TP-Link Tapo P100
test

TP-Link Tapo P100

Jednoduše geniální

Nemáte finance na pořízení inteligentních prvků domácnosti, přesto si chcete trochu té zábavy užít také? Není problém – stačí zapojit chytrou zásuvku Tapo P100, která vaše starší spotřebiče přemění na chytré. Cena je navíc velmi příjemná a ovládat ji můžete odkudkoli, stačí přístup na internet.

Možná si o chytré domácnosti rádi čtete, ale nemáte dost peněz, abyste si pořídili přesně to, co chcete. Vstupenkou do světa inteligentní domácnosti se může stát tato chytrá zásuvka, která nevyžaduje žádné speciální nastavení, je finančně dostupná a přesto zajistí poměrně hodně radosti.

TP-Link Tapo P100

Tapo P100 vyrobila společnost TP-Link, kterou naši čtenáři důvěrně znají. Za zhruba 400 Kč se jedná o natolik zajímavý gadget, že určitě nesmí chybět na fZone.cz

Konstrukce: bílá krabička

TP-Link rád své produkty odívá do bílé a ani zásuvka Tapo P100 není výjimkou, ovšem, tentokrát zde namísto lesklých plastů máme matné, což vítáme. S rozměry 72 × 51 × 40 mm se dá krabička stále považovat za kompaktní. I když bude vystupovat, a to ne zrovna málo, díky svému elegantnímu provedení nebude nijak rušit, ani například hned vedle televizoru. TP-Link chápe, že zásuvka není zrovna věc, na kterou byste se dívali rádi, proto se vyhnul zbytečnému zdobení a čemukoli, co by na sebe výrazněji strhávalo pozornost.

TP-Link Tapo P100

Kromě samotné zásuvky (s ochranným kolíkem, typ E) je na přední straně také nenápadné logo společnosti a notifikační LED pro upozornění na párování. Vlevo je pak tlačítko pro párování. Nic víc není potřeba. Dodáme, že se zapojuje pomocí kulaté zásuvky hybridního typu E i F, a to díky dvojici uzemňovacích pásků nahoře a dole + zemnící zdířce. Bez obav ji využijete u nás i v Německu, Francii a dalších zemích EU, v Anglii ale ne.

TP-Link Tapo P100 drží ve zdi pevně, proto, pokud přímo z TP-Link Tapo P100 vytahujete spotřebič, zůstane pevně na svém místě, tedy v síti. To je praktické, nemusíte používat obě ruce.

Líbilo se nám
  • kvalitní tvrzené plasty
  • matný povrch
  • minimum rušivých elementů
Nelíbilo se nám
  • od zásuvky vystupuje zhruba 4 centimetry

Párování: jedna, dvě, hotovo

Největší radost nám udělala samotná instalace, je totiž neuvěřitelně rychlá a hlavně snadná. Poté, co zásuvku zapojíte do zásuvky, počkáte, dokud LED nezačne svítit střídavě zeleně a oranžově. Následně stačí spustit aplikaci Tapo, která je k dispozici pro iOS i Android. Registrujete se pomocí svého e-mailu a hesla (lze využít i údaje z aplikace TP-Link Kasa) a následně spustíte proces, při kterém aplikace pomocí Bluetooth oskenuje vaše okolí a nalezne nainstalovanou zásuvku. Následně stačí vybrat vaši domácí Wi-Fi síť, zadat heslo a počkat na spojení.

Instalace je neuvěřitelně rychlá a hlavně snadná.

Jakmile máme přidáno, můžeme zásuvku pojmenovat, přidat ji ikonu a virtuálně přiřadit k dané místnosti, případně provést aktualizaci firmwaru, pokud aplikace nějakou nabídne. Ta proběhne za pár vteřin, nemusíte se tedy obávat zdržení. Hotovo, nastaveno. Že to bylo až příliš snadné? Ano, souhlasíme, k dokonalému uživatelskému zážitku dopomáhá i plně lokalizovaná a designově velmi povedená aplikace.

Líbilo se nám
  • přehledná aplikace v češtině
  • snadné párování
  • rychlost aktualizace firmwaru

Používání a zkušenosti: najděte si svoje využití

Po instalaci si můžete začít hrát. V našem případě jsme začali s běžným stolním ventilátorem, který si o nějakém vzdáleném ovládání může nechat tak akorát zdát. Jakmile jsme jej však zapojili do TP-Link Tapo P100, stal se z obyčejného větráku větrák inteligentní, který vás poslechne na slovo. TP-Link Tapo P100 totiž nabízí i začlenění do vaší domácnosti pomocí asistenta od Googlu, případně Amazonu. Pokud tedy ovládáte angličtinu, můžete pomocí hlasových příkazů ovládat zapnutí i vypnutí. Pokud anglicky neumíte, nevadí, vše lze jednoduše obstarat pomocí aplikace. Doplníme, že zásuvka bohužel nepodporuje Apple HomeKit, avšak zde je nutné myslet na pořizovací cenu, samotná integrace HomeKitu by produkt výrazně prodražila.

Prostředí aplikace TP-Link Tapo

Základ je všem jasný: přepínačem daný produkt vypnete a zapnete. V našem případě tedy ventilátor, který se spustí na jeden dotyk z mobilní aplikace. V případě sepnutí jde v zásuvce slyšet jemné klapnutí, které příliš neruší, ovšem určitě jej zaslechnete. Nejde o vadu, nýbrž o vnitřní relé.

Zásuvka se stane vaší prodlouženou rukou.

Inu dobře, ze zásuvky se v tento moment stala vaše prodloužená ruka, ale stačí to? Ne, proto aplikace nabízí i možnost vytvoření vlastních rozvrhů. Pokud chcete, daný spotřebič se může aktivovat v daný čas, případně v určitou denní dobu (západ či východ slunce), což aplikace pozná pomocí přístupu k polohovým údajům, který musíte udělit. Jednomu kusu lze přiřadit i více rozvrhů, hodit se budou určitě minimálně dva, tedy pro vypnutí a zapnutí. Vybrat si samozřejmě můžete i jednotlivé dny v týdnu, kdy chcete, aby rozvrh fungoval, případně využít časovač, kde nastavíte přesný odpočet aktivity.

TP-Link Tapo P100

Zajímavostí je i režim „Mimo domov“, který simuluje standardní činnosti v domácnosti. Pokud odcestujete a chcete, aby si okolí myslelo, že jste doma, zásuvka TP-Link Tapo P100 se bude v náhodné intervaly sama zapínat a vypínat, aby právě simulovala klasický chod domácnosti.

Prostředí aplikace TP-Link Tapo

Další záložkou jsou „Chytré akce“, respektive automatizace, které začnou dávat smysl, jakmile si chytrých produktů od TP-Link pořídíte více. Můžeme si vytvořit situaci, kdy nastavíme, že v konkrétní čas se má sepnout zásuvka, žárovka a chytrá kamera. V konkrétní čas se poté může činnost všech tří produktů ukončit. Aktuálně můžete přidat produkty: Tapo C200 (kamera), Tapo P100 (dnes testovaná zásuvka) a Tapo L410E, což je chytrá žárovka. Další produkty by TP-Link mohl zařadit průběžně.

A jak vše využít? Možností je spousta. Zásuvku lze použít pro stojací lampy, televize, ventilátory, nebo pro nabíjení elektroniky, kdy navíc využijete časovač. Pokud například víte, že telefon se standardně nabíjí 2 hodiny, můžete zásuvku nastavit na určitý čas a mít tak jistotu, že se nebude zbytečně nabíjet i v době, kdy je už dávno plně nabitý. TP-Link Tapo P100 se skvěle bude hodit i pro „chronické zmatkaře“, mezi které se řadím i já. Určitě se i vám už někdy stalo, že jste opustili byt/dům a přemýšleli, zda jste vypnuli žehličku či podobně nebezpečná zařízení. I když je žehlička chytrá a sama se po určité době vypne, může napáchat dost škod, riziko se přitom každou minutou zvyšuje. Není tedy nic snazšího, než žehličku zapojit přímo do chytré zásuvky a kdykoli si zkontrolovat, zda je opravdu vypnutá –pohled do aplikace vám ušetří spoustu cest zpět domů.

Co nám možná trochu chybí, je informace o spotřebě připojeného zařízení, což nabízí například model HS110, který je o zhruba 200 až 300 Kč dražší, v závislosti na tom, jakého si vyberete prodejce. Design zásuvky HS110 již však subjektivně není tak povedený, respektive designová neutrálnost modelu Tapo P100 se nám líbí více.

Líbilo se nám
  • časovač, automatizované scény
  • nespočet využití
Nelíbilo se nám
  • nenabízí informaci o spotřebě

Zhodnocení: za své peníze maximum

Jak už jsme uvedli na začátku recenze, zásuvka Tapo P100 je pomyslnou vstupenkou do světa chytré domácnosti. Za velmi rozumné peníze se stane vaší prodlouženou rukou pro vzdálené ovládání obyčejných spotřebičů. Velkou výhodou je v tomto případě napojení na cloud společnosti TP-Link, díky čemuž můžete zásuvku ovládat prakticky z odkudkoliv. Samozřejmě se počítá s tím, že doma máte neustále připojený Wi-Fi router, bez něhož by nedávalo řešení smysl.

TP-Link Tapo P100

My každopádně můžeme nákup Tapo P100 doporučit, pokud vám nebudou chybět informace o spotřebě, jde o jednu z nejvýhodnějších nabídek, na které můžete aktuálně dosáhnout. Stručně řečeno: i tentokrát se dočkáte „hodně muziky za málo peněz“.

Klady
  • nízká cena
  • rychlé reakce (sepnutí)
  • ovládání odkudkoli
  • snadné párování
  • elegantní na pohled
  • napojení na hlasové asistenty
Zápory
  • vyčnívá ze zdi
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze