Tesla Smart Air Purifier Pro L
test

Tesla Smart Air Purifier Pro L

Dýchejte plnými doušky

V této recenzi se podíváme na zoubek nové čističce vzduchu Tesla Smart, která se chlubí schopností odfiltrovat i extrémně malé nečistoty, disponuje ionizátorem i UV lampou a k tomu nabídne propracovanou mobilní aplikaci. Jak se tato novinka s českou DNA povedla?

Pokud hledáte dobře vybavenou čističku vzduchu a při nákupech dáváte přednost tuzemské produkci, neměla by vám uniknout čistička Tesla Smart Air Purifier Pro L, která spadá do nové divize tradiční značky Tesla. Čeká nové produkty Tesla Smart, jmenovitě Air Purifier Pro L, stejný věhlas jako legendární produkty známého českého výrobce?

Technické parametry Tesla Smart Air Purifier Pro XL

Vzduchový výkon 360 m3/h
Hmotnost 7 kg
Rozměry 410 × 210 × 636 mm
Hlučnost 20 až 65 dB
Plocha užití 20 až 43 m2
Senzory teploty, vlhkosti, PM 2.5 částic, okolního osvětlení
Úprava vzduchu předfiltr, uhlíkový filtr, fotokatalytický TiO2 filtr, HEPA Filtr, ionizátor, UV lampa
Konektivita Wi-Fi 2,4 GHz IEEE 802.11b/g/n
Cena 5 990 Kč (oficiální e-shop výrobce viha.cz)

Obsah balení: nic neschází

V balení čeká čistička s napevno připojeným přívodním kabelem o délce zhruba 1,5 metru doplněná o pečlivě zabalené filtry. Dále zde najdeme základní manuály pro nastavení.

Líbilo se nám
  • nic důležitého nechybí

Design a konstrukce: nenápadně elegantní

Čistička sází na osvědčený design v podobě zaobleného kvádru, který stojí na plastových nožičkách, které jsou napevno spojeny s tělem zařízení. Nožičky bohužel postrádají jakékoliv silikonové podložky na spodní straně, takže je vhodné při manipulaci dbát zvýšené ostražitosti a nepoškrábat si takto například parkety. To je však zároveň jediná výtka k designu a konstrukci zařízení. Kombinace bílého lesklého plastu a šedé horní části s žebrováním, odkud vychází čistý vzduch, vypadá nadčasově a povedený je také velký indikátor teploty a dalších údajů uprostřed LED kruhu, který dokáže svítit různými barevnými odstíny.

Ovládání probíhá kromě chytré aplikace také pomocí dotykových tlačítek, která reagují přesně a pohotově a jsou doplněna modrými diodami. Dále na těle najdeme již jen otvor, do něhož je po rozbalení potřeba vložit (a nejprve rozbalit pečlivě zabalené) filtry, jejichž kondici monitoruje senzor na pravém boku. Čistička váží přijatelných 7 kilogramů a díky madlu na zadní straně je velmi snadné ji přenášet v rámci domácnosti. Výčet zakončím dole umístěným logem českého výrobce Tesla, jehož produkty (rádia, magnetofony nebo televizory) jistě budete znát.

Líbilo se nám
  • snadný přístup k filtrům
  • velký a dobře čitelný ukazatel teploty a dalších údajů
  • snadná přenositelnost díky madlu
  • nadčasový design
Nelíbilo se nám
  • nožičky by měly mít měkčené zakončení, hrozí poškrábání podlahy

Výkon: vyčistí i dezinfikuje

Čistička vzduchu může být stylová, mít kvalitně zpracovanou chytrou aplikaci, ale především by měla zajistit čistý vzduch v domácnosti, což se produktu Tesla Smart Air Purifier Pro L naštěstí daří. O vyčištění vzduchu se starají celkem tři výměnné části (omyvatelný předfiltr, HEPA, uhlíkový + fotokatalytický filtr), které doplňuje ionizátor a UV lampa o vlnové délce 253,7 nm. Doporučená plocha užití činí 25 až 43 m², což bez problémů pokrylo velikost obývacího pokoje, kde jsem čističku používal. S průtokem vzduchu až 360 m³ za hodinu byste tak neměli mít problém ani v hodně znečištěném prostoru vzduch relativně rychle vyčistit.

Tesla Smart Air Purifier Pro L

Čistotu vzduchu je pouhým nosem obtížné objektivně posoudit (nenacházíte-li se v extrémně znečištěném ovzduší), během používání jsem však měl i s ostatními členy domácnosti v pokoji s umístěnou čističkou příjemný pocit. Viditelný efekt může mít vyčištěný vzduch zvlášť v období jara pro alergiky a astmatiky, které nebude dráždit pyl či prach. Tesla Smart Air Purifier Pro L je schopná odfiltrovat částice o velikosti až 0,5 µm, standardně také zvládne odstranit formaldehyd, toluen, xylen, těkavé látky a ostatní škodliviny.

Líbilo se nám
  • detekuje i malé škodlivé částice, rozkládá těkavé látky i formaldehyd
  • velmi rychle odstraní zápach v místnosti

Aplikace: nechte čističku myslet za vás

Jak již bylo zmíněno, čističku lze ovládat také skrze chytrou aplikaci Tesla Smart, která je dostupná jak pro Android, tak iOS. Na aplikaci se v současnosti ještě pracuje, takže není kompletně počeštěná, což však naštěstí nemá žádný vliv na funkčnost a vše funguje tak, jak byste očekávali.

Po rychlém vytvoření účtu získáte přístup ke třem záložkám – Moje domácnost, Smart a Můj profil, kdy první z nich nabízí přehled o všech zařízeních Tesla Smart spárovaných s aplikací a zároveň funguje jako dálkový ovladač. Kromě možnosti vzdáleného ovládání (zde můžete de/aktivovat ionizaci, UV dezinfekci, podsvícení ovládacích prvků nebo časovač vypnutí) máte také přehled o teplově v místě, kde bydlíte, úrovni částic PM 2.5 (uvnitř, ale i venku), vnitřní teplotě i vnitřní vlhkosti.

V této sekci rovněž můžete vytvořit skupinu produktů Tesla Smart, které lze ovládat současně, propojit čističku s Alexou či Google Asistentem, zkontrolovat síť nebo aktuálnost nainstalovaného firmwaru.

V sekci Smart je možné automatizovat provoz čističky, aniž byste museli na cokoliv myslet. Stačí vytvořit „scénu“, kde formou „if/then“ podmínek naučíte čističku, co má přesně dělat. Přednastavené chování přitom můžete spustit tlačítkem, ale může k němu dojít také při změně počasí, polohy, podle časového plánu nebo při změně stavu zařízení (což může být například překročení určité úrovně znečištění vzduchu). Možnosti nastavení jsou tak poměrně bohaté a na své si tak podle mého názoru přijde snad každý, i sebevíc náročný uživatel, který nechce/nemůže automatizovat v rámci asistentů od Amazonu a Googlu. Jedinou nevýhodou je snad jen absence podpory protokolu Apple HomeKit.

Provoz čističky je možné automatizovat v rámci aplikace i chytrých asistentů.

Třetí záložka (Můj profil) umožňuje přihlásit se k již (v aplikaci) vytvořené domácnosti nebo ji „vytvořit“. Zde najdete také sekci FAQ, která však byla v době testování prázdná, či možnost vytvořit ticket k určitému problému/dotazu. Nakonec nechybí tlačítko nastavení samotné aplikace, kde si lze nastavit oznámení i časové okno, kdy vás nemají rušit.

Aplikace samotná fungovala na Androidu, kde jsem ji používal, svižně a bez problémů. A jelikož se pracuje i na kompletním počeštění (již nyní je většina obsahu v češtině), nemohu si stěžovat ani na lokalizaci. S aplikací Tesla Smart jsem byl obecně vzato velmi spokojen a kromě absence podpory protokolu Apple HomeKit si v podstatě není nač stěžovat.

Líbilo se nám
  • široké možnosti nastavení
  • podpora integrace do asistentů od Amazonu i Googlu
  • svižný a stabilní chod aplikace
  • možnosti automatizace
  • podpora Wi-Fi
Nelíbilo se nám
  • chybí integrace do platformy Apple HomeKit
  • prázdná sekce FAQ či nekompletní počeštění (na kterém se však pracuje)

Praktické zkušenosti: oblíbený člen domácnosti

Čističku Air Purifier Pro L jsem využíval primárně v obývacím pokoji propojeném s kuchyní, který má dvě francouzská okna vedoucí na terasu. Často tak musela čistička reagovat na příval čerstvého vzduchu, který však obsahoval také mikroskopické částice již ne tak žádoucích látek. Citlivost čističky na kvalitu vzduchu jsem si ostatně vyzkoušel i během vaření, kdy i přes vzdálenost několika metrů mezi čističkou a plotnou reagoval Air Purifier Pro L takřka okamžitě na jakýkoliv zápach/kouř z vaření, který nestihla odsát digestoř.

Tesla Smart Air Purifier Pro L

Spokojen jsem byl také s (ne)hlučností čističky, která po většinu času jen mírně „vrněla“ a nebyla nijak rušivá ani při večerním sledování filmu nebo při naprostém tichu v místnosti. V neposlední řadě oceňuji možnost deaktivace displeje i veškerého podsvícení na čističce, což se hodí například v ložnici.

Zhodnocení

Smart Air Purifier Pro L považuji za povedenou čističku vzduchu, která zákazníkům nabízí nejen kvalitní sestavu filtrů s funkcí ionizátoru a UV lampy, ale také jistou dávku „retra“ a vzpomínek na slávu produktů Tesla. Při nákupu nové čističky vzduchu byste měli Purifier Pro L zvážit také vzhledem k přívětivému poměru cena/výkon a povedené aplikaci s bohatými možnostmi nastavení.

Foto: Ioannis Papadopoulos

Klady
  • česká DNA
  • nadčasový design
  • schopnost zachytit i malé částice nečistot
  • ionizátor + UV lampa
  • povedená mobilní aplikace pro Android i iOS
  • široké možnosti automatizace
Zápory
  • nožičky mají ostré hrany, které mohou poškrábat parkety
  • chybí podpora Apple HomeKit
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze