Tesla Smart Heater HTR300
test

Tesla Smart Heater HTR300

Tak trochu jiný přímotop
1

I přestože se blíží léto, venku stále bývá poměrně chladno. Pokud se snažíte šetřit energie, ale chcete si vytopit alespoň jednu místnost na příjemnou teplotu, možná se začnete poohlížet po přímotopu. Na trhu existuje nespočet modelů, nám padl do oka přímotop Tesla, který zaujme jak designem, tak možností vzdáleného ovládání.

Je vám víceméně stále zima, protože dodržujete vládní doporučení na úsporu energií? Pak možná budete přemýšlet nad alternativním zdrojem vytápění. Pokud se rozhodnete vytápět jen jednu místnost, nedává smysl pořizovat nákladná řešení, zvláště, když se rozhodnete teplotu jen udržovat (temperovat). V takovém případě se vyplatí přemýšlet o přímotopech. Ne, neděste se, přímotopy už dávno nejsou to, co bývaly. Vcelku efektivně dokáží udržet požadovanou teplotu a dost pravděpodobně bude jejich provoz výhodnější než klasické vytápění plynovým kotlem.

Pokud se vám nelíbí představa nevzhledného přímotopu, máme pro vás dobrou zprávu, značka Tesla nabízí jeden, který by designem neměl urazit ani náročné klienty. Jmenuje se Smart Heater HTR300 a pořídíte jej za necelé 3 tisíce korun.

Technické parametry Tesla Smart Heater HTR300

Rozměry 23 × 23 × 70 cm
Hmotnost 3,9 kg
Spotřeba energie 8–2 600 W
Režimy Ventilátor, Nízký ohřev, Vysoký ohřev, Automatický režim
Ovládání skrze aplikaci ano, Tesla Smart/Tuya pro iOS a Android
Konektivita Wi-Fi 2,4 GHz
Typ přímotopu PTC
Senzor pádu/ochrana proti přehřátí ano
Cena cca 3 000 Kč

Obsah balení: vše potřebné

Přepravní krabice téměř zcela kopíruje velikost přímotopu. Nachází se v ní kromě něj i pevně spojený napájecí kabel, který měří více než 1,5 metru. Dále v balení naleznete dokumentaci a návod v češtině. Ovladač není potřeba, odvlhčovač ovládáte smartphonem.

Líbilo se nám
  • vše potřebné

Konstrukční zpracování: viděli jsme se?

Na první pohled Smart Heater HTR300 silně připomíná produkty značky Dyson, například Pure Hot Cool. Máte s tím problém? Pak zřejmě nebude pro vás. Nám se design líbí. Samozřejmě nejde o kopii či repliku, Dyson funguje na jiném principu a navíc je podstatně dražší. Každopádně Tesla Smart Heater HTR300 designem připomíná kužel, případně bublifuk.

Tesla Smart Heater HTR300

Konstrukci tvoří bílý podstavec, na němž je nasazen válec, navazuje plastový díl s kapacitními tlačítky a vše zakončuje oválná hlava, kde je LED panel a rovněž vzduchový průduch. Podstavec je otočný v úhlu 60 stupňů. Pokud chcete, může se tedy přímotop i plynule otáčet, podobně jako ventilátor. Průduch vzduchu je skrytý, je totiž z vnitřní strany a vystupuje lemem po obvodu.

Tesla Smart Heater HTR300

Kdybych Tesla Smart Heater HTR300 viděl poprvé, řeknu, že jde o „nějakou konkurenci Dysonu“ za 10 tisíc korun. Vypadá totiž dražší, než ve skutečnosti je. Potěší 1,5 metru dlouhý přívodní kabel i senzor pádu, který v případě nutnosti automaticky vypne vytápění.

Pokud se Tesla Smart Heater převrhne, automaticky se vypne.

Ze spodní části podstavce je mechanický spínač, který v případě, že není v kontaktu s podložkou, zařízení vypne. To znamená, že pokud se zařízení rozhodnete zvednout a přemístit (v dosahu elektrické zásuvky), musíte počítat s tím, že se provoz přeruší. Jde však o bezpečnostní pojistku, takže v pořádku. Posledním ovládacím prvkem je tlačítko na zadní straně válce, které slouží pro zapnutí/vypnutí i v případě, kdy je přímotop zapojený do elektrické sítě. Dodáme, že rozměry činí 70 × 23 × 23 cm a hmotnost 3,9 kg. Nízkou hmotnost kvitujeme s povděkem.

Líbilo se nám
  • elegantní design
  • příjemné rozměry a hmotnost
  • senzor pádu
  • dostatečně dlouhý a kvalitní přívodní kabel
  • režim swing
Nelíbilo se nám
  • někomu může vadit podobenství s produkty Dyson

Funkce a aplikace: snadně i na dálku

Jakmile zařízení zapojíte do sítě, stačí stisknout tlačítko ON/OFF na předním panelu a automaticky se spustí. Během chvíle uvidíte na displeji aktuální teplotu v místnosti, následně ji můžete korigovat po jednotlivých stupních. Tesla Smart Heater HTR300 se může, jak už jsme psali, také otáčet v úhlu 60 stupňů, podobně jako třeba ventilátor. Na výběr máte z režimů: Ventilátor, Nízký ohřev, Vysoký ohřev, Automatický režim. To znamená, že Tesla může vytápět i zastoupit ventilátor bez nutnosti ohřevu. Teplotu lze totiž nastavit od 15 do 40 stupňů Celsia plynule po 1 stupni Celsia. To však neznamená, že bude fungovat i jako klimatizace – vzduch v místnosti musí být vždy chladnější, než je požadovaná teplota, jinak bude přístroj sloužit jen jako větrák. Smart Heater HTR300 je přímotop typu PTC (samoregulační), tato zařízení se vyznačují rychlým zahřátím a vysokou efektivitou.

Samozřejmě nechybí možnost časovače (až 12 hodin). A pokud chcete, nahradí Smart Heater HTR300 i lampičku. Stisknutím tlačítka Light aktivujete osvětlení, které zevnitř lemuje vzduchový výstup. Opakovaným stiskem tlačítka Light vybíráte mezi modrou, zelenou, fialovou a bílou barvou osvětlení. Je to sice drobnost, ale pomůže k dotvoření atmosféry, případně jako alternativní zdroj nočního světla.

Moc tlačítek? Chápeme vás, kdo by se chtěl pokaždé zvedat. Z tohoto důvodu potěší, že Tesla Smart Heater HTR300 podporuje ovládání skrze Wi-Fi, přidat ji můžete do aplikace Tesla Smart, nebo Tuya. Ovládání je pohodlné, rychlé a spolehlivé. A ovládat můžete i hlasem skrze Google Asistenta a Amazon Alexu. A kdo je znalý našeho seriálu Homebridge, tuší, že na své si přijdou i „jablíčkáři“. Pokud jste už v minulosti přidali pomocí našeho návodu nějaký výrobek Tesla, Smart Heater se v Apple Domácnosti objeví automaticky. Jak už víme, přímotop je opatřen ventilátorem, aby teplý vzduch mohl rychleji proudit. Hlasitost činí až 53 dB, což znamená, že pro spánek není úplně nejvhodnější.

Líbilo se nám
  • mobilní aplikace
  • možnost začlenění do Apple HomeKit
  • osvětlení průduchu
Nelíbilo se nám
  • vcelku hlasitý provoz

A výdaje? Odpovídající

Zajímá vás, kolik to celé bude stát? Když opomeneme cenu přímotopu, tedy již zmíněné 3 tisíce korun (ale spíše méně), provoz samotný také nebude zadarmo. Tesla tvrdí, že příkon činí 2 000 W, takže hodina provozu by běžně vyšla na 12 Kč, celodenní provoz na 288 Kč. Ovšem my jsme skrze chytrou zásuvku raději vše ověřili.

Tesla Smart Heater HTR300

V režimu ventilátor (pouze rozhánění vzduchu) odebírá Tesla konstantně 8 W, v automatickém režimu okolo 2 000 W, v nízkém režimu okolo 1 300 W, ve vysokém režimu okolo 2 400 až 2 600 W. Pokud si jen zapnete osvětlení, spotřeba bude činit asi 14 W, v pohotovostním režimu (vypnuto, ale zapojeno do sítě s přístupem na Wi-Fi) 1 W. Pokud tedy bude ve vašem zájmu místnost temperovat, nejvíce se vyplatí spoléhat se na automatiku, kdy za hodinu provozu zaplatíte asi 8 Kč.

A co se stane, kdy dosáhnete požadované teploty? Přístroj je vybaven teploměrem, takže jakmile dosáhnete v automatickém režimu požadované teploty, místo topení se sepne režim větráku, kdy se pouze „rozhání“ teplý vzduch po místnosti. Teploměr je velmi přesný, srovnával jsem jej hned s několika dalšími teploměry a odchylka činila maximálně 0,5 stupňě Celsia.

Líbilo se nám
  • vcelku rozumný odběr v automatickém režimu
Nelíbilo se nám
  • není vhodný na celodenní provoz

Zhodnocení: pomůže

Tesla Smart Heater HTR300 neslouží jako hlavní zdroj vytápění, ale může pomoci tam, kde je třeba trochu přitopit. V automatickém režimu je spotřeba adekvátní, protože nikdo nepředpokládá, že přímotop poběží nonstop 24 hodin denně. Potěší i pěkný design a nízká pořizovací cena.

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • vysoká účinnost
  • povedený design
  • snadné ovládání
  • včetně osvětlení
  • rozumně nastavená cena
Zápory
  • nehodí se pro celodenní provoz v maximálním režimu
Diskuze ke článku
Jir Kaa
Jir Kaa
Bylo by vhodné uvést hodnoty hlučnosti ve všech režimech.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze