Tefal Pure Tex
test

Tefal Pure Tex

Napařovač na oblečení, ale i celou domácnost

Ručních napařovačů je na trhu celá řada, ale Tefal přišel s vylepšením, které oceníte. Využijete ho nejen na oblečení, ale také na jakékoliv textilie, které máte doma a chcete je mít bez žmolků a chlupů. Navíc pára zahubí téměř všechny viry a bakterie.

Ať už cestujete a potřebujete napařovač pro oblečení zmačkané cestou, nebo máte doma zvířata/malé dítě, napařovač od Tefalu využijete v každém případě. Navíc můžete díky nástavci MonParfum můžete dodat textiliím vůni. Co všechno napařovač zvládne, to se dozvíte v dnešní recenzi.

Technické parametry ručního napařovače Tefal Pure Tex

Rozměry 12 × 28,2 × 18 cm
Hmotnost 1 200 g
Délka přívodního kabelu 250 cm
Typy tkanin všechny
Provozní doba cca 10 minut
Objem nádržky na vodu 200 ml
Parní výkon až 90 g/minuta
Automatické vypnutí ano
Příkon 1 700 W
Cena cca 2 000 Kč

Obsah balení: včetně úložné krabičky

V obdélníkové krabici najdete vše, co budete potřebovat – napařovač s 2,5m napájecím kabelem, 3 nástavce, z nichž 2 jsou uloženy v plastové krabičce pro skladování, a podrobný návod. Vše je uloženo mezi dvěma papírovými výlisky a ještě zabaleno v plastových sáčcích, aby nedošlo k poškození při převozu.

Tefal Pure Tex
Líbilo se nám
  • včetně úložné krabičky

Konstrukce a zpracování: padne do ruky, ale je těžší

Tefal vsadil na modrou a bílou barvu, což evokuje čisté prádlo a vodu. Modrá je navíc z průhledného plastu, bílá z neprůhledného a vysoce lesklého plastu. Napařovač je na první pohled kvalitní a vše k sobě perfektně přiléhá. Kvalita si ovšem i vyžádala trochu větší hmotnost 1,2 kg. Zdá se to málo, ale při manipulaci se napařovač rychle „pronese“.

Tefal Pure Tex

Na spodní straně bychom ocenili protiskluzovou podložku, jelikož při položení napařovač lehce stahuje napájecí kabel. Ten je připevněn na spodní zadní straně a dá se s ním otáčet o 360 stupňů. Překroucení šňůry tedy nehrozí. Nad kabelem je tlačítko pro zapnutí/vypnutí s diodou, která značí připravenost k napařování.

Tefal Pure Tex

V dolní části je také nádržka na vodu, kterou odděláte stlačením tlačítka, které uvolní dvě „packy“. Samotná nádržka je ještě jištěna gumovou zátkou, která se lehce oddělá. V horní části rukojeti je pak tlačítko na páru, které je vystouplé, aby pasovalo na prst při používání.

Tefal Pure Tex

Horní strana napařovače je zaoblená a v zadní části jsou dvě tlačítka – jedno pro snížení, druhé pro zvýšení množství páry. V přední části je keramická tepelná deska, kolem níž jsou otvory na páru. žehlicí plocha je vystouplá, jelikož kolem ní se umísťují nástavce, které drží pomocí magnetu.

Nástavce jsou celkem tři a každý je v angličtině popsán pro lepší orientaci. První je na odstranění chlupů, vlasů a žmolků. Pokud jej otočíte, je zde bavlněná látka na čištění. Na tomto nástavci je napsáno Clean. Na druhém je Dewrinkle a je z obou stran potažen sametem. Tento nástavec slouží na odstranění záhybů z oblečení. Poslední nástavec je pro jemné tkaniny, aby je ochránil před horkou napařovací hlavou. V horní části je napsáno MonParfum. Pokud za nápis zatáhnete, vyndáte malý nástavec pro vůni. Vevnitř se nachází kousek textilie, do které můžete nakapat svoji oblíbenou vůni. Nástavce jsou v balení dva, můžete tedy vůně měnit.

Posledním příslušenstvím je obyčejná plastová krabička, do které se vejdou dva nástavce. Při uložení tedy máte jeden na napařovači a dva v úložné krabičce, která se otevírá pomocí dvou „pacek“, jež stačí po stranách lehce zmáčknout.

Tefal Pure Tex
Líbilo se nám
  • tři nástavce
  • jednoduchá výměna nástavců
  • možnost vložení vůně
Nelíbilo se nám
  • je těžší
  • chybí protiskluzová podložka

Zhodnocení a zkušenosti: více funkcí = více využití

Před použitím je potřeba do nádrže nalít vodu. Po použití výrobce doporučuje zbývající vodu vylít, aby se v nádržce neusazoval vodní kámen. Po zapojení do zásuvky je potřeba napařovač zapnout a počkat, než přestane svítit dioda. Nahřátí je ale opravdu rychlé, trvá maximálně 25 vteřin. Při prvním použití bude potřeba trošku déle držet napařování, než se voda dostane až k hlavici.

Tefal Pure Tex

Jako první jsem vyzkoušela nástavec na odstranění chlupů, vlasů a žmolků. Zkusila jsem ho jak na oblečení, tak na polštáři a výsledek byl znatelný. Chlupy i vlasy se zachytily na nástavci, ze kterého jsem poté vše jednoduše odstranila. Druhá strana nástavce je bílá a slouží k lehkému očištění či oživení barev. Využití najde zejména na sedačce, potahu či ozdobných polštářích.

Pro odstranění záhybů na oblečení je určen nástavec se sametem. Od napařovačů není možné očekávat, že vám oblečení vyžehlí jako klasická žehlička. Jsou určeny spíše pro narovnání záhybů po složení oblečení do skříně či kufru, případně pokud někam spěcháte a potřebujete rychle oblečení co nejvíce vyrovnat. Nástavec jsem zkusila na košili a výsledek byl dobrý – pomačkání se značně zredukovalo. Pokud jde o klasické tričko, vyrovnání je ještě o kousek lepší, jelikož je materiál poddajnější.

Poslední nástavec můžete použít na jakékoliv jemné tkaniny a na všechny tkaniny, které chcete provonět. Přední část nástavce brání, aby se žehlicí plocha dotýkala textilu. Pokud vložku pro vůni otevřete, Tefal nedoporučuje dávat více jak 3 kapky. Jakmile napařovač spustíte, vůně se začne uvolňovat skrze tkaninu. Nástavec můžete používat i bez vůně, plastovou vložku je však potřeba mít vždy vloženou.

Tefal Pure Tex

Můžete si také zvolit množství páry, které má napařovač uvolňovat. Na horní zadní straně lze pomocí obrázků zvolit, zda chcete méně páry, nebo více. Napařovač je schopný generovat až 30 g páry za minutu. Pokud tlačítko pro více páry podržíte déle jak 2 vteřiny, aktivujete parní ráz, který vypouští 90 g páry za minutu. Lze jej aktivovat každých 20 vteřin. A pokud se vám nechce držet tlačítko na vypouštění páry, stačí ho rychle po sobě dvakrát zmáčknout a pára se bude vypouštět nepřetržitě asi minutu.

Tefal Pure Tex
Napařovač se po 8 minutách nečinnosti vypne.

Pokud byste zapomněli napařovač vypnout, automaticky se po 8 minutách nečinnosti vypne. Odvápňování Tefal doporučuje jednou za rok pomocí octu. Záleží ale na četnosti používání a tvrdosti vody. Pokud máte tvrdou vodu, doporučuji čištění provádět častěji, aby se nezanášel. Co se týče nástavců, je možné je umýt pod čistou vodou. I když výrobce doporučuje před výměnou nástavců nechat vždy napařovač hodinu vychladnout, pokud jsem nástavce brala pouze za okraje, nebyl s výměnou u zapnutého napařovače problém.

Líbilo se nám
  • dobře odstraní chlupy a vlasy
  • vyrovná i větší záhyby
  • automatické vypnutí
  • rychlé nahřátí
  • vhodný na všechny typy tkanin

Závěr: šikovný pomocník

Napařovač od Tefalu je šikovná věc. Čištění parou je navíc velmi oblíbené, jelikož jde o přírodní čištění bez použití chemikálií, které můžete použít téměř na vše. Určitě se také stane vaším pomocníkem při cestách, kdy se poskládané oblečení pomačká. A pokud budete muset nečekaně odejít z domu, sáhnout po napařovači bude určitě rychlejší, než vytahovat žehlicí prkno s žehličkou.

Tefal Pure Tex

Vyzdvihla bych také nástavec na odstraňování chlupů a vlasů, jelikož funguje dobře. Pokud máte domácího mazlíčka, můžete sedačku odchlupit a vydezinfikovat v jednom kroku. Cena 2 000 Kč není nijak přehnaná. Pokud byste potřebovali dokoupit nástavce, jejich cena se pohybuje okolo 200 Kč. Všem, kteří nad napařovačem uvažují, můžeme tento od Tefalu jen doporučit.

Foto: Tereza Lásková, fZone.cz

Klady
  • včetně úložné krabičky
  • tři nástavce
  • jednoduchá výměna nástavců
  • možnost vložení vůně
  • dobře odstraní chlupy a vlasy
  • vyrovná i větší záhyby
  • automatické vypnutí
  • rychlé nahřátí
  • vhodný na všechny typy tkanin
Zápory
  • je těžší
  • chybí protiskluzová podložka
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze