TCL NXTWEAR Air
test

TCL NXTWEAR Air

Domácí kino na vašem nose

Na českém trhu se letos objevila novinka TCL NXTWEAR Air, která se snaží tvářit jako chytré brýle. Ve skutečnosti jde však o imitaci 140" televize, kterou si posadíte na nos. Obraz lze brát jak z mobilu, tak třeba i z notebooku. Ačkoliv je možná i práce, brýle jsou určeny spíše ke sledování videa.

Brýle pro virtuální či rozšířenou realitu jsou mezi námi již několik let. Na úvod si tak musíme říci, že TCL NXTWEAR Air jsou s přimhouřením oka brýle pro rozšířenou realitu, kdy vám do běžného života dokáží zprostředkovat obraz z připojeného zařízení. Zásadní je dle výrobce široká kompatibilita skrze USB-C a nově i velmi nízká hmotnost. Otázkou nicméně zůstává, zda si brýle obhájí cenu bezmála 15 tisíc korun.

Brýle TCL NXTWEAR Air
Rozměry 171,4 × 162 × 51 mm
Hmotnost 75 gramů
Displej micro OLED, 1 920 × 1 080 pixelů
Obnovovací frekvence 60 Hz
Kompatibilita Vybrané mobily, tablety, notebooky
Cena 14 999 Kč

Obsah balení: dle očekávání

V prodejní krabičce, které není svým vzhledem nijak zvlášť vzdálena mobilním telefonům. V ní najdete robustní a elegantní pouzdro, ve kterém jsou již schované samotné brýle s pevně spjatým kabelem. Dále se dostalo ještě na tmavá odnímatelná skla a nezbytné manuály. Vhod přijde pěkný a černý čisticí hadřík.

TCL NXTWEAR Air
Líbilo se nám
  • praktické pouzdro

Design a konstrukce: lehké a lesklé

Po vybalení vypadají poměrně futuristicky, zejména zepředu. Hned vám bude jasné, že nejde o běžné dioptrické brýle a současně i to, že v nich budete působit poněkud zvláštně. Ačkoliv je tělo brýlí poměrně robustní, nelze se kvůli plastovým materiálům ubránit dojmu, že jsou brýle příliš křehké. Světlou stránkou je nízká hmotnost pouhých 75 gramů. Pokud však nenosíte brýle pravidelně, jako například já, nepomůže ani nízká hmotnost. Vše je o zvyku vašeho nosu a 75 gramů je přeci jen více, než kolik váží například sluneční brýle.

V rámci moderních trendů jsou plastové materiály lesklé a po krátké chvíli, kdy si brýle několikrát nasadíte a sundáte, jsou nepěkně upatlané. Do pravé nožičky brýlí je integrován nezbytný kabel, který z nožičky vystupuje následně ven. Na samotném konci nožičky je pak drobný háček, kde kabel můžete zaháknout a lépe jej vézt od vašeho obličeje pryč.

K brýlím náleží ještě zatmavovací skla, která magneticky připnete zepředu, a získáte tím možná víc, než si nyní myslíte. V prvé řadě to výrazně pomůže vzhledu brýlí. Po nasazení totiž najednou pro vaše okolí vypadají takřka jako sluneční brýle. Další výhoda spočívá v zatmavení prostoru pro vás, kdy lépe vidíte na sledovaný obsah.

Líbilo se nám
  • zatmavovací skla
  • nízká hmotnost
Nelíbilo se nám
  • lesklý povrch

Zobrazení: je libo 4metrovou televizi?

Obraz před vašimi očima zajišťuje dvojice microLED displejů. Ty imitují 140" obraz ve vzdálenosti zhruba 4 metrů. Použito je Full HD rozlišení, což sice nemusí znít zcela dostatečně, ale rozlišení bude zřejmě tím posledním, na co byste si stěžovali. Mnohem více budete řešit, že je obraz přeci jen příliš blízko a rozhodně se nemůžete jen dívat před sebe. Nezbytný je pohyb očí do stran tak, abyste viděli i to, co je v rozích. Tam si ale všimnete, že obraz není zdaleka ostrý a celkově to kazí dojem.

TCL NXTWEAR Air

S tím souvisí i fakt, že obraz nelze nijak upravovat. Na brýlích nejsou žádná tlačítka a řešením není ani doprovodná aplikace TCL AR, skrze tu s obrazem vůbec nic neuděláte. Přitom se přímo nabízí jej oddálit, a vyřešit tak nejen pohodlnější pohled, ale současně i ostrost.

Potíže jsou také s okolním světlem, které kazí výsledný dojem a dále zhoršuje čitelnost. Citelně pomohou zatmavovací sklíčka, případně tmavá místnost. Zcela ideální je pak noc, kdy se kontrast obrazu přibližuje tomu, jak by měl vypadat vždy.

Výrobce se chlubí certifikací TUV ohledně ochrany před modrým světlem. Pocit ze sledování videa skrze brýle je však do značné míry individuální a rozhodně se najdou lidé, které budou z brýlí bolet oči. Osobně mám nepříjemný pocit už zhruba po 5 minutách a obdobnou zkušenost měli i další lidé, kteří brýle v mém okolí zkoušeli. TCL udává i neblikající zobrazení, avšak s tím je nutné nesouhlasit. Zejména u světlejších barev si lze všimnout nepříjemného poblikávání, právě i to ovlivňuje, že oči mohou začít brzy bolet.

Líbilo se nám
  • velký obraz
Nelíbilo se nám
  • náročné na oči
  • neostré rohy obrazu
  • nemožnost obraz regulovat

Zvuk: jen formalita

Možná vás to překvapí, ale v brýlích se nachází i dvojice reproduktorů, nicméně jsou malé a jejich kvalita je spíše úsměvná. V praxi vás tak moc neuspokojí a je lepší se spoléhat na sluchátka. Tím spíše, pokud budete brýle využívat například při delším cestování vlakem či letadlem. Je však nutné zmínit, že zvuk na brýlích nejde lehce regulovat, protože, jak již víme, chybí potřebná tlačítka či plocha reagující na dotyk. Velká škoda.

Nelíbilo se nám
  • trochu zbytečné

Využití: rozporuplné

Vše začíná tím, že brýle propojíte skrze USB-C, u kterého je potřeba podpora DisplayPortu. Samotný výrobce přiznává podporu více než 100 mobilních telefonů, avšak oficiální dokument rozhodně nelze brát jako bernou minci. Brýle jsme zkoušeli například se Samsungy řady Galaxy S, přičemž problém nebyl vůbec žádný. Potěší, že v jejich případě dojde ke spouštění režimu DeX. Naopak při zkoušení s Xiaomi 12X brýle vůbec nereagovaly na zapojení. Vše navzdory tomu, že dle TCL jsou podporovány všechna zařízení Xiaomi.

Jelikož vám brýle zobrazí jakýkoliv obsah, můžete na nich i pracovat, ačkoliv velké pohodlí to není. Mnohem lépe se hodí na hraní her, ideálně těch, kde hraje prim akcelerometr v telefonu. Typicky tedy závody. Ještě lépe, respektive výrobce to předpokládá, se brýle hodí ke sledování videí a filmů. Snadno získáte velký obraz takřka kino rozměrů. Osobně si však neumím představit, jak například 2 hodiny v kuse sleduji obraz skrze tyto brýle. Na paměti také musíte mít, že energii čerpají brýle z připojeného telefonu a ten se poměrně rychlé vybíjí. Pokud nezkombinujete používání brýlí s bezdrátovým nabíjením mobilu, počítejte s výdrží kolem 5 hodin.

Pro využití se hodí stáhnout i doprovodnou aplikaci TCL AR. Ovládání telefonu může probíhat skrze touchpad na displeji, což se hodí zejména ve chvíli, kdy telefon podporuje desktopový režim jako zmíněný Samsung.

Líbilo se nám
  • nejlépe se hodí na filmy
  • kompatibilní s telefony, tablety a notebooky
Nelíbilo se nám
  • seznam podporovaných zařízení není zcela pravdivý

Zhodnocení

Různé chytré a realitu rozšiřující brýle nadále nejsou běžnou součástí našich životů. TCL NXTWEAR Air na tom s největší pravděpodobností mnoho nezmění. Obtížně se totiž hledá jejich cílová skupina. Typické využití by mohlo být obecně na cestách, kdy snadno získáte velký obraz. Jenže je tu hned několik limitujících faktorů. Tím největším je horší kvalita v rozích obrazu, omezením může být bolest očí či rychle se vybíjející se baterie v připojeném zařízení. Kaňkami na kráse jsou i chybějící tlačítka, nemožnost upravit obraz či vysoká cena. Respektive cena 15 tisíc korun by nemusela znít tak šíleně, kdyby brýle měly lepší využití.

TCL NXTWEAR Air

Nezbývá než doufat, že se například v letech následujících dočkáme další generace, která menší i zásadnější nedostatky vychytá a bude v praxi lépe použitelná.

Foto: Petr Vojtěch, fzone.cz a TCL

Klady
  • praktické pouzdro
  • velký obraz v brýlích
  • údajně široká kompatibilita
  • nízká hmotnost
Zápory
  • neostrý obraz v rozích
  • nemožnost obraz upravovat
  • není kompatibilní se všemi telefony
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze