Tesla Smart Pet Feeder Camera
test

Tesla Smart Pet Feeder Camera

Budete nadšení

Tesla vyrábí pro domácí mazlíčky stále více vychytávek. Dávkovač krmení včetně kamery je jednou z nich. Pojme až 4 kg granulí a dávkování lze přizpůsobit dle velikosti zvířete. Kamera vám navíc umožní sledovat svého mazlíčka odkudkoliv online a můžete na něj dokonce i mluvit. Vyplatí se však investice několika tisíc korun?

Chytrých dávkovačů krmení je celá řada a pohybují se v různých cenových relacích, podle toho, co vše umí. Tento dávkovač krmiva od Tesly patří mezi ty dražší, ovšem vzhledem k výbavě se není čemu divit. Full HD kamera i s nočním viděním, která je zabudovaná do krmítka, je opravdu skvělá.

Tesla Smart Pet Feeder Camera

Rozměry 193 × 193 × 311 mm
Objem nádoby 4 litry
Průměr granulí 2 až 10 mm
Provozní teplota -10 až 40 °C
Napájení DC 5V, 1A, nebo 3 × LR20(D) baterie
Funkce Full HD kamera s nočním viděním, mikrofon, reproduktor
Podporované OS Android, iOS
Podpora Apple HomeKit ne
Wi-Fi ano
Cena cca 3 000 Kč

Obsah balení: vše, co je potřeba

V obdélníkové krabici, která má i šikovnou rukojeť, najdeme v bílém plastovém sáčku samotný dávkovač, který je z horní i dolní části chráněn polystyrenem. Zbývající komponenty jsou přímo v krmítku, stačí oddělat víčko otočením doprava.

Tesla Smart Pet Feeder Camera

Dále v balení najdete misku, která se jednoduše zasune do dolní části dávkovače, napájecí kabel, jenž je dostatečně dlouhý a je zakončen proprietárním kruhovým konektorem, návod a sáček proti vlhkosti.

Tesla Smart Pet Feeder Camera
Líbilo se nám
  • rukojeť pro snadný přenos

Konstrukce a zpracování: jednoduchý design

Dávkovač má válcovitý tvar, přičemž téměř celý spodní díl je bílý, lesklý a hladký. Vrchní díl je z průsvitného a současně hrubšího plastu. Je to z toho důvodu, abyste viděli, kolik granulí je v dávkovači. Posledních přibližně 5 centimetrů dávkovače je šedé barvy a po celé délce jsou jemné vroubky.

Tesla Smart Pet Feeder Camera

Miska je z lesklého bílého plastu, aby se dobře umývala, a k dávkovači se přidělává pomocí dvou drážek. Nad miskou je otvor, kde se dávkují granule a nad ním jsou tlačítka PLAY a REC + Full HD kamera. Tyto tři komponenty jsou v černém lesklém oválu zasazeném do dávkovače. Poslední tlačítko je pro ruční dávkování granulí. Je podsvícené modře a vsazené do dávkovače. Tím, že nevyčnívá, zamezuje tomu, aby si zvířata mohla tlačítko zmáčknout sama.

Tesla Smart Pet Feeder Camera

Na zadní straně dávkovače naleznete jen otvor pro napájecí konektor. Na spodní straně je místo pro vložení baterií, 4 protiskluzové podložky a hlavní spínač dávkovače. Víčko je z bílého plastu s několika západkami pro jednoduché otevření/zavření. Na druhé straně je čtvercová děrovaná kapsa na zacvaknutí pro odvlhčovač.

Průhlednou plastovou část, kam se sypou granule, lze oddělit pro lepší čistění. Stačí ji pootočit doprava. V této části je i samotný dávkovač. Ve spodní části jsou tři gumové vrtule, které otočením shrnují granule do celkem 6 komor. Podle počtu dávek se poté dávkovač otočí. Guma je v tomto případě dobře zvoleným materiálem. Jelikož je ohebná, zamezuje možnému zaseknutí granulí. Pokud odděláte průhlednou část, najdete zde otvor pro vložení SD karty (až 64 GB).

Líbilo se nám
  • kvalitní zpracování
  • oddělitelné části pro čištění

Aplikace: vše přehledně

Aplikace Tesla Smart je dostupná zdarma pro Android i iOS. Při prvním stažení po vás bude chtít registraci. Pro ověření obdržíte ještě e–mail a poté si nastavíte heslo. Aplikace je v češtině – o to jednodušší vše je.

Po přihlášení se vám ukáže možnost přidat zařízení, přičemž v horní části displeje vás aplikace upozorňuje, že se snaží automaticky zařízení v okolí vyhledat. Dávkovač si vyberte manuálně. V levé části zvolte Péče o zvířata a poté vyberte Tesla Smart Pet Feeder Camera. Poté propojíte dávkovač s aplikací dle instrukcí na displeji. Tady vás možná překvapí, že místo vyhledání přístroje přes Wi-Fi natočíte proti kameře na dávkovači QR kód, který se zobrazí v aplikaci. Připojení je velmi rychlé.

Jakmile se vše propojí, v horní části úvodní obrazovky se spustí online video, kde můžete zvíře sledovat. V pravém horním rohu lze přístroj přejmenovat. Při sledování je zvuk automaticky vypnutý, můžete si jej však kdykoliv zapnout přímo na obrazovce, a to v levé dolní části. Vpravo je naopak možnost přepnutí videa na celou obrazovku. Kamera má i noční režim a Full HD rozlišení je zde opravdu znát. Vše jde skvěle vidět i za naprosté tmy a detaily jsou rovněž viditelné.

Pod obrazovkou máte několik tlačítek. První je Snímek obrazovky. Pokud možnost zmáčknete, fotka se vám uloží do telefonu. Vedle se nachází možnost Mluvit. Při kliknutí značka mikrofonu zmodrá, což je znamení, že můžete mluvit. Zároveň se vypne zvuk z dávkovače, pokud jej máte zapnutý. Další tlačítko je Nahrávat. Video se opět uloží do telefonu.

Na dalším řádku je možnost Přehrát záznam. Tato funkce vám bude fungovat pouze v případě, že do dávkovače dáte microSD kartu, která bude nahrávat videa v případě pohybu. Poslední tři možnosti budete využívat asi nejvíce – je to Plán, Nakrmit a Alarm.

Plán vám umožní nastavit dávkování krmiva. Kliknete na Přidat plán a nastavíte si čas krmení, počet opakování a jako poslední nastavujete počet porcí. Jedna porce je 10 g. Tato gramáž nemusí být úplně přesná, záleží totiž na tvaru granulí, které mohou ovlivnit to, kolik se jich do jednotlivých komůrek pro dávkování vejde. Krmení můžete naplánovat několikrát denně v rozmezí 1 až 10 dávek, což odpovídá 10 až 100 gramům krmiva.

Možnost Nakrmit je pro okamžité nasypání granulí. Vyberete si pouze počet porcí a kliknete na nakrmit – granule se ihned nasypou do misky. Pokud kliknete na Záznam krmení, uvidíte, kolik dávek a kdy se z dávkovače uvolnilo.

Poslední možností je Alarm. Pokud si zapnete detekci pohybu, aplikace vás upozorní pokaždé, pokud zaznamená pohyb. Citlivost pohybu si můžete nastavit ve třech variantách – nízká, střední a vysoká. Už při střední citlivosti zaznamená kamera i prolétnutí hmyzu. I v tomto případě si můžete nastavit pouze určité časy, kdy se má detekce pohybu spustit a zase vypnout. To se určitě hodí, když jste v práci, na dovolené atp.

Líbilo se nám
  • aplikace v češtině
  • vše přehledně zobrazeno
  • možnost naplánování dávkování krmiva

Zkušenosti: je super

Jakmile jsem vyzkoušela, co všechno dávkovač umí, bylo mi jasné, že to je věc, bez které se už neobejdu. Dávkovač pojme až 4 kg granulí, což není málo. Granule jsou omezeny velikostí (2 až 10 mm). Je to z toho důvodu, že vevnitř dávkovače je 6 komůrek, které krmivo dávkují, přičemž jedna má odpovídat 10 gramům. Tato gramáž odpovídá průměru granulí. Pokud máte menší granule, nasype se o pár gramů více, s většími je to naopak.

Tesla Smart Pet Feeder Camera

Granule můžete nasypat jak přes tlačítko přímo na dávkovači, tak skrze aplikaci. V aplikaci si můžete zvolit 1 až 10 porcí, tedy až 100 gramů granulí. Pokud zmáčknete tlačítko na dávkovači, nasypou se pouze granule. Pokud však to stejné uděláte přes aplikaci, ozve se 3krát vámi nahraný vzkaz.

Kamera skvěle snímá i v nočním režimu a vše vidíte ostře.

Vzkaz můžete a nemusíte nahrát. Na dávkovači stačí zmáčknout tlačítko REC a hned mluvíte. Určitě nahrávejte vzkaz v tichu, mikrofon je velmi citlivý. Po nahrání zmáčknete tlačítko PLAY a vzkaz se vám přehraje. Pokud se vám nelíbí, postupuje stejně jako poprvé, vzkaz se automatiky přehraje na nový. Jedinou nevýhodu jsem v tomto případě našla v tom, že hlasitost je pevně daná. Nicméně nastavena je adobře.

Co se týče kamery, občas se stane, že se video déle v aplikaci načítá, jinak je ale jednoduše skvělá. Díky připojení na Wi-Fi ji můžete zapnout kdykoliv. Co mě osobně překvapilo, to byla kvalita videa v noci. I v nočním režimu vše vidíte ostře.

Tesla Smart Pet Feeder Camera

Pokud si v aplikaci nastavíte alarm, bude vás při každém pohybu upozorňovat. Při testování jsem měla nastavenou střední citlivost a kamera mi hlásila i prolétnutí hmyzu. Zaznamená tedy opravdu vše. Pokud si přímo do dávkovače vložíte microSD kartu, lze si v aplikaci přehrávat záznam, jinak vám aplikace poskytne pouze fotku.

Pokud dávkovač obrátíte, najdete místo pro tři baterie typu LR20(D). Pokud by došlo k výpadku elektřiny, může dávkovač v omezeném provozu fungovat dále. Je zde však potřeba myslet na to, že jej pak nelze ovládat na dálku. V rámci úsporného režimu, aby baterky vydržely co nejdéle, nejde na dálku nic nastavit, nefunguje kamera, ani nelze jednorázově dávkovat krmení. Pokud však máte nastavený plán pro krmení, proběhne, o což jde především. Provoz na baterie je tedy primárně určen k využití při výpadku elektřiny. Tesla uvádí v návodu, že baterie vydrží několik dní. Při testování jsem měla nastavené dávkování krmiva 3krát denně, přičemž jedno krmení bylo dvojnásobné. Po devíti dnech dávkovač stále fungoval. Je možná trochu škoda, že Tesla nezvolila raději dobíjecí baterky, takto musíte kupovat ne zcela levné jednorázové baterie.

Tesla Smart Pet Feeder Camera
Líbilo se nám
  • nádoba až na 4 kg granulí
  • možnost nahrání vzkazu
  • jednorázové dávkování v rozmezí 10 až 100 gramů
  • Full HD kamera s nočním viděním
  • možnost microSD karty
Nelíbilo se nám
  • ne vždy odpovídá jedna dávka 10 gramům
  • v aplikace se občas video načítá déle
  • baterie je vhodné po čase vyměnit

Závěr: stojí za to

Dávkovač od Tesly je skvělý pomocník pro domácnosti s mazlíčky. Kromě dávkovače krmiva dostanete i kameru a mikrofon v kvalitním provedení. Aplikace je jednoduchá, přitom ale nabízí vše potřebné a navíc je v češtině. Mazlíčky můžete sledovat na dálku a případně na ně i mluvit. Za tuto cenu nemohu jinak, než Tesla Smart Pet Feeder Camera doporučit.

Foto: Tereza Lásková

Klady
  • kvalitní zpracování
  • oddělitelné části pro čištění
  • možnost naplánování dávkování krmiva
  • nádoba až na 4 kg granulí
  • možnost nahrání vzkazu
  • Full HD kamera s nočním viděním
  • možnost SD karty
Zápory
  • ne vždy odpovídá jedna dávka 10 gramům
  • v aplikace se občas video načítá déle
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze