TP-Link Tapo L930-5
test

TP-Link Tapo L930-5

Pro „jablíčkáře“ jako dělaný
1

Hledáte levný LED pásek s nativní podporou Apple HomeKit a pokaždé vás odradila vysoká cena? Máme dobrou zprávu, TP-Link má v nabídce pásek, který vám neudělá díru do peněženky, přesto se chlubí opravdu zajímavou nabídkou funkcí a poměrně vysokou svítivostí. Detailněji si jej proto rozebereme v recenzi.

Není tomu tak dávno, kdy jsme recenzovali světelný pásek TP-Link Tapo L920-5 se skvělým poměrem cena/výkon, přesto mu nějaké drobnosti scházely, například přímá podpora Apple HomeKit. To se mění s páskem TP-Link Tapo L930-5, který nám rovněž na test dorazil. Kromě přímé podpory ekosystému od Applu však nabízí pár dalších zajímavých vylepšení, kvůli kterým dost možná pár stokorun připlatíte rádi.

Technické parametry TP-Link Tapo L930-5

Délka pásku 5 m
Šířka pásku 1 cm
Typ LED RGB+IC
Příkon 13 W
Průměrný jas 1 000 lumenů
Podporované OS Android, iOS
Podpora Apple HomeKit ano, nativní
Wi-Fi ano, 2,4 GHz Wi-Fi
Cena cca 1 300 Kč

Obsah balení: základ

V menší krabičce najdeme kromě 5m LED pásku namotaného na cívku i ovladač, který je vybaven Wi-Fi modulem a který se spojuje pomocí tenkého konektoru. Kromě něj v balení naleznete i přívodní kabel do zásuvky s kulatým proprietárním konektorem, i ten se zapojuje do ovladače. Dále je v balení uživatelská příručka se základními informacemi a HomeKit kódem, stejně jako 3M nálepky pro zafixování pozice.

TP-Link Tapo L930-5
Líbilo se nám
  • vše potřebné

Konstrukce a zpracování: stačí nalepit

TP-Link Tapo L930-5 se nijak zvlášť neliší od TP-Link Tapo L920-5, jde tedy o poloprůhledný a flexibilní pásek, který můžete nainstalovat i na hranu nábytku. Zadní strana je opatřena páskou, kterou stačí strhnout a odhalit lepicí vrstvu, ta je poměrně silná. Pokud by přesto nestačila, v balení je i pár 3M nálepek pro důkladné zafixování. Jakmile pásek nalepíte, drží na svém místě velmi pevně.

Samotný LED pásek měří 5 metrů, ovšem pokud chcete, můžete jej zkrátit, přímo na těle má symboly nůžek, jež určují, kde je možné jej ustřihnout – avšak pozor, jednou zkrácený pásek už zpět neprodloužíte. Pásek prodloužit nejde, pokud chcete delší, musíte pořídit dva, navíc se u nás delší varianta neprodává.

Pásek měří 5 metrů.

Samotný LED pásek není vybaven Wi-Fi ani kabelem do sítě, je nutné jej nejdříve připojit k jednotce, ve které se nachází i Wi-Fi modul, toto řešení je pro LED pásky typické. Tato jednotka na sobě má i jedno multifunkční tlačítko, kterým pásek zapnete/vypnete, případně stejným tlačítkem změníte barevný režim. Přímo do této jednotky se připojuje přívodní kabel s kulatým proprietárním konektorem. Vše je snadné, sestavení zvládnete i bez návodu. Jakmile máte spojeno a nalepeno na vhodné místo, stačí chvíli počkat, než se pásek rozsvítí, pak můžete pokračovat v párování.

Líbilo se nám
  • flexibilita pásku
  • snadné nalepení
  • možnost zkrácení
Nelíbilo se nám
  • nelze prodloužit

Párování a aplikace: snadné jako facka

Produkty TP-Link i Tapo se vyznačují opravdu snadným párováním. Využijete k tomu aplikaci Tapo, kterou stáhnete zdarma pro Android a iOS. Její výhodou je i fakt, že je kompletně lokalizovaná do češtiny, díky čemuž se budete orientovat opravdu snadno.

TP-Link Tapo L930-5

Pásek stačí zapojit do sítě a počkat na jeho rozsvícení. Během chvíle začne svítit a problikávat zeleně/oranžově, čímž se spustí režim párování. V aplikaci stačí vybrat LED pásek z nabídky a potvrdit párování. Automaticky vyskočí hláška, že pásek podporuje HomeKit a zpřístupní se vám nabídka, která umožní pásek přidat do aplikace Domácnost. Stačí naskenovat kód, který naleznete například na prodejním balení, a během chvíle je pásek přiřazen ke konkrétní místnosti. Automaticky poté se spustí proces párování ještě s aplikací Tapo, to zabere pár dalších vteřin. Jen pozor, k dispozici je pouze 2,4GHz Wi-Fi, 5GHz ne. Během 2 až 3 minut je hotovo a pásek je možné ovládat vzdáleně, tedy i mimo vaši domácí Wi-Fi síť. To platí pro ovládání skrze aplikaci Tapo, skrze aplikaci Domácnost musíte vlastnit Domácí centrum, tedy Apple iPad, Apple HomePod (mini) nebo Apple TV.

Pásek můžete ovládat i skrze multifunkční tlačítko. Pokud jej stisknete dvakrát, přesunete se na další přednastavený režim/barvu, pokud třikrát, dostanete se na předchozí světelný režim. Podobně jako u sluchátek, kdy stiskem/poklepem měníte skladby.

V rámci aplikace Tapo můžete vše ovládat o poznání podrobněji. Můžete si vybrat preferovanou barvu svitu, jas, případně přizpůsobit světelné efekty. Pásek totiž nemusí staticky svítit jednou barvou, barvy se mohou prolínat a dotvořit atmosféru, například párty či oslavy. Efekty si můžete v aplikaci podrobně nakonfigurovat, v reálu to funguje tak, že vám aplikace zobrazí celou délku pásku, do které můžete manuálně „vkládat“ zvolené barvy do vybraných segmentů.

Pásek umožňuje synchronizaci se zvukem, k tomu už však potřebuje připojené zařízení skrze Wi-Fi, které přes mikrofon „chytá“ okolní zvuky a dle toho pulzuje. Aplikace vám umožní nastavit vlastní rozvrh, pásek se tedy může sám zapnout/vypnout v různou denní dobu dle vašich požadavků.

Krátce se zastavím také u maximálního jasu. Svítivost činí 1 000 lumenů, jde tedy o slušný svit, který klidně nahradí i jedno hlavní světlo, například ve vašem obývacím pokoji. LED pásek je typu RGB+IC, to znamená, že na jednom pásku lze zároveň zobrazit více světel, proto je osazen IC čipem. Celkem se na 5 metrů dlouhém pásku nachází 50 segmentů, kde můžete použít jinou barvu, tedy každých 10 cm.

TP-Link Tapo L930-5

Líbí se mi i funkce, kdy se pásek při vypnutí/zapnutí postupně stmívá/rozsvěcuje. Je to drobnost, ale působí velmi efektně. Stejně tak nabízí pásek automatické nastavení barvy svitu, vybrat si můžete mezi Automatickým přizpůsobením (automatická úprava barevné teploty, aby odpovídala přirozenému osvětlení), nebo Automatickou kompenzací (upravuje barevnou teplotu pro kompenzování nedostatku přirozeného světla). To je oproti pásku TP-Link Tapo L920-5 příjemné vylepšení.

Co se týká ovládání skrze aplikaci Domácnost, reakční doba je srovnatelná s aplikací Tapo, ovšem na rozdíl od ní je ovládání trochu omezenější. Nemůžete nastavovat barevné efekty na jednotlivé segmenty, stejně jako synchronizovat svit s hudbou a neaktualizujete prostřednictvím Domácnosti firmware.

TP-Link Tapo L930-5

Oproti pásku TP-Link Tapo L920-5 oceňujeme vyšší svítivost a i rychlejší reakce na změnu barvy, třešničkou na dortu je pak bezchybná synchronizace s aplikací Domácnost, pásek od TP-Link se řadí vůbec k těm nejlevnějším, které Apple HomeKit podporují.

Líbilo se nám
  • snadné párování
  • přehledná aplikace
  • nativní podpora Apple HomeKit
  • vysoký jas

Zkušenosti a zhodnocení: hodí se prakticky kamkoli

Musím uznat, že produkty TP-Link a Tapo mám v oblibě, za velmi rozumné peníze nabídnou opravdu hodně, TP-Link Tapo L930-5 je toho důkazem. Za celou dobu nebyl s páskem žádný problém, oceníte extrémně rychlé reakce. Sám bych je doporučil všem „jablíčkářům“, kteří hledají cenově dostupný LED pásek s podporou Apple HomeKit. Levnější totiž budete hledat jen stěží.

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • nativní podpora Apple HomeKit
  • výborný poměr cena/výkon
  • slušná délka, možnost zkrácení
  • zajímavé světelné efekty
  • extrémně snadné párování
  • možnost ovládat i mimo domácí Wi-Fi síť
  • plně lokalizovaná aplikace
Zápory
  • pásek nejde jednoduše prodloužit
Diskuze ke článku
Pat Mat
Pat Mat
Zariaďujeme malý byt pre dcéru. Potrebuje osvetlenie pod kuchynskú linku. Takže zatiaľ tam ešte wifi nemáme. V originálnom návode je napísané, že začíname s nainštalovaním apky a hneď s wifi. Inak, že po zapnutí to blikne oranžovou a zelenou a nič viac. Takže tu vo Vašej recenzii som sa dozvedel, že to po prvom zapnutí dokonca svieti a dá sa aj niečo tlačidlom prepnúť. V recenzii na Alze ktosi napísal, že bez wifi ani ťuk. Takže konečne som našiel, že sa to dá aj na vyskúšanie základnej funkcie zapnúť. Jabĺčkové zariadenia dcéra nepodporuje, má od google,ale malo by to ako tak fungovať.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze