní členové domácnosti, kterým například stačí šíření zvuku z obyčejných reproduktorů televize. Navzájem se totiž nic nevylučuje.

Sony WH-L600

V nabídce funkcí je hned několik režimů, které cílí i na zvýraznění výšek, což se hodí ve chvílích, kdy posloucháte výhradně lidský hlas. Ty pravé audio hody však přichází až s režimem Kino, který vás dokáže vtáhnout do děje a připomene vám, jaké to je, když jsme ještě mohli chodit do kina. Společně v kombinaci s podporou zvuku Dolby v konfiguraci 7.1 dokáží skutečně velmi dobře imitují pokročilé zvukové sestavení.

Ačkoliv je kladen důraz na hloubky, nechybí žádná složka. Ani u složitější hudebních děl nezanikne žádný hudební nástroj. Kromě režimů pro hlas a kino se sluchátka chlubí ještě zvukovým profilem pro sportovní přenosy a nakonec speciálně upraveným herním režimem, který by měl ideálně spolupracovat s konzolí PlayStation.

Líbilo se nám
  • působivý Kino režim
  • zvuk Dolby 7.1

Zhodnocení

Sony WH-L600 jsou ideálním domácím partnerem pro náročnější posluchače, kteří hledají kvalitní zvuk a současně nechtějí od televize k sedací soupravě tahat kabely. Sluchátka nejen dobře vypadají a skvěle hrají, ale především se i dlouhé hodiny pohodlně nosí. Nikde netlačí a nedochází ani k nepříjemnému pocení uší. Kino režim je mezi obdobnými sluchátky poměrně nevídaný, stejně tak zvuk Dolby 7.1, který oceníte především u kvalitních filmů.

Sony WH-L600

Skvělé zpracování sluchátek trochu kazí samotná domácí stanice, která naopak působí až příliš lacině, především chatrně. Její slabiny se však projeví jen při manipulaci, a to se příliš často dít nebude. Za vyzdvihnutí stojí bohatá konektivita, dlouhá výdrž a stejně tak opravdu vynikající bezdrátový dosah, který stačí na pokrytí celého většího bytu.

Klady
  • robustní design sluchátek
  • velmi pohodlné nošení
  • snadné ovládání
  • skvělý dosah
  • dlouhá výdrž
  • působivý kino režim společně s Dolby 7.1
  • bohatá konektivita domácí stanice
Zápory
  • méně kvalitní zpracování stanice
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze