Sony Bravia XR-55A95K
test

Sony Bravia XR-55A95K

Fantastický obraz s chytrou kamerou navrch
1

Pokud je pro vás špičkový obraz prioritou číslo jedna, rozhodně byste si neměli nechat ujít vlajkový televizor Sony. Model s označením Sony Bravia XR-55A95K láká na 55" uhlopříčku vhodnou i do menších místností, nový QD-OLED panel nebo inovativní kamerku. Jak se osvědčil v redakčním testu?

Na rozdíl od běžných televizorů disponuje Sony Bravia XR-55A95K speciální chytrou kamerou, která zvládá vylepšit obraz, ale také nabízí vychytávku v podobě ovládání gesty. Nejen o této kamerce se dočtete na řádcích níže.

Technické parametry Sony Bravia XR-55A95K

Rozměry 122,5 × 71,4 × 4,3 cm
Rozměry se stojanem 122,5 × 72,8 × 28 cm
Hmotnost bez stojanu 21,2 kg
Hmotnost celého balení 40 kg
Úhlopříčka displeje 54,6"
Typ panelu QD-OLED
Obrazový procesor Cognitive Processor XR
Režimy obrazu Živé barvy, Standardní, Kino, IMAX Enganced, Hra, Grafika, Fotografie, Vlastní, Dolby Vision Bright, Dolby Vision Dark a Kalibrovaný Netflix
Rozlišení displeje 3 840 × 2 160 pixelů
Kompatibilita HDR HDR10, HLG a Dolby Vision
Výkon reproduktorů 20 W + 20 W + 10 W + 10 W
Operační systém Android TV 10
Interní paměť 16 GB (cca 9 GB volných)
Hlasové vyhledávání ano
EPG ano
Internetový prohlížeč Vewd
Obchod s aplikacemi Google Play (for Android TV)
Počet tunerů (pozemní/kabelové) 2× digitální, 1× analogový
Počet tunerů (satelitní)
Příjem signálů DVB-T2/S2/C
Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac
Bluetooth 4.2 LE
HDMI 1× boční, 3× dolní
Standard HDMI 2.1 ano; 4K120/eARC/ALLM/VRR (podpora ALLM a VRR v budoucnu)
Chromecast integrovaný
LAN port 1× dolní
USB 2× boční, 1× dolní 2.0
Záznam na externí úložiště ano, o maximální kapacitě 4TB
VESA standard 30,0 × 30,0 cm

Konstrukční zpracování: krásný design, kontroverzní stojan

Sony Bravia XR-55A95K nepochybně osloví všechny příznivce tenkých televizorů, kdy tloušťka činí v nejširších místech pouhé 4,3 cm a díky kompatibilitě s držáky VESA (30 × 30 cm) tak bude dokonale přiléhat ke stěně. Rozhodnete-li se ponechat televizor postavený na stolku, máte na výběr ze dvou možností, a to nechat stojan v podobě černé desky před, nebo za samotným panelem. Vzhledem k podobě stojanu je však nutné počítat s tím, že musíte disponovat přinejmenším stejně dlouhým stolkem, což už by mohlo být u 65" varianty problém, zejména v kombinaci s faktem, že soundbar lze umístit pouze před televizor a nikoliv pod něj. Osobně jsem příznivcem spíše klasických nožiček a podstavec ve formě desky zde z hlediska praktičnosti mírně ustupuje designu, který je na druhou stranu skutečně povedený.

Zadní stranu pak pokrývá velké množství různých konektorů, které podrobně rozebereme v samostatné kapitole. Jejich umístění je vymyšleno chytře, aby televizor neodstával od stěny, stejně tak zde je speciální konektor pro připojení kamerky. Pokud byste tak náhodou kamerku používat nechtěli (což by ale byla celkem škoda), nemusíte ji k televizoru vůbec připojit. Na samotné kamerce je pak posuvný ovladač, kterým lze objektiv skrýt, což je jistě vítaný prvek, pokud máte obavy o soukromí. Zadní stranu i tentokrát tvoří speciální patentovaný materiál Sorplas s mírou recyklovatelnosti až 85 %.

Líbilo se nám
  • velmi tenké rámečky okolo obrazovky
  • povedený design
  • možnost kamerku nepřipojovat
Nelíbilo se nám
  • v některých ohledech nepraktický stojan

Konektivita: vše, co byste mohli potřebovat

Ve výbavě najdeme vesměs stejné konektory jako u ostatních vyšších modelů japonského výrobce. Na zádech tak jsou dvě moderní HDMI 2.1 (3. a 4. z celkových čtyř) s podporou přenosu obrazu v rozlišení 4K při 120 snímcích za sekundu, což oceníte například při propojení s PlayStationem 5, u něhož využijete také VRR či ALLM. Drobnou nevýhodou je snad jen to, že pouze jeden z nich podporuje eARC/ARC. Na zadní straně dále najdeme optický výstup, ethernetový port i trojici USB-A s maximálním napětím 5V pod proudem 900 mA.

Spolehnout se můžete na propojení skrze Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac s podporou Apple AirPlay i integraci do Apple HomeKit. Přímo v televizi je rovněž zabudovaný Chromecast. Dále se můžete těšit na technologii Bluetooth 4.2, která přijde vhod například pro spárování se sluchátky. Pokud byste však chtěli poslouchat zvuk z televize vzdáleni od obrazovky bez nasazených sluchátek, mohu vám doporučit originální dálkový „ovladač“ Sony SRS-LSR200. Naprostou samozřejmostí jsou anténní přípojky i možnost snadného zapojení televizoru k domácímu kinu, kdy poslouží jako centrální reproduktor.

Líbilo se nám
  • několik USB-A
  • dvojice HDMI 2.1

Dálkový ovladač: malý sympaťák

Sony bylo ještě donedávna známé dodáváním celkem velkých ovladačů, to však neplatí u testovaného modelu. S televizorem dorazilo dálkové ovládání kompaktních rozměrů, které postrádá číselný blok a naopak nově disponuje dedikovaným tlačítkem pro videostreamovací službu Bravia Core, která je pro Sony evidentně hodně důležitá a kromě televizorů je dostupná i v prémiových smartphonech Xperia. Zmenšení ovladače podle mě prospělo celkovému zážitku z používání, kromě Bravia Core nechybí ani několik dalších dedikovaných tlačítek (pro Netflix, Disney+ a Prime Video) či pěkně zpracované podsvícení. Energii ovladači dodává dvojice tužkových AAA baterií.

Líbilo se nám
  • intuitivní ovládání
  • podsvícení
  • dedikovaná tlačítka pro různé služby

Obraz: špičkový obraz s kamerkou i bez

Kromě designu či konektorové výbavy televizor rozhodně zaujme také kvalitou obrazu, kterou má na starost QD-OLED panel. Spolehnout se tak můžete na špičkově podání černé, krásně živé barvy a na rozdíl od technologie LED naprostou absenci „svatozáře“ kolem světlejších prvků na tmavém pozadí. S tím se pak pojí i špičkové HDR, které si náležitě vychutnáte, ať už při sledování filmů nebo hraní her. Hodně mě také překvapilo, jak skvěle si umí obrazovka poradit s odrazem světla, a to se nacházela v blízkosti střešních oken. Svůj podíl na nastavení obrazu má pak i kamerka Bravia Cam, která zjistí vzdálenost diváka od televizoru a okolní jas, na základě čehož následně optimalizuje obraz. Nechybí ani gesta ovládání, kdy lze mávnutím ruky pozastavit přehrávání filmu apod., ovšem snazší mi přišlo vše ponechat na klasickém ovladači.

Zbytek výbavy zodpovědné za obraz je pak opět stejný jako u jiných moderních televizorů Sony vyšších řad, jedná se například o osvědčený „Cognitive Processor XR“, který má (zjednodušeně řečeno) lépe chápat, jakým způsobem obraz zpracovává lidský mozek a podle toho jej upravit, aby vypadal co nejlépe. Také díky tomu vypadá obsah v adekvátní kvalitě až neskutečně realisticky v otázce detailů i barevného podání. Pro hráče je zde pro změnu možnost hrát ve 4K se 120 FPS a nechybí ani upscaling pro obsah v nižším než 4K rozlišení, který funguje velmi dobře a výsledek vypadá povedeně.

Líbilo se nám
  • špičkový obraz
  • umí si poradit se světelnými odrazy
  • široké možnosti nastavení
  • možnost hrát ve 4K/120 FPS
  • dobře fungující upscaling

Zvuk: vychází přímo z obrazu

V televizoru najdeme celkem čtyři reproduktory o kombinovaném výkonu 60 W, a to včetně dvojice subwooferů. Při prvním spuštění tak klasicky proběhne kalibrace reproduktorů na základě umístění televizoru, což v praxi vypadá tak, že TV vydá sekvenci zvuků, kterými si „osahá“ okolní prostředí. Následně se můžete těšit na zvuk vycházející přímo z obrazovky, což oceníte možná ještě více u 65" varianty.

Líbilo se nám
  • kvalitní zvuk

Uživatelské prostředí: staré známé

Prvotní nastavení televizoru je otázkou chvilky a zvládnou jej i laikové bez zkušeností. Stejně tak jednoduchý je pohyb v uživatelském prostředí, kde můžete stisknutím ozubeného kolečka na ovladači přejít do sekce nastavení. Zde si můžete upravit režim obrazu, jas, režim zvuku nebo například časovač vypnutí. Naprosto každý pak ocení velmi rychlou odezvu televizoru, takže rozhodně nebudete zdlouhavě čekat, než se nějaká aplikace nebo podmenu načte. Možností nastavení je opravdu mnoho a velmi intuitivní je rovněž přepínání mezi jednotlivými zdroji signálu, případně rychlé spuštění Netflixu, YouTube a dalších služeb pomocí dedikovaných tlačítek.

Líbilo se nám
  • snadné nastavení
  • intuitivní prostředí

Bravia Core: filmová galerie jako bonus

Příjemným benefitem u vybraných televizorů Sony je filmová galerie Bravia Core, kterou jsem měl rovněž možnost otestovat. Jedná se o streamovací službu, která je v mnohém podobná Netflixu či HBO GO. Pokud se na ni nebudete dívat jako na konkurenci těchto streamovacích gigantů, ale jako na příjemný bonus k televizoru, nelze jí moc co vytknout.

V galerii Bravia Core najdeme několik stovek filmů roztříděných do několika podsekcí. V jedné například najdeme pouze filmy s podporou IMAX Enhanced nebo třeba Pure Stream se streamovací rychlostí až 80 Mbps (umožňuje-li to internetové připojení). Kromě novinek, které si můžete koupit za kredity (při nákupu tohoto televizoru obdržíte pět kreditů), jako například Bullet Train nebo Morbius, je k dispozici také katalog starších, avšak obvykle kvalitních, filmových klasik typu Muži v černém nebo Na Hromnice o den více.

Líbilo se nám
  • kromě horkých novinek jsou v nabídce i osvědčené filmové klasiky
  • možnost přehrávání ve vysoké kvalitě
  • příslib rozšíření nabídky

Chytré a multimediální funkce: osvědčená Android TV

Osvědčený systém Android TV je v Bravii XR-X95K dostupný ve verzi 10 a podobně jako u ostatních televizorů od Sony s tímto systémem se můžete těšit na přehledné rozhraní, ve kterém se rychle zorientujete. Samozřejmě nechybí možnost si doinstalovat celou řadu aplikací. Již po zapnutí v televizi najdete stálice, jako je YouTube, Spotify, Netflix či VLC Media Player. Aplikace pro sledování televizního vysílání můžete stáhnout dodatečně, doporučit můžeme například Sledování TV s přehlednou aplikací. Další aplikace a hry na vás čekají ve virtuálním obchodu Google Play.

Líbilo se nám
  • možnost nainstalovat mnohé aplikace
  • důležité aplikace již v základu

Zhodnocení: podívaná, která se neomrzí

Sony Bravia XR-55A95K představuje nemalou investici do vaší domácnosti, cena však podle mě zcela odpovídá vlastnostem, které televizor má. Těšit se můžete na špičkový QD-OLED panel s fantastickým obrazem, příkladnou konektorovou výbavu s podporou hraní ve 4K se 120 FPS (i VRR), ale také schopnost vylepšování obrazu na základě snímání okolního prostředí. Nákup tak mohu jednoznačně doporučit.

Foto: Ioannis Papadopoulos, fzone.cz; Sony

Klady
  • kamerka vylepšující obraz s možností odpojení
  • spolehlivý operační systém
  • jednoduchý ovladač
  • videotéka Bravia Core
  • špičkový obraz
  • skvělá konektorová výbava
  • podpora hraní ve 4K ve 120 FPS
Zápory
  • občas méně praktický stojan