Rohnson R-91020 Hybrid Pure & Dry
test

Rohnson R-91020 Hybrid Pure & Dry

Elegantní a praktický pomocník

Kvalitě ovzduší se věnujeme na fZone.cz pravidelně, nejinak tomu bude dnes, i když tak trochu jinak. Zaměříme se totiž na vlhkost, která trápí nejeden rodinný dům či starší byt bez zateplení. Představíme vám kombinované zařízení Rohnson R-91020 Hybrid Pure & Dry, které vzduch nejen vyčistí, ale také se postará o optimální vlhkost.

Značka Rohnson spadá pod společnost Vassilias Group, která byla založena v řeckých Aténách roku 1982, kde je také její sídlo. Specializuje se na pomocníky do domácnosti všeho druhu, my se dnes podíváme na malý zázrak na kolečkách – odvlhčovač a čističku vzduchu R-91020 Hybrid Pure & Dry.

Pokud čekáte rozměrnou krabici bez špetky elegance, budeme vás muset zklamat. R-91020 Hybrid Pure & Dry je kompaktní přístroj, který i tak zvládne bez problému „obstarat“ menší byt či část rodinného domu, kde ho nejvíce potřebujete. My jsme R-91020 Hybrid Pure & Dry testovali zhruba měsíc a nyní se můžeme podělit o naše dojmy a zkušenosti z provozu.

Technické parametry Rohnson R-91020 Hybrid Pure & Dry

Rozměry 49,2 × 32 × 22,5 cm
Hmotnost 13,75 kg
Spotřeba energie 293 W
Režimy odvlhčování/čištění vzduchu
Filtrování vzduchu předfiltr, uhlíkový filtr, ionizace, UV-C sterilizace
Vhodný pro prostor do 120 m²
Výkon odvlhčování do 20 litrů za den
Rychlost ventilátoru nízká, vysoká
Rozmezí nastavení vlhkosti 30–80 %
Časovač 1–24 hodin
Minimální hlasitost 36 dB
Cena cca 7 000 Kč

Obsah balení: nanejvýš praktické

Přepravní krabice od R-91020 Hybrid Pure & Dry není velká, naopak. Je téměř stejně velká jako odvlhčovač/čistička. Ta dorazí s předinstalovanými filtry a pevně spojeným přívodním kabelem do elektrické sítě. Ten je dostatečně dlouhý, měří více než 1,5 metru. V balení je i metrová odtoková hadice pro kontinuální odtok kondenzátu. Dále v balení naleznete dokumentaci a návod v češtině. Nic více, nic méně.

Líbilo se nám
  • vše potřebné

Konstrukční zpracování: nespletete si jej

Asi každý už někdy viděl odvlhčovač vzduchu, případně alespoň čističku. Ne všechny patří hezké kousky elektroniky, někdy se výrobce snaží ušetřit za každou cenu a provedení a kvalita použitých materiálů to tak odnese jako první. V případě R-91020 Hybrid Pure & Dry se něčeho podobného obávat nemusíte. Už na pohled jde sice o praktické zařízení, ale to neznamená, že nevypadá elegantně. Tělo je primárně z plastu, ty jsou však dostatečně bytelné a jako celek působí přístroj bytelně.

Prodává se v bílé barevné variantě, vrchní část je šedá. Bočnice jsou lesklé, vrchní část pak matná, tato kombinace je často využívaná i u konkurence. Přední panel má skryté diody, které v případě aktivního provozu zobrazují aktuální vlhkost v místnosti. Na vrchním panelu je pak několik dotykových senzorů, kterým přepínáte různé režimy. Ty si detailně popíšeme na následujících řádcích. I přestože mám obecně raději klasická tlačítka, senzory reagují okamžitě. Každý senzor má svůj piktogram, na základě kterého poznáte, co zrovna ovládáte. V levém horním rohu vrchního panelu je malý LED displej. Ten informuje, stejně jako přední panel, o aktuálně naměřené vlhkosti a v případě potřeby i o nutnosti vylít nádobu na kondenzát.

V pravém spodním rohu se nachází na zkosené části vypínací tlačítko. Jedním stiskem Rohnson R-91020 Hybrid Pure & Dry spustíte, dalším zase vypnete, ovládání je tedy velmi snadné. Dodáme, že tlačítko pro vypnutí a zapnutí je orámováno páskem tvořeným LED.

Ovládání je velice snadné.

Zde se na chvíli zastavíme a zmíníme jednu vlastnost zařízení. Pokud odvlhčovač dosáhne nastavené hodnoty, automaticky pozastaví provoz. Jak přední panel, tak také vypínací tlačítko pak začnou problikávat, a to zhruba ve 3vteřinovém intervalu. To proto, abyste věděli, že bylo docíleno nastavené hodnoty. Nemusíte se obávat žádné diskotéky, přesto doporučujeme odsunout odvlhčovač mimo zorné pole, tedy například mimo televizní stěnu.

Na zadní straně jsou pak dvířka pro vyjmutí filtru, pod ním uzavřený otvor pro odtok kondenzátu, kdybyste chtěli zajistit jeho neustálý odtok. Pokud ne, ještě pod tím je speciální zásuvka s objemem 2,8 litru. Bočnice mají praktické úchytky, pokud byste chtěli Rohnson R-91020 Hybrid Pure & Dry přemisťovat jinak než pomocí koleček, která rovněž nechybí. Líbí se nám, že výrobce přemýšlel nad těmito detaily, které ve výsledku velmi zjednodušují reálný provoz.

Vzhledem k tomu, co se uvnitř nachází, příliš nepřekvapí, že nejde o lehký přístroj, což potvrzuje hmotnost 13,75 kg. Na výšku měří 49,2 cm, šířka je 32 cm a hloubka 22,5 cm. I přes vysokou hmotnost oceňujeme velmi kompaktní rozměry, díky kterým se vejde téměř do každého koutu, nepatřičně nebude působit ani vedle nábytku. Většina z námi dotázaných se shodla na tom, že jde o „pěknou čističku vzduchu“. Že umí i něco jiného je přeci jen příjemný benefit.

R-91020 Hybrid Pure & Dry je kompaktní zařízení.

Rohnson R-91020 Hybrid Pure & Dry je praktické zařízení, které dobře vypadá a vzhledem k vnitřnostem, o kterých si povíme později, nepřekvapí ani vyšší hmotnost. Potěší, že se snadno ovládá a o stavu vlhkosti v místnosti informuje jak přední, tak vrchní panel. Když k tomu přičteme praktická kolečka a úchytky pro snazší přenášení, uzavřeme naše úvodní povídání slovem: spokojenost.

Líbilo se nám
  • elegantní design
  • kvalitní zpracování
  • snadné ovládání
  • otvor pro konstantní odtok
  • snadno vyjímatelný zásobník
Nelíbilo se nám
  • problikávání při dosažení nastavené hodnoty

Funkce a ovládání: malý génius

Rohnson R-91020 Hybrid Pure & Dry není jen odvlhčovač, je to i čistička vzduchu. Tato kombinace není příliš častá, ještě pár let zpět byla dokonce nereálná (případně zcela ojedinělá). Začneme funkcí čističky vzduchu. K tomu je přístroj vybaven prachovým filtrem, jenž je součástí krytu zadní strany. Pod ním je uhlíkový filtr, který pohlcuje prach a pomáhá neutralizovat pachy a kouř v místnosti. Zároveň je ideální bariérou proto, aby odvlhčovač nasával znečištěný vzduch, který by mohl po čase poškodit vnitřnosti přístroje. Tento filtr je nutné čistit, ideálně vysavačem jednou za dva týdny, přičemž životnost filtru činí rok. Poté je možné dokoupit nový za cca 200 Kč. Dodáme, že životnost prachového předfiltru je až 10 let, stačí se o něj pravidelně starat (lze omýt i pod vodou). Cena tohoto filtru, který je součástí zadního krytu by činila necelých 300 Kč.

Cena náhradního filtru je více než přijatelná.

To ale není vše, čím Rohnson pomáhá čistit vzduch. K pročištění vzduchu využívá UV-C lampu uvnitř zařízení. Vzduch, který Rohnson R-91020 Hybrid Pure & Dry vypouští, je tak již zbaven různých patogenů. Potěší také ionizace spočívající v generování záporných vzdušných iontů elektrostatickým výbojem. Vzduch plný kladných iontů totiž jinak způsobuje potíže s dýcháním, pocit únavy, bolesti hlavy, zhoršené soustředění, úzkosti i problémy se spaním. Pro aktivaci UV-C světla a ionizace přitom stačí stisknout první dotykové tlačítko na vrchní straně, kdy rozsvícená kontrolka potvrdí aktivaci funkce.

Rychlost proudění vzduchu činí při maximálním režimu 160 m³/h, což znamená, že vzduch v místnosti o velikosti 25 metrů čtverečních s výškou stropů 2,5 metru je během hodiny přefiltrován celkem 2,5×. To je hodnota o trochu nižší, než jsme u čističek vzduchu zvyklí, ovšem zde bychom srovnávali nesrovnatelné. Rohnson R-91020 Hybrid Pure & Dry totiž není jen čistička vzduchu...

Pomalu se dostáváme k funkci odvlhčování, i zde máte opět několik možností nastavení. Základ je režim DEHU, který umožní nastavit vlhkost v rozmezí 30 až 80 %. Pokud vybereme například 50% vlhkost, odvlhčovač se sepne vždy při hodnotě 53 % a odvlhčuje do doby, než vlhkost neklesne pod 47 %. Vysvětlení je jednoduché. Právě onen 3% rozestup je ideální proto, aby se odvlhčovač nespínal tak často. Dále zde máme režim DRY, který slouží pro zkrácení doby schnutí prádla. Pokud v zimně sušíte prádlo ve vlhké místnosti, moc dobře víte, že to trvá i více než jeden den. Pokud sepnete speciální režim DRY, zkrátí se doba sušení prádla i ve vlhké místnosti o více než polovinu. Posledním režimem je CONT, který zajistí nepřetržité odvlhčování bez ohledu na to, jaká je v místnosti vlhkost. Hodí se tedy například tam, kde je čerstvý nátěr barvy a potřebujete, aby byla doba schnutí co nejkratší.

Zmíněné režimy přepínáte tlačítkem MODE. Tlačítkem SETTING nastavujete vlhkost v již zmíněném rozmezí 30 až 80% v režimu DEHU, a to vždy v 5% krocích, tedy 30, 35, 40, 45, 50, 55, 60, 65, 70, 75 a 80 %. Toto nastavení se samozřejmě netýká režimů DRY a CONT, protože zde není výchozí vlhkost prioritou. Dostáváme se k tlačítku SPEED, které určuje rychlost ventilátoru. Vybrat si můžete mezi LOW a HIGH. Při běžném režimu DEHU stačí, aby byla rychlost nastavena na nižší režim LOW, ovšem je nutné počítat s tím, že odvlhčování prostoru zabere delší dobu. Pokud zvolíte HIGH, zvýší se hlasitost, ovšem prostor bude odvlhčen rychleji. Ani jedna rychlost ventilátoru není natolik nepříjemná, že by se při jeho chodu nedala například sledovat televize. Na spaní nicméně určitě doporučujeme nastavit LOW, kdy hlasitost činí zhruba 36 dB. Samotný hluk nedělá jen ventilátor, ale primárně kompresor s ekologickým chladivem R290. Právě díky spolupráci ventilátoru a kompresoru je možné zkapalnění vlhkého vzduchu, který putuje do odvlhčovače a který následně steče do kondenzační nádoby, případně skrze odtokovou hadici přímo do odpadu.

Rohnson R-91020 Hybrid Pure & Dry je opatřen také časovačem, který ovládáte tlačítkem TIMER. Lze jej nastavit až na 24 hodin po 1hodinových úsecích. To se hodí například u režimů DRY a CONT, tedy při sušení prádla, případně kontinuálního odvlhčování.

Rohnson R-91020 Hybrid Pure & Dry

Rohnson R-91020 Hybrid Pure & Dry je určen pro nepřetržitý provoz, nemusíte mu tedy dopřávat žádné pauzy a může běžet i v noci. Jen tak navíc zajistíte, že se vlhkost nebude usazovat, a nebudou se tak tvořit například nepříjemné plísně. Přístroj je možné používat při teplotách 5 až 35 °C. Potěší také funkce Anti-frost, která odvlhčovač chrání před zamrznutím. I přestože zásobník na vodu má objem 2,8 litru, výkon odvlhčovače činí až 20 litrů během jednoho dne. To znamená, že v extrémně vlhkých prostorech můžete nádobu vylévat i několikrát za den (v extrémním případě více než 6×, i když to se více hodilo připojení odtokové hadice pro kontinuální odtok kondenzátu). Dodáme, že Rohnson R-91020 Hybrid Pure & Dry je vybaven i funkcí automatického zastavení v případě naplnění nádrže. V ten okamžik se na displeji zobrazí červená ikonka nádrže, po jejím vylití se odvlhčování opětovně spustí.

Zde se hodí zmínit příkon spotřebiče 293 W při teplotě vzduchu 27 °C a vlhkosti 60 %. My jsme pochopitelně celou dobu spotřebu sledovali a o reálné zkušenosti z provozu se s vámi podělíme na následujících řádcích.

Líbilo se nám
  • čistění vzduchu
  • několik režimů odvlhčování
  • časovač
  • snadné ovládání
  • kontinuální provoz

Reálné zkušenosti: čistý vzduch a konec plísním

Pokud máte novostavbu nebo zateplený byt, většinou problémy s vlhkostí neřešíte, pokud nepatříte mezi alergiky, případně vám vlhkost nedělá zle při dýchání. Hlavně v domech či bytech, co už něco pamatují, se může často vyskytovat plíseň (zejména v prostorech, kde se vlhkost akumuluje, jako je nevětraná kuchyň nebo koupelna). Zima je navíc na tvoření plísní ideálním ročním obdobím, protože lidé instinktivně větrají méně.

My jsme Rohnson R-91020 Hybrid Pure & Dry testovali měsíc v rámci nezatepleného rodinného domu, konkrétně v obývacím pokoji, který přímo navazuje na kuchyň. Právě v obývacím pokoji se plíseň objevovala primárně v okolí oken a v kuchyni poté v rozích místnosti. Vysvětlení bylo logické, špatné větrání a akumulace vlhkosti z kuchyně, ke které dochází v průběhu vaření. Na pomoc jsme si tedy vzali Rohnson R-91020 Hybrid Pure & Dry a měsíc zkoumali, zda se něco změní.

Plísně definitivně zmizí.

Před začátkem testování se v obou místnostech o výměře celkem 40 metrů čtverečních udržovala vlhkost zhruba 65 %. Vzduch byl tedy poměrně těžký a špatně dýchatelný. Nastavili jsme tedy hodnotu 50 % a nechali odvlhčovač pracovat. V prvních dnech byl odvlhčovač v provozu téměř nonstop, vždy 30 minut, následně 10 minut přestávka a poté nanovo. Chvíli totiž trvalo, než si odvlhčovač poradil s vlhkostí uloženou ve zdech, což je u starších domů vcelku běžný jev. V těchto prvních dnech bylo nutné nádobu na kondenzát vylévat i dvakrát denně, což znamená, že během jednoho dne bylo odfiltrováno necelých 6 litrů kondenzátu ze vzduchu. Těch 6 litrů by jinak skončilo rozptýleno ve vzduchu a přesně z těchto 6 litrů by se následně tvořila plíseň.

V dalších dnech se provoz začal ustalovat, což znamenalo, že odvlhčovač pracoval zhruba 10 minut a dalších 15 minut „odpočíval“, protože nebyla překročena nastavená hodnota vlhkosti. To se podepsalo i na spotřebě, která v průběhu testování klesala. Zatímco v prvních dnech činila cca 3,5 kWh (tedy zhruba 19 Kč při ceně 5,5 Kč za 1 kWh), postupně klesala až na 2 kWh, tedy zhruba 11 Kč při ceně 5,5 Kč za 1 kWh. To znamená, že zatímco v prvních dnech se vlhkost dostávala ze zdí, postupem času se odvlhčoval již samotný vzduch, což odpovídá i našim zkušenostem. Díky tomu se provoz postupem času zlevňuje, za měsíc je však potřeba počítat s částkou zhruba 400 až 500 Kč.

Rohnson R-91020 Hybrid Pure & Dry

Co je však hlavní, za celou dobu nebyl pozorován návrat plísní, ani těch nejmenších. Dalším velkým benefitem bylo, že se přestala mlžit okna, což je opět problém, se kterým se potýká mnoho (nejen) nezateplených nemovitostí. Hlasitost odvlhčování nás v průběhu testování nijak neomezovala, ani při nejvyšší rychlosti ventilátoru. Na noc se však osvědčila rychlost nižší, v takovém případě nebyl problém usnout.

Líbilo se nám
  • okamžitý efekt
  • rozumně drahý provoz
  • čistý vzduch

Zhodnocení: neúnavný pomocník

Nebudeme vám lhát, zpočátku testování jsme byli poměrně skeptičtí. Ve starším rodinném domě bez zateplení docházelo k problémům s vlhkostí a následně i plísní vcelku pravidelně každou zimu a bránit se proti ní bylo téměř nemožné. Až s Rohnson R-91020 Hybrid Pure & Dry došlo k okamžitému zlepšení. Vlhkost se udržovala na přijatelné hodnotě a plísně se již neobjevily. Když k tomu přičteme citelně čistší vzduch, cenu 7 tisíc korun, prodlouženou záruku 5 let a přitom stále velmi přijatelně drahý provoz, nemáme jediný důvod nákup odvlhčovače nedoporučit. Když si spočítáte cenu běžné čističky a odvlhčovače, téměř vždy se dostanete na částky vyšší, přitom musíte řešit problém, kam dva vcelku velké spotřebiče umístíte...

Rohnson R-91020 Hybrid Pure & Dry

Za nás dostává Rohnosn palec nahoru a nákup můžeme směle doporučit všem, kteří se chtějí jednou provždy zbavit problémů s plísněmi a znečištěným vzduchem.

Doporučujeme - fZone.cz

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • okamžitý efekt (eliminace plísní a těžkého vzduchu)
  • kvalitní zpracování a elegantní design
  • výhodná cena
  • ionizace vzduchu a UV-C sterilizace
  • provoz není předražený
  • dostupná cena náhradního filtru
  • přijatelná hlučnost
  • snadné ovládání
  • automatické pozastavení v případě naplnění nádrže
  • možnost kontinuálního odtoku
  • funkce Anti-frost
Zápory
  • problikávání při dosažené hodnotě vlhkosti
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze