TCL C728
test

TCL C728

Skvělé a levné řešení pro hráče

TCL letošní trh s chytrými televizemi obohatilo o nové QLED modely a nadále se snaží držet, kdy za málo peněz nabízí opravdu hodně muziky. Důkazem budiž model C728, který za 25 tisíc korun v 55palcové variantě disponuje moderním 4K panelem se 100 Hz. Navrch přihazuje nejnovější Android TV a také konektory HDMI 2.1.

Dobře vybavené chytré televize bývají často velmi drahé. Naštěstí máte možnost díky některým výrobcům najít i velice zajímavé nabídky. Letos se o to postaralo, jako již tradičně v posledních letech, čínské TCL. Jeho novinka C728 je zdánlivě obyčejnou chytrou televizí. Nabízí ale skvělou výbavu a cenu se snaží držet při zemi, neboť na českém trhu činí necelých 25 tisíc korun.

Technické parametry TCL C728

Rozměry bez stojanu 122,7 × 71,2 × 8,1 cm
Rozměry se stojanem 122,7 × 76,8 × 30,2 cm
Hmotnost bez stojanu 14,4 kg
Hmotnost se stojanem 14,7 kg
Úhlopříčka displeje 55 palců (138 cm)
Typ displeje LCD
Rozlišení displeje 3 840 × 2 160 pixelů
HDR ano
Výkon reproduktorů 2× 10 W
Operační systém Android TV 11
Hlasové vyhledávání ano
EPG ano
Internetový prohlížeč ano
Obchod s aplikacemi Google Play
Počet tunerů (pozemní)
Počet tunerů (satelitní)
Příjem signálů DVB-T/T2, DVB-S/S2, DVB-C
Wi-Fi 802.11b/g/n
Bluetooth verze 5.0
HDMI 2.1
Ethernet
USB
Záznam na USB úložiště ano
Výstup na sluchátka ano
Cena 24 999 Kč

Konstrukční zpracování: osvědčená klasika

TCL sáhlo po stříbrném rámečku, který je poměrně tenký, kromě spodní hrany, kde je tlustší, avšak nejde o nic neobvyklého. Kolem stříbrného rámečku je po stranách a při horní hraně ještě další tenký rámeček, tentokrát černý. Černá je nasazena záměrně, neboť zdánlivě působí jako pokračování obrazovky.

TCL C728

Velmi záležet si TCL dalo na podstavci, jehož spojení s TV je mírně náročnější. Nejprve je nutné podstavec sestavit ze dvou kusů a následně pomocí čtyř šroubů připevnit ke spodní části televize. Po lehce komplikovaném sestavení je odměnou působivý design i vysoká stabilita. Na druhou stranu zabírá podstavec poměrně velkou plochu, pod TV už tak například nedostanete ani tenký soundbar. Současně je také potřeba větší plocha pro postavení TV.

Celkově televize působí poměrně slušně, konstrukce je rozumně tenká a má 8,1 cm. Kromě podstavce, který je kovový, je spoléháno na plast, avšak nepůsobí vůbec lacině. Model C728 tak krásně zapadne do drtivé většiny obývacích pokojů.

Líbilo se nám
  • moderní vzhled
  • zajímavě řešený podstavec

Konektivita: příjemné překvapení

Prvním velkým překvapením je konektivita. Na boku jsou hned čtyři HDMI konektory typu 2.1, tedy ty nejmodernější. Přenesou 4K obraz při 120 snímcích za vteřinu, novinka se tak skvěle hodí pro herní konzole Playstation 5 či Xbox Series X. Dále nechybí dvě USB 2.0, ethernetový vstup a optický výstup. Bezdrátovou konektivitu zajišťuje Bluetooth 5.0 a Wi-Fi, avšak jen se standardy b/g/n. Přesto výrobce uvádí podporu obou pásem 2,4 GHz a 5 GHz. Samozřejmostí je také 3,5mm jack pro připojení sluchátek. Praktický je zase vestavěný Chromecast, pomocí kterého se lze snadno propojit s vaším telefonem.

TCL C728
Líbilo se nám
  • HDMI 2.1
  • vestavěný Chromecast

Dálkový ovladač: dva jsou více než jeden

Novinkou letošního roku je přítomnost hned dvou dálkových ovladačů v prodejním balení. Nechybí samozřejmě standardní podlouhlý ovladač s numerickou částí, který však skutečně nenadchne. Působí lacině a jeho přesnost je mizerná. Je nutné mířit přímo na televizi, což je neskutečně otravné. Druhý ovladač je přibližně o třetinu kratší, působí tak moderněji a postrádá především numerickou část. Jinak pro něj ale, bohužel, platí totéž, co pro dlouhou variantu.

TCL C728
Líbilo se nám
  • dva ovladače
Nelíbilo se nám
  • špatné reakce
  • obyčejný vzhled

Obraz: 100 Hz!

S moderními HDMI se pojí i obraz. Nasazen je 55palcový 4K LCD panel, avšak TCL nás uhranulo 100Hz obnovovací frekvencí. Jde o dvojnásobný počet snímků oproti většině jiných televizí v cenové relaci kolem 25 tisíc korun. Obraz je ve výsledku plynulejší a například u sportovních přenosů nepůsobí trhaným dojmem. 100 Hz ocení také hráči, pro které je TCL C728 opravdu zajímavou volbou, jak za rozumný peníz pořídit kvalitní zobrazovací techniku pro konzole nebo počítač.

TCL C728

V letošním roce TCL nasadilo technologii QLED, což je LCD panel s LED podsvícením. Technologii proslavil především Samsung a počítat můžete s velmi pěknými barvami, ale dle očekávání slabším podáním černé. Nepřítelem televize je také ostřejší slunce, zatímco pozorovací úhly jsou dobré. Pokud si budete pouštět kvalitní obsah ve 4K, například z Netflixu, budete s obrazem spokojeni. Problémy televizi dělá obsah v nízkém rozlišení, kdy příliš nefunguje funkce dopočítávání rozlišení. Trpí nejen ostrost, ale i barevné podání.

Řešením, alespoň částečným, je uživatelská úprava. Nastavení obrazu od výrobce není vyloženě povedené. Pokud chcete z televize dostat maximum, vyplatí se strávit několik minut nastavováním. Základem je využít režim Kino, který vylepší barvy i jas a následně již vše manuálně doladit tak, jak vám vyhovuje. Je to poměrně neobvyklá činnost, protože zavedení výrobci většinou nabídnou obraz na vysoké úrovni již při nativním nastavení. Dodejme, že televize podporuje standardy HDR10+ a Dolby Vision.

Líbilo se nám
  • 4K panel
  • 100 Hz
Nelíbilo se nám
  • problémy s papírově horším obrazovým obsahem
  • méně sytá černá

Zvuk: běžný základ

Výkon 2× 10 W nepřekvapí. Výsledek příliš neohromí a je čistě účelový. Lacinější plastové zpracování nedovoluje menším reproduktorům rozvinout své schopnosti. Jestli jde však o běžné sledování televizního vysílání, lze zvuk hodnotit jako dostatečný. Využít můžete již zmíněný výstup do sluchátek skrze 3,5mm jack.

Líbilo se nám
  • výstup do sluchátek
Nelíbilo se nám
  • jen průměrný zvuk

Uživatelské prostředí: přehledné

Úvodní nastavení telefonu s operačním systémem Android je snadné, smartphone vás provede krok po kroku. Nejinak je tomu u televizorů s Android TV. Pokud vlastníte telefon/tablet s Androidem, je nastavení otázkou pár klepnutí na jejich displej. Občas si však párování postaví hlavu a vy se dočkáte chybové hlášky. Následný pokus o manuální nastavení selže také, neboť televize hlásí, že nastavení již proběhlo automaticky. Na začátku se tak budete muset možná obrnit trpělivostí. I při opakovaných pokusech jsem v systému nenašel jakékoliv pravidlo a chybové hlášky se objevují skutečně náhodně, přičemž hladký průběh vyloučen není.

Prostředí samotné TV, nikoliv operačního systému Android TV, působí velmi obyčejně. Výrobce se s grafickou úpravou nepáral a upřednostnil čistě účelové zobrazení jednoduchých řádků s textem. Na druhou stranu to prospělo přehlednosti a nastavení je snadno zapamatovatelné.

Líbilo se nám
  • přehledné nastavení

Chytré a multimediální funkce: nejnovější verze

Tento model je vybaven Android TV 11, kdy se například domácí obrazovka liší od té, kterou můžete znát z televizí s Google TV. Podrobněji jsme se systému od Googlu věnovali v samostatném testu. Do chytré části se dostanete stisknutím tlačítka Home. Pokud však plánujete zavítat do aplikace Netflix, můžete se tam dostat vyhrazeným tlačítkem v spodních částech obou ovladačů. Prostředí Android TV je velice intuitivní a všechny aplikace se řadí podle druhu (aplikace, hry, vstupy, nápověda a důležité informace). Pokud nainstalujete aplikaci z Obchodu Play, automaticky se zařadí dle druhu.

TCL C728

Výběr aplikací se může jevit jako skromnější, ale je jich poměrně dost. Pro videa doporučujeme VLC, které zvládne takřka všechny soubory, jež budete po televizi chtít přehrát. V obchodě nechybí nespočet her, některé lze ovládat i samotným dálkovým ovladačem. U her jste však limitování menším 16GB úložištěm, ze kterého je k dispozici zhruba 10 GB.

Na druhou stranu je obchod Google Play zásoben i jinými aplikacemi. Máte možnost využívat nejen zmíněný Netflix, ale například i HBO GO, LepšíTV nebo SledováníTV.

Líbilo se nám
  • možnost instalace aplikací
  • přehledný systém
Nelíbilo se nám
  • menší paměť

Zhodnocení: pro hráče a fanoušky

TCL C728 se může jevit jako další větší „telka“ za slušnou cenu, jenže to bychom ji opravdu křivdili. Model C728 je totiž přímo předurčen všem náruživým hráčům, kteří nechtějí do zobrazovací techniky investovat vysoké desetitisíce. Za 25 tisíc korun totiž získají televizi se 100Hz QLED obrazovkou a navrch i čtyři HDMI 2.1. Společně s novými konzolemi může zábava skutečně začít. Lehkou limitací je pouze průměrný zvuk, ale ten lze řešit například soundbarem.

TCL C728

Nemusíte však být pouze hráči her, ale například i fanoušci sportu ocení 100Hz technologii, stejně tak milovníci akčních snímků. 100Hz obrazovka lépe zobrazí rychlé pohyby a scény. Ve výsledku na nás TCL C728 zanechalo opravdu pozitivní dojem a za 25 tisíc korun se jedná o velmi zajímavou nabídku, o které se vyplatí minimálně uvažovat.

Foto: TCL

Klady
  • povedený vzhled
  • 100Hz obrazovka
  • čtyři HDMI 2.1
  • nejnovější Android TV
  • dva ovladače v balení
Zápory
  • horší zvuk
  • méně přesné ovladače
  • pouze 16GB interní paměť
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze