Tesla RoboStar iQ300
test

Tesla RoboStar iQ300

Designový pomocník

Pokud přemýšlíte o robotickém vysavači, který bude zvládat každodenní drobný úklid, pak se s námi pojďte podívat na Tesla RoboStar iQ300. Malý a líbivý vysavač, který zvládne jak vysávání, tak i mopování. Nabízí i mobilní aplikaci, díky které by měl být úklid jedna radost.

Bydlíte v menším bytě, kde se drží prach a vy musíte každý den vysát, případně i vytírat? Co kdyby to udělal někdo za vás? Tesla RoboStar iQ300 slibuje inteligentní úklid. Je ale opravdu tak chytrý? To zjistíte v naší recenzi.

Za zapůjčení robotického vysavače Tesla RoboStar iQ300 děkujeme společnosti ElectroWorld, provozující internetový obchod ElectroWorld.cz, kde si jej můžete i zakoupit.

Technické parametry Tesla RoboStar iQ300

Rozměry 340 × 340 × 75 mm
Hmotnost 3,1 kg
Kapacita baterie 2 600 mAh
Doba provozu cca 120 minut
Konektivita 2,4 GHz
Aplikace Tesla RoboStar iQ300 pro Android i iOS
Mokré mopování ano
Paměť pro více pater/no-go zóny ne
Režimy vysávání Eco, Standard, Turbo
Intenzity vytírání (uvolňování vody) Nízká, Standardní, Vysoká
Objem nádrže na nečistoty/vodu 600 ml/400 ml
Cena cca 5 989 Kč

Obsah balení: připraven na všechno

Na první pohled se může zdát, že krabice, ve které vysavač po koupi dostanete, je větší, než je nutné. Po rozbalení ale přijdete na to proč. Kromě samotného vysavače a nabíjecí stanice v balení najdete nádržku na nečistoty o velikosti 600 ml, samostatnou nádržku na vodu o velikosti 400 ml, dvě utěrky na mopování a dálkové ovládání. Nechybí ani nabíjecí adaptér do nabíjecí stanice, dohromady čtyři boční kartáčky, náhradní HEPA filtr na výměnu, magnetická páska a samozřejmě uživatelská příručka v mnoha jazycích. K čištění kartáčů je přibalený hřebínek na vyčesávání chlupů a vlasů.

Líbilo se nám
  • náhradní příslušenství
  • hřebínek na čištění kartáče
  • celkově bohatý obsah balení

Zpracování a konstrukce: zalíbí se na první pohled

Tesla RoboStar iQ300 vás okouzlí na první pohled. K dostání je ve dvou barevných variantách – v bílé a černé lesklé barvě. Nám do redakce dorazil v bílé a musíme uznat, že vypadá hezky. Horní panel je z bílého odolného skla. Na světle se celá plocha třpytí. Podle mého vkusu je líbivější v bílé barvě a doma bych ho určitě nechala vystavený na obdiv návštěvám.

Tesla RoboStar iQ300

Pojďme se na vysavač podívat zblízka. RoboStar iQ300 má klasický kruhový tvar s průměrem 34 cm, výškou pouhých 7,5 cm a hmotností 3,1 kg. Výška je velmi potěšující, protože se dostane i pod velmi nízký nábytek. Díky nízké hmotnosti pak nebude dělat žádný problém robota přenést.

Na vrchní straně najdeme kromě loga výrobce velké tlačítko pro zapnutí/vypnutí a Wi-Fi indikátor. Na přední straně nechybí nárazník proti pádu ze schodů a proti nárazu. Nesmíme zapomenout ani na větší kolečka, kterým nedělá problém přejíždět z parket na koberec. Z boční strany je hlavní spínač a nabíjecí konektor. Změnou oproti jiným robotickým vysavačům je, že se místo na odpadní nádobku nenachází pod krytem z vrchní strany, ale zasouvá se do robota z přední strany. Nádobku snadno vyjmete zmáčknutím jednoho tlačítka. Poté můžete nádobku i HEPA filtr vyčistit přiloženým štětečkem nebo navlhčeným hadříkem.

Tesla RoboStar iQ300

Robot má dohromady tři kartáče určené k úklidu. Samozřejmostí jsou dva menší boční kartáčky a jeden středový čistící kartáč ze spodní strany, který je zabezpečen krytkou. Všechny tři kartáče je potřeba nejlépe po každém použití vyčistit od vlasů a dalších nečistot. I k tomu vám postačí přibalený štěteček s hřebínkem. Na spodní straně dále najdete přední pojezdové kolečko, nabíjecí konektory a tři senzory proti pádu a nárazu.

Líbilo se nám
  • líbivý design
  • objemná nádobka na prach i vodu
  • snadné vyjmutí nádobek
  • HEPA filtr
  • dvě barevné varianty
  • vejde se pod nábytek

Baterie a výdrž: dobře vybaven

Vysavač je vybaven lithiovou baterií o kapacitě 2 600 mAh, která má podle výrobce zajistit úklid o délce až 120 minut. Pochopitelně se výdrž bude odvíjet od zvoleného režimu sání a velikosti uklízené plochy. Při tomto testu měl vysavač za úkol uklidit malý byt o zhruba 35 metrech čtverečních. Pokud uklízel v režimu Eco, vysál celý byt a do nabíjecí stanice se vracel s polovinou baterie. Ovšem v režimu Turbo baterie mizí před očima. Za 15 minut úklidu, což je zhruba doma vysátí jednoho pokoje, přišel o 40 % baterie.

Robotický vysavač se automaticky vrátí do nabíjecí stanice, pokud mu klesne kapacita baterie pod 20 %. Doba nabíjení není překvapivě tak dlouhá, jak jsem očekávala. Za necelé dvě hodiny se nabil na 100 %.

Tesla RoboStar iQ300

Zklamáním ale byla spolupráce s nabíjecí stanicí. Poté, co robot dokončil úklid a chystal se vrátit do stanice, nedařilo se mu do ní najet správně, aby mohlo začít nabíjení. Tato situace se opakovala po každém úklidu. Nepomohlo ani přemístění nebo lepší upevnění stanice. Vysavač se vždy trefil až na několikátý pokus. Dále bylo trochu překvapivé, že stanice neladí s barvou přístroje. Jak už bylo řečeno, vysavač se prodává ve dvou barevných variantách, ale stanice je dostupná pouze černá. Je to sice maličkost, ale může zkazit dojem z tak líbivého stroje.

Líbilo se nám
  • dlouhá výdrž baterie
  • rychlé nabíjení
Nelíbilo se nám
  • nabíjecí stanice v jiné barvě
  • režim Turbo ubírá hodně baterie
  • špatně se trefuje do stanice

Funkce: umí se předvádět

Tesla RoboStar iQ300 nejenže vysaje celý byt ve 3 režimech, ale umí i vytírat mokrým mopem. Vysávání a mopování je ovšem pomalejší. Na úklid prostoru o velikosti 20 metrů čtverečních potřeboval skoro 30 minut. V porovnaní s vysavačem Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop, který na stejný prostor nepotřeboval ani 15 minut, je opravdu pomalý.

Robotický vysavač je vybaven systémem detekce nábytku a inteligentní navigací FastTrack 3.0. Nabízí také tři stupně vysávání – Eco, Standard a Turbo. Sací výkon při režimu Turbo dosahuje až 3 000 Pa. Tento režim doporučujeme na koberce, které nejsou pro vysavač žádný problém. Středový kartáč si velmi dobře poradí se zamotanými vlasy a chlupy v koberci. Jen po takovém úklidu nesmíte zapomenout kartáč vyčistit, aby byl připraven na další úklid. K zachycení velmi malých nečistot, prachu a roztočů či zvířecích alergenů pomáhá trojnásobná filtrace zahrnující síťku primárního filtru, sekundární filtr a účinný HEPA filtr. Jako alergik mohu potvrdit, že se mi hned v bytě, ve kterém se prach opravdu drží, dýchalo lépe. HEPA filtr navíc vydrží déle, protože ho lze umýt tekoucí vodou a opakovaně použít.

Tesla RoboStar iQ300

Boční kartáčky se díky své délce dostanou při úklidu i do rohů a bez problémů smetou všechny nečistoty. Zde jsme ale narazili na malý problém. Kartáčky kvůli vyšší rychlosti otáčení větší nečistoty spíše odpinknou pryč. Tento problém se při úklidu opakuje, takže se nakonec může stát, že například větší drobek z jídla někde na zemi zůstane nevysátý.

Za zmínku rozhodně stojí rozhodně detailní úklid v úzkých prostorách, například okolo noh od stolu nebo židlí. Nohy i jiné překážky objíždí v těsné blízkosti a nezanechá za sebou žádné zbytky. Kartáčky hezky vymetou prach, který se zde drží. Problémem pro vysavač je ale tmavý nábytek. Do toho narazí i při denním světle.

Tesla RoboStar iQ300

Co se týká mopování, robot si s ním poradil velmi dobře. Zásobník na vodu, který má objem 400 ml, umožní najednou vytřít celý byt. Tesla RoboStar iQ300 je vybaven regulací průtoku vody během mokrého stírání ve třech krocích – nízká, střední nebo vysoká intenzita. Vysavač si poradil i se zaschlými skvrnami. Vysoká intenzita pouští vody až moc. Některým typům podlah by to nemuselo dělat dobře a v takovém případě byste museli za robotem běhat s hadrem na podlahu a potopu vytírat ručně. Takže nízká a střední intenzita na jakýkoli úklid bohatě postačí.

Výrobce uvádí opravdu nízkou hlučnost, konkrétně 55 dB. To ukazuje, že byste si vysavače při úklidu neměli ani všimnout a mohli spokojeně sledovat váš oblíbený pořad. S tím musíme souhlasit. Pokud robot pracuje na režim Eco či Standard ve stejné místnosti, kde zrovna pracujete nebo sledujete televizi, nebudete úklidem rušeni.

Úklidem nebudete rušeni.
Líbilo se nám
  • kvalitní mopování
  • nízká hlučnost
  • překážky objíždí v těsné blízkosti
  • kvalitní úklid koberce
Nelíbilo se nám
  • narážení do tmavého nábytku
  • pomalý úklid
  • při vysoké intenzitě mopování pouští až moc vody

Aplikace: bez ní by to nešlo

Robota lze propojit skrze Wi-Fi s aplikací Tesla RoboStar iQ300 a ovládat jej odkudkoli přes internet. Je dostupná zdarma pro Android i iOS. Aplikace je celá v češtině, takže se jí nemusí bát žádný uživatel. Je jednoduchá a přehledná.

Prostředí aplikace Tesla RoboStar iQ300

Prostřednictvím aplikace můžete zařízení zapnout, zvolit intenzitu sání a mopování, ovládat jej ručně nebo naplánovat, kdy má začít uklízet. Když začne vysávat, v aplikace vidíte mapku uklizeného prostoru. Vysavač můžete propojit s Google Asistentem a Amazon Alexou a ovládat jej hlasem.

Vysavač mluví v českém jazyce.

V podrobnějším nastavení lze nastavit jazyk, ve kterém chcete, aby robot informoval například po skončení úklidu. Ani v tomto případě nechybí čeština. Navíc, kdo by nechtěl, aby vysavač mluvil stejně jako Arnold Schwarzenegger? Hlasové zprávy totiž namluvil herec a dabér Pavel Soukup. Kvalita reproduktoru je opravdu dobrá a vysavači je velmi dobře rozumět.

Líbilo se nám
  • přehledná aplikace
  • možnost plánování úklidu
  • aplikace v českém jazyce
  • propojení s Google Asistentem a Amazon Alexou

Zhodnocení: poměr cena výkon

Tesla RoboStar iQ300 je robotický vysavač, který zaujme na první pohled designem. Nicméně rozhodně nenahradí ruční vysavač nebo mop při velkém úklidu. V menších domácnostech ale rozhodně svoji práci odvede. Hodí se spíše do otevřených prostorů, kde mu nebude stát v cestě tmavý nábytek, hračky nebo vyšší prahy.

Tesla RoboStar iQ300

Opravdu velmi dobře si poradil s úklidem koberce. Dokázal z něho vytáhnout všechny zamotané vlasy a zvířecí chlupy. Dobře si poradil také se zaschlými skvrnami při mopování. Celý úklid navíc zvládnul v tichosti. Ovšem za cenu 5 989 korun by mohly být některé funkce propracovanější.

Foto: Kristýna Dvořáčková, fZone.cz

Klady
  • aplikace v českém jazyce
  • propojení s Google Asistentem a Amazon Alexou
  • přehledná aplikace
  • kvalitní úklid koberce
  • nízká hlučnost
  • kvalitní mopování
  • dlouhá výdrž baterie
  • dvě barevné varianty
  • HEPA filtr
  • objemná nádobka na prach i vodu
  • líbivý design
  • náhradní příslušenství
Zápory
  • režim Turbo ubírá hodně baterie
  • pomalý úklid
  • naráží do tmavého nábytku
  • špatně se trefuje do stanice
  • při vysoké intenzitě mopování pouští až moc vody
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze