Tesla Smart Dehumidifier XL
test

Tesla Smart Dehumidifier XL

Dejte vale vlhkým zdem
2

Máte doma vlhko? A mohl bych ho vidět? Jistě, nemohl, vlhko se projeví až po čase, kdy se především ve starších bytech a domech objeví plíseň na zdech. A to už je většinou pozdě. Pokud chcete být připraveni, ne překvapeni, nabízí se odvlhčovače. Jeden chytrý má i Tesla – lze ho ovládat přes aplikaci a vypadá opravdu vkusně.

Na fZone.cz jsme pro vás již jeden odvlhčovač vzduchu otestovali – Rohnson R-91020 Hybrid Pure. Tentokrát se nám ale do rukou dostal Tesla Smart Dehumidifier XL.

Podobně jako produkt od Rohnsonu zaujme povedeným designem, zajímavými funkcemi i tichým provozem. Pořídíte jej za zhruba 5 tisíc korun a my si v dnešní recenzi odpovíme na otázku, zda se investice vyplatí, či nikoli.

Technické parametry Tesla Smart Dehumidifier XL

Rozměry 56 × 29,5 × 29,5 cm
Hmotnost 12 kg
Spotřeba energie 158 až 205 W
Režimy High, Low, režim spánku
Zásobník na kondenzát 3,2 litru
Odtoková hadice součástí balení
Filtrování vzduchu ano
Ovládání skrze aplikaci ano, Tesla Smart pro iOS a Android
Vhodný pro prostor až 30 m²
Výkon odvlhčování do 12 litrů za den (při 30° C a 80% RH)
Senzor naplnění ano
Hlasitost do 45 dB
Cena cca 5 000 Kč

Obsah balení: vše potřebné

Přepravní krabice téměř zcela kopíruje velikost odvlhčovače. Nachází se v ní kromě něj i pevně spojený napájecí kabel, který měří více než 1,5 metru. V balení je také metrová odtoková hadice pro kontinuální odtok kondenzátu a zatavený filtr. Dále v balení naleznete dokumentaci a návod v češtině. Ovladač není potřeba, odvlhčovač ovládáte smartphonem.

Líbilo se nám
  • vše potřebné

Konstrukční zpracování: zapadne všude

Tesla Smart Dehumidifier XL na první pohled vypadá spíše jako čistička vzduchu než odvlhčovač, což nám rozhodně nevadí, spíše naopak. S rozměry 56 × 29,5 × 29,5 cm se nemusíte obávat, že by odvlhčovač zabral polovinu místnosti. K dostání je v elegantním bílo-černém provedení, které se hodí prakticky do jakékoliv domácnosti. Tvarově připomíná zkosený válec, bočnice zdobí elegantní strukturovaný plast, který nepřitahuje otisky prstů, pouze prach. Přesto je čištění snadné, stačí vlhký hadřík.

Tesla Smart Dehumidifier XL

Zadní strana je domovem hned několika dvířek. Pod těmi vrchními je filtr vzduchu, který při nasávání vzduchu eliminuje různé polétávající nečistoty. Nejde sice o čističku vzduchu jako takovou, přesto vzduch, který je nasáván, je dopředu očištěn, což je pro zachování kvalitního vzduchu v místnosti nezbytné. Pod dvířky se nachází také otvor pro nasazení odtokové hadice, která je součástí balení. Tu využijete, pokud máte zajištěn odpad pro kontinuální odvlhčování.

Design je elegantní, provedení praktické.

Pokud odpad v blízkosti odvlhčovače není, musíte se spolehnout na nádobu pro kondenzát ve spodní části. Má objem 3,2 litru, což je takový lepší standard. Zpočátku jsem s vysazením nádoby bojoval, je totiž potřeba ji vysunout za pomocí spodního madla a nejednou se mi stalo, že při vysunutí trochu vody vystříklo ven, protože nádoba na svém místě drží opravdu velice pevně. Po pár vyjmutích a nasazeních se však lehce ochodí, takže je vyjmutí snazší.

Nádobka má ochranný plastový vrch, pod nímž jsou dva pěnové díly, které v případě plné nádoby předají odvlhčovači zprávu, že je plno – provoz se pak automaticky zastaví. Nejde tedy o žádnou raketovou vědu, přesto to funguje, jak má. Osobně by mi se mi líbil například optický senzor, to však u odvlhčovačů této cenové kategorie není vůbec standard.

Vzhledem k tomu, co je uvnitř, příliš nepřekvapí, že nejde o lehký přístroj, což potvrzuje hmotnost 12 kg. Kolečka nejsou součástí balení, jdou však přikoupit. Pokud se rozhodnete odvlhčovač přesunout, jde to snadno díky výklopnému madlu na vrchní straně. To je přímou součástí ovládacího panelu.

Panel je bílý a informace na něm se zobrazují díky LED, tlačítka jsou kapacitní. Jakmile odvlhčovač zapojíte do sítě, displej se automaticky zapne a zobrazí se naměřená vlhkost a také symbol znázorňující připojení k Wi-Fi. Pod tímto panelem jsou čtyři kapacitní tlačítka, zleva tlačítko pro vypnutí/zapnutí, tlačítko pro nastavení cílové vlhkosti (40 %, 60 %, 80 % a Cont), tlačítko časovače (2, 4 a 6 hodin) + rychlost proudění vzduchu (H (High), L (Low) a Sleep. K dispozici je i dětský zámek, který panel zablokuje, o čemž informuje speciální piktogram na LED panelu. Dodáme, že po jeho boku je černá mřížka, kudy se vzduch vrací zpět do místnosti.

Tesla Smart Dehumidifier XL

Oceňujeme elegantní design, snadné ovládání skrze kapacitní tlačítka, jednoduchý LED panel, stejně jako snadné přenášení díky výklopnému madlu. Problém jsem měl jen se špatně vyjímatelnou nádobou na kondenzát, jak popisuji výše.

Líbilo se nám
  • elegantní design
  • kvalitní zpracování
  • snadné ovládání
  • otvor pro konstantní odtok
Nelíbilo se nám
  • zásobník na kondenzát jde zprvu vyjmout ztuha

Aplikace a funkce: jednoduše, přehledně

Odvlhčovač od Tesly se pochopitelně ovládá skrze aplikaci Tesla Smart, kterou naši čtenáři již důvěrně znají. Skrze tu se totiž ovládá prakticky vše, co má Tesla v nabídce, například i chytrý polštář s reproduktorem. Párování je otázkou chvíle. Jakmile spustíte režim párování, aplikace odvlhčovač najde, požádá o připojení k vaší domácí Wi-Fi síti a je hotovo.

Stáhnout Tesla Smart

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Na úvodní straně můžete skrze kruhový ovladač ovládat vlhkost, přičemž rovnou vidíte, co Tesla naměřila. Ideální vlhkost neexistuje, ovšem pohybuje se okolo 45 až 55 % v závislosti na tom, zda je zima, léto, případně žijete v bytě/domě, ve městě/vesnici. Vyšší vlhkost obecně způsobuje plísně, může přispívat k respiračním onemocněním a různým kožním problémům. Nízká vlhkost poté zase způsobuje suchý vzduch, který může dráždit alergiky, ovšem nejen ty. Pocitově se obyvatelům takové domácnosti hůře dýchá. Pokud však udržíte vlhkost zhruba v hladině 45 až 55 %, mělo by být vše v pořádku.

Aplikace Tesla Smart

Skrze aplikaci můžete rovněž měnit rychlost ventilátoru. Proč? Na nejvyšší výkon je hlasitost poměrně citelná, ale stále snesitelná, zhruba 45 dB. Na střední výkon je hlasitost bez problému snesitelná i při sledování TV a v režimu spánku opravdu dokážete usnout. Ovšem jen na nejvyšší výkon dokáže Tesla garantovat maximální výkon odvlhčování, který činí 12 litrů za 24 hodin. Vzhledem k velikosti nádržky je však zřejmé, že nádobu budete muset vylít zhruba 3 až 4krát v průběhu této doby.

Tesla Smart Dehumidifier XL

Mírným zklamáním pro mě bylo, že vlhkost nemohu regulovat detailněji, například po 5 %. Vybrat si můžu mezi 40 %, což je málo, 60 %, což je moc a o 80 % vlhkosti se ani zmiňovat nebudu.

Tesla Smart Dehumidifier XL je schopna i nepřetržitého provozu, nemusíte mu tedy dopřávat žádné pauzy a může běžet i přes noc. Dodáme, že Smart Dehumidifier XL je vybaven i funkcí automatického zastavení v případě naplnění nádrže. V ten okamžik se na displeji zobrazí ikonka nádrže a okamžitě přístroj přestane odvlhčovat. Pokud se rozhodnete odvlhčovat opravdu vlhké prostory, například sklepy či koupelny, hodí se aktivovat režim kontinuálního odvlhčování a ideálně připojit odtokovou hadici.

Zde se hodí zmínit příkon spotřebiče, který činí maximálně 205 W. Při zastropované ceně elektřiny na 6 Kč za 1 kWh a nonstop provozu by vás nepřetržitý provoz vyšel na 30 Kč denně. Na střední výkon se však dostáváme na hodnoty okolo 170 W, takže denní provoz stojí zhruba 25 Kč.

Líbilo se nám
  • několik režimů odvlhčování
  • časovač
  • snadné ovládání
  • kontinuální provoz
Nelíbilo se nám
  • vlhkost nelze regulovat detailněji, například po 5 %

Reálné zkušenosti: čistý vzduch a konec plísním

Tesla Smart Dehumidifier XL jsme testovali několik týdnů v nezatepleném rodinném domě, a to v průběhu léta a podzimu. V průběhu léta nebylo problém, aby Tesla ze vzduchu posbírala asi 6 litrů vody denně, což byla hodnota, která nás zpočátku překvapila. Na druhou stranu je to logické, během dne se nonstop větralo, vlhkost pomalu rostla. V průběhu podzimu, kdy začaly teploty klesat i k nule, se větralo méně, navíc se kvůli absenci zateplení vlhkost začala akumulovat ve zdech. To by byly ideální podmínky pro plísně, těm však Tesla Smart Dehumidifier XL nedala šanci.

Tesla Smart Dehumidifier XL

Postupem času se denní sběr kondenzátu ustálil asi na 4 až 5 litrech, které by jinak skončily ve vzduchu a hlavně ve zdech. Kondenzát jsme tak obvykle vylévali dvakrát denně. Výsledkem tohoto sběru bylo, že se okna nemlžila a po plísních nebylo ani vidu. V průběhu testování jsem pocitově srovnával také hlasitost odvlhčování s konkurenčními výrobky a musím uznat, že jsem velmi spokojen. Přirovnat bych ji mohl ke klasické čističce vzduchu aktivované na nižší výkon.

Zpočátku jsem byl trochu nešťastný z toho, že vlhkost jde regulovat jen po 20% skocích. To je něco, na čem by Tesla měla zapracovat. Měla by zpřístupnit například 10% skoky, aby si uživatel mohl nastavit například 50% vlhkost, která obvykle vyhovuje všem.

Líbilo se nám
  • okamžitý efekt
Nelíbilo se nám
  • nastavení vlhkosti jen po 20% skocích

Zhodnocení: vyplatí se

Tesla Smart Dehumidifier XL vyjde na zhruba 5 tisíc korun, což je cena, se kterou jen stěží bude hledat schopnější konkurenci. Osobně se mi líbí jak design, tak fungování. Pokud bychom mohli do příští generace něco změnit, bylo by to zřejmě snazší vyjmutí nádoby na kondenzát, případně detailnější možnost regulace vlhkosti po menších skocích. Jinak jde o produkt, který vám může ušetřit spoustu starostí – nejen estetických, ale také zdravotních.

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • elegantní design
  • snadné ovládání
  • výhodný poměr ceny a výkonu
  • jednoduché přenášení
  • vcelku ekonomický provoz
  • velká nádoba na kondenzát
  • filtr a odtoková hadice součástí balení
  • tichý provoz
Zápory
  • nádoba na kondenzát by mohla jít vyjmout snadněji
  • výběr jen mezi 40, 60 a 80% vlhkostí
Diskuze ke článku
Pavel Živný
Pavel Živný
Ono s tou vlhkostí je to složitější - samotný vlhkoměr s certifikátem (a pro laboratorní účely si stejně ještě pár tisíc připlatíte za kalibrační list), na který je možná spoleh, stojí víc jak ta odvlhčovačka - testo-623... Co se u nás v laborce dělala meteorologická měření, tak všechno vcelku dobře šlapalo, ale vlhkoměry sloužily v víceméně pro orientaci (a že to nebyly úplně levné kousky). A v teploměrech i odvlhčovačkách ap. jsou jen jednoduché senzory, takže takových +-20% ještě odhadnou, ale i kdyby to v nastavení šlo v menších krocích, přesnost by byla zcela iluzorní. Navíc k čemu je takhle přesné nastavení, když v jiných místnostech je stejně o něco jiná teplota atd,
Tom
Tom
Lidl měl v nabídce odvlhčovač 20/lit 24/hod v cenách okolo 4000kc. Jenže ten uz je dlouhodobě nedostupný. Nahradila ho obdobná hračka jako tato Tesla 10lit/24hod. Jen stojí méně.
Právě že ten odvlhčovač umí "tahat" vlhkost ze zdí. Tím jak ji ofukuje a vlhkost se z ní odpařuje. Také jsem byl překvapený množstvím vody. Na rychlé snížení vlhkosti v místnosti je většinou mnohém lepší otevřít okno. 20lit/ odvlhčovači například z 70% na 60% zabere minimálně hodinu. Otevřením okna to je v minutách. Jinak dostat se na 50% je reálné...pod tuto hodnotu leda nechat vrćet nonstop a sbíráte decilitry vody.
Ty vlhkoměry porovnáním s dalšími jsou docela přesné. Mám jich několik a většinou ukazují stejné hodnoty. Takže minimálně jsou všechny nakalibrovane stejně v jedné Čínské továrně (Xioami, Lidl, Emos)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze