TrueLife Belle IPL E5
test

TrueLife Belle IPL E5

Zbavte se nežádoucích chloupků

Epilace pomocí IPL je v dnešní době moderní metodou eliminace nežádoucích chloupků. I když by se mohlo zdát, že je epilace zacílena primárně na ženy, i muži mají partie, kde ochlupení není zrovna žádoucí, například na zádech. Ideálním pomocníkem pro obě pohlaví může být i dnes testovaný epilátor TrueLife Belle IPL E5, který za rozumnou cenu nabídne i zcela výjimečné dovednosti.

Na fZone.cz jsme pro vás již pár epilátorů s pulzním světlem otestovali, ale na trhu jich stále existuje poměrně dost, u kterých jsme toto potěšení neměli. To se však dneškem mění, přinášíme vám totiž dlouhodobé zkušenosti s epilátorem TrueLife Belle IPL E5, který zaujme už svou nízkou pořizovací cenou.

TrueLife Belle IPL E5 můžete zakoupit zde. Pokud v košíku zadáte slevový kód „FZONE15“ (bez uvozovek), získáte na vaši objednávku slevu 15 %! Epilátor tak vyjde na 4 674 Kč, což je (v době zveřejnění recenze) nejnižší cena napříč prodejci.

Technické parametry IPL epilátoru TrueLife Belle IPL E5

Životnost lampy 600 000 záblesků
Počet nástavců 1
Typy hlavic HR (odstranění chloupků),
SR (omlazení pleti),
AC (eliminace akné)
Senzor na ochranu očí ano
Displej ano, LCD (monochromatický)
Ovládání kapacitní senzory, mechanická spoušť
Chlazení pokožky ano, technologie SensCool
Režimy manuální, automatický
Stupně intenzity celkem 5 stupňů
Rozestup mezi záblesky 1-2 vteřiny
Výstupní výkon 96 W
Vyzařované vlnové délky 510 – 1100 nm
Optický osvit 2,8 – 4,8 J/cm² podle zvoleného nastavení
Trvání impulzu 1–3 ms
Bezdrátový ne

Obsah balení: vše přítomno

V krabici naleznete kromě epilátoru také přívodní kabel, který je pevně spojený se stanicí, od té vede zase přívodní kabel do sítě. Samotná stanice slouží jako praktický odkládací stojánek v době, kdy jej nepoužíváte, navíc je v něm uložen i zdroj, takže nabíječka není tak velká, jako je tomu u konkurence běžné. Dále v balení naleznete trojici hlavic lampy, HR, SR a AC. Potěší i ochranné brýle a podrobný návod, který je samozřejmě i v českém jazyce.

Líbilo se nám
  • včetně brýlí
  • stanice slouží jako stojánek
Nelíbilo se nám
  • kabel od stanice by mohl být delší

Konstrukce a zpracování: skvěle padne do ruky

TrueLife Belle IPL E5 je elegantní epilátor, výrobce kombinuje bílé matné plasty se zelenými detaily. Zatímco většina epilátorů s pulzním světlem se nabízí s detaily do růžova, za TrueLife Belle IPL E5 se nebudou stydět ani pánové, design je zkrátka více unisexový. Do ruky padne skvěle, mírně překvapí snad jen vyšší hmotnost.

TrueLife Belle IPL E5

Na vrchní straně epilátoru se nachází tlačítko pro vyslání záblesku, ale také malý monochromatický displej, pod kterým jsou hned tři kapacitní senzory. Těmi epilátor ovládáte, je zde tlačítko pro vypnutí a zapnutí, snížení/zvýšení intenzity, ale i tlačítko pro aktivaci a deaktivaci chladicího režimu SensCool. Tlačítky zároveň přepínáte automatický a manuální režim. Na vrchní straně se dále nachází velký LED pásek, který informuje, zda je epilátor v přímém kontaktu s pokožkou a je tedy možné vyslat záblesk. Epilátor má totiž senzor, který určí, zda je v kontaktu s pokožkou, pokud není, záblesk zkrátka nedovolí, čímž chrání váš zrak.

TrueLife Belle IPL E5

Na přední části je umístěn kontaktní senzor, na který se nasazují všechny tři hlavice lampy, vyjmete je snadno, například pomocí nehtu. Hlavice lampy pro epilátor TrueLife Belle IPL E5 se neliší rozměry, ale funkcí, čímž se od konkurence trochu liší, ta většinou sází na různé velikosti pro různé partie na těle. Velikost lampy je však ideální, málokdy se vám stane, že je pro ošetřovanou oblast příliš velký. Otvor, který určuje plochu pro impulzy, je po všech stranách kovový, aby se světelné impulzy odrážely. Na webu TrueLife pořídíte náhradní hlavy, avšak vždy pouze v jedné velikosti.

TrueLife Belle IPL E5

Zpět ale k displeji – kromě nastavené intenzity v 5 stupních vám ukáže i počet vyslaných záblesků a to, zda máte aktivní režim chlazení, případně automatický režim vysílání záblesků.

Líbilo se nám
  • unisex design
  • skvěle padne do ruky
  • snadné ovládání, přehledný displej
  • LED pásek
Nelíbilo se nám
  • není bezdrátový

Funkce a používání: ovládnete jej snadno

TrueLife Belle IPL E5 je určen jak pro ženy, tak i pro muže, funguje na principu IPL, tedy intenzivního pulzního světla, které pronikne k jednotlivým kořínkům, uvede folikuly do klidové fáze a chloupek vypadne. Ano, muži nebudou řešit oblast bikin a dost pravděpodobně nebudou řešit ani chloupky na nohou, o to více se mohou soustředit na chloupky na zádech, případně na chodidlech. A právě zde se hodí, že lampa je spíše větší než menší, protože kupříkladu záda jsou ideální plochou právě pro větší lampy.

Epilace je bezbolestná, nejdříve se však pečlivě seznamte s návodem.

Na začátek se hodí upozornit, že TrueLife Belle IPL E5 funguje stejně jako jiné IPL epilátory, má tedy stejné podmínky používání. Nejprve je třeba říci, že IPL epilátor je nevhodný pro velmi tmavou pokožku, nejlepších výsledků dosáhnete, pokud je vaše pokožka spíše světlejší a chloupky naopak tmavé – pokud máte světlou pokožku a velmi světlé chloupky, účinnost IPL epilátoru bude velmi nízká, protože pulzní světlo reaguje právě na barvu chloupků. IPL epilátor rovněž nemůžete používat tam, kde jsou čerstvé jizvy, případně tam, kde je pokožka tetovaná.

TrueLife Belle IPL E5

Pokud nad pořízením TrueLife Belle IPL E5 přemýšlí muži, musí si uvědomit, že IPL epilátor nelze používat na epilaci vousů, vlasů, případně obočí, vyloučeny jsou i intimní partie. Důvod je jednoduchý, vousy mají zcela jinou tloušťku než kupříkladu chlupy na zádech, z tohoto důvodu by bylo ošetření bolestivé a mohlo by způsobit vážné kožní reakce.

TrueLife Belle IPL E5
IPL ošetření není vhodné pro příliš tmavou pokožku, mohlo by dojít k poškození kůže

Co byste měli vědět o IPL epilaci, aneb tipy a triky


  • IPL epilace je vhodná jak pro muže, tak pro ženy
  • před první epilací proveďte test – vyberte si jedno místo, nastavte nejnižší intenzitu a vyšlete záblesk. Intenzitu postupně zvyšujte, zastavte se při intenzitě, která bude nepříjemná. Druhý den místo zkontrolujte, nemělo by být zarudlé, ani bolestivé. Mírné zarudnutí po dobu pár minut po aplikaci je zcela běžné a nejde o problém
  • epilace je bezpečná, senzor nedovolí vyslat záblesk v případě, že není v kontaktu s pokožkou – přesto, epilátorem nikdy „nemiřte“ jiným lidem na obličej
  • před každým ošetřením pomocí IPL je nutné pokožku důkladně oholit a nechat oschnout, na ošetřovanou plochu není vhodné dávat jakékoliv krémy, to je možné až po ukončení epilace
  • epilace je víceméně bezbolestná, při vyslání záblesku ucítíte jen malé „štípnutí“
  • IPL nelze použít na pokožku poškozenou, čerstvě zjizvenou, pokožku s mateřskými znaménky a pihami, nebo tetovanou pokožku a pokožku s křečovými žílami
  • IPL není vhodné v průběhu těhotenství a kojení, pokud máte vážné kožní choroby, není vhodné pro onkologické pacienty, pro pacienty s epilepsií nebo srdečním onemocněním
  • IPL nelze použít na vlasy, vousy, obočí, případně přímo na intimní partie
  • IPL není vhodné pro ošetření příliš tmavé pokožky, případně pokožky s velmi světlými chloupky – ideální je světlejší pleť a tmavší chloupky
  • pro docílení požadovaného efektu je třeba pravidelného ošetření (ideálně jednou týdně) po dobu alespoň 8–12 týdnů, následuje udržovací fáze s delšími rozestupy (jednou za 4, 6 nebo 8 týdnů)
  • IPL ošetření je nutné ukončit nejméně 4 týdny před dovolenou (sluněním) a následně nejméně 2 týdny po dovolené, opálená pokožka snižuje účinnost IPL ošetření, doporučuje se tedy vydržet, dokud pokožka nevybledne – následně je dobré opakovat test individuální snášenlivosti

Jak jsme již uvedli, v balení se nachází i AC lampa (Acne Control), která slouží pro ošetření akné a SR lampa (Skin Rejuvenation), která slouží pro omlazení pokožky. Nutno podotknout, že vedlejším efektem obou lamp je i eliminace již vzrostlých chloupků, které vyrůstají z pokožky. Z tohoto důvodu je nevhodné, aby AC/SR lampu používali muži v oblasti (například) vousů, leda by byla pokožka dohladka oholená.

TrueLife udává životnost lampy až 600 000 záblesků. Nevíte, co si pod tím představit? Kupříkladu plocha zad vyžaduje zhruba 500-600 záblesků, samozřejmě záleží na velikosti. To znamená, že plochu zad byste byli schopni ošetřit 1 000×. Pozor, životnost hlavic lampy je kratší, ty je třeba měnit podle potřeby, obvykle jednou za půl roku.

Používání je maximálně snadné – stačí nasadit hlavici lampy, zapnout, přiložit k pokožce a počkat, dokud se LED světlo nerozsvítí modře – následně je možné stisknout tlačítko a vyšle se záblesk. Velkou výhodou epilátoru TrueLife Belle IPL E5 je režim chlazení – kovová ploška, která se přímo dotýká pokožky, je chlazena, díky čemuž je ošetření mnohem příjemnější než epilátory, které tuto funkci nemají. Jde o to, že IPL světlo pokožku zahřívá, proto je chlazení velice příjemným benefitem. Tuto funkci lze samozřejmě vypnout, osobně k tomu však nevidím žádný důvod.

Životnost je úctyhodná.

Nemělo by vás překvapit, že v průběhu používání je epilátor poměrně dost slyšet, a to kvůli odvětrávání. Je to logické, kromě chloupků se zahřívá i tělo epilátoru, proto je nutné aktivní chlazení. TrueLife však dodal i ochranu proti přehřátí, pokud by teplota vzrostla nad 60 stupňů, automaticky se vypne.

Pokud jste novým uživatelem IPL epilátoru, doporučujeme provést zkušební test. Vyberte si jedno místo na epilované oblasti, nastavte nejnižší intenzitu (1 čárka) a vyšlete záblesk. Postupně zvyšujte intenzitu, dokud nenarazíte na takovou, která je již nepříjemná. Následně epilátor vypněte a druhý den místo zkontrolujte. Pokud je místo bez zarudnutí a nebolestivé, můžete pokračovat v ošetření celé plochy intenzitou, která byla nebolestivá (pokud pro vás byla bolestivá až nejvyšší 5. úroveň, nastavte úroveň 4). Nesnažte se snášet boles za cenu vyšší intenzity s vidinou „rychlejších výsledků“, pokožku si v takovém případě můžete vážně poškodit.

Co se týká rychlosti, čím nižší intenzita, tím rychlejší záblesky – pokud máte nastaven nejvyšší režim, záblesk je možné vyslat zhruba každé dvě vteřiny, na střední režim každou vteřinu. Zvolit jde i automatický režim, kdy stačí epilátor po pokožce pomalu posouvat a záblesky se vysílají automaticky. Osobně jsem však preferoval manuální režim, kde jsem měl přesnou kontrolu nad tím, kdy a kam záblesky vysílám.

Nesnažte se snášet boles za cenu vyšší intenzity s vidinou „rychlejších výsledků“.

Možná se ptáte, jsou záblesky IPL nebezpečné, když dává výrobce brýle v balení? Pokud budete postupovat podle návodu, nic se vám nestane, brýle se hodí při ošetření obličeje, ovšem odpadní světlo (světlo, které pronikne mezi plochou epilátoru a kůží) není zdraví nebezpečné, zrak by mohl poškodit jen přímý zásah pulzním světlem.

Líbilo se nám
  • jednoduchá obsluha
  • podrobný návod
  • aktivní chlazení pokožky
  • extra dlouhá životnost

Zkušenosti a zhodnocení: hlavně vytrvat

Holení a depilace přináší okamžité výsledky, ovšem ne trvalé. Epilace pomocí IPL je trochu jiná liga – vše trvá déle, ale výsledky jsou trvalejší. Nejdříve je třeba pochopit, že výsledky IPL epilace nejsou okamžité, po prvním ošetření budou chloupky dále růst, protože ne všechny chloupky jsou v době ošetření v růstové fázi. Právě proto je ošetření nutné opakovat, ideálně jednou týdně po dobu 2-3 měsíců. Po 4. ošetření uvidíte, že chloupky rostou pomaleji a jsou méně husté a jsou slabší. Po 8. ošetření bude vše ještě viditelnější a po 12. ošetření už chloupky růst nebudou vůbec, nebo jen velice jemné.

TrueLife Belle IPL E5

Je důležité upozornit, že častější ošetření proces neurychlí, může naopak způsobit podráždění kůže a tedy nutnost ošetření odložit, poté začít nanovo. Vždy je třeba dodržovat rozestup minimálně jednoho týdne, což je podmínka obecně platná pro všechny domácí IPL epilátory.

Po této době nastává udržovací fáze, kdy je dobré ošetření opakovat jednou za pár týdnů, čímž dosáhnete toho, že se neobnoví růst původních hustých a silných chloupků. Chce to tedy čas, ovšem výsledky stojí za to.

Je důležité dodržet intervaly, pokud se zpozdíte o několik dnů, musíte začít nanovo, protože chloupky opět „zastihnete“ v různé fázi. Nejdůležitější je prvních 8 týdnů, kdy je dobré zachovat stejný interval. U méně citlivých ploch (záda, nohy) je dobré dodržet týdenní interval, u citlivějších partií můžete zvolit interval jednou za 14 dnů, čímž se však prodlouží doba, kdy budou viditelné první výsledky. Vše záleží na individuální snášenlivosti, epilace by nikdy neměla být bolestivá, ani by po ošetření neměly nastat žádné vedlejší účinky, například dlouhodobé zarudnutí, bolestivost nebo výsev pigmentových skvrn. Pokud se vedlejší účinky dostaví, je nutné je konzultovat s lékařem a proces epilace okamžitě zastavit. I z tohoto důvodu je vhodné, aby se provedl úvodní test, kdy si vyberete jednu konkrétní část, kde si otestujete individuální snášenlivost různých intenzit.

Nejdůležitější je vytrvat a zachovat stejný rozestup ošetření.

IPL ošetření je nutné ukončit nejméně 4 týdny před dovolenou (tedy před intenzivním sluněním) a následně nejméně 2 týdny po dovolené, opálená pokožka snižuje účinnost IPL ošetření, doporučuje se tedy vydržet, dokud pokožka nevybledne. Je možné, že opálená pokožka bude více citlivá a doporučuje se opakovat individuální test snášenlivosti, protože je možné, že bude třeba snížit intenzitu záblesků IPL světla.

V krátkosti zmíním také zkušenosti s AC a SR lampou – pulzní světlo v tomto případě proniká do jiných míst než HR lampa, která blokuje růst chloupků, AC lampa má za úkol hubit bakterie a mikroorganismy, které stojí za vznikem akné. SR lampa má za úkol obnovit elasticitu pokožky, a to díky obnově kolagenu. Z dlouhodobých zkušeností mohu potvrdit, že AC lampa opravdu urychlila léčbu menších pupínků, pro muže je ovšem spíše nevhodná, zvláště v místech, kde rostou vousy, případně vlasy. Zatímco HR lampa pro odstranění chloupků pronikne zhruba 1-4 mm pod povrch, AC lampa pronikne 0,5-1,5 mm, SR poté 1-2 mm. Ošetření pomocí AC a SR lampy je trochu odlišné, na jedno místo můžete vyslat až 5 záblesků po sobě, ošetření je vhodné opakovat jednou za tři dny v případě ošetření akné a jednou za týden v případě SR lampy. Zmíníme, že režim HR/SR/AC se přepne automaticky, a to vždy, když vyměníte lampu. Spolu s funkcí SensCool jde o dovednosti, které prakticky nemají konkurenci.

TrueLife Belle IPL E5

Osobně jsem epilátor testoval primárně na chodidlech a na zádech, kde se už po 4. ošetření dostavily výsledky. Aktuálně pokračuji v udržovací fázi, která eliminuje růst nežádoucích chloupků v této oblasti, epilátor tedy splnil to, co sliboval. Na většině míst mi plně vyhovovala maximální intenzita (5), výjimečně jsem si intenzitu snižoval na druhou nejvyšší hodnotu (4), ovšem spíše pro dobrý pocit, než že by bylo ošetření bolestivé.

TrueLife Belle IPL E5 můžete zakoupit zde. Pokud v košíku zadáte slevový kód „FZONE15“ (bez uvozovek), získáte na vaši objednávku slevu 15 %! Epilátor tak vyjde na 4 674 Kč, což je (v době zveřejnění recenze) nejnižší cena napříč prodejci.

TrueLife Belle IPL E5 je praktický epilátor, který lze doporučit jak ženám, tak i mužům. Potěší nízká cena, epilátor můžete pořídit za zhruba 5 tisíc korun, oceňujeme extra dlouhou životnost i rozumnou cenu náhradních dílů. Výjimečnou funkcí je i funkce chlazení pokožky, díky které je ošetření mnohem příjemnější. Mírným negativem je jen jedna velikost hlavice lampy a také to, že přívodní kabel od dokovací stanice do elektrické zásuvky je kratší. Za danou cenu však jde o více než dobrého pomocníka.

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • snadné ovládání
  • výborný poměr ceny a výkonu
  • dokovací stanice
  • jednoduché používání
  • AC a SR lampa v balení
  • velmi dlouhá životnost
  • unikátní funkce chlazení pokožky
  • podrobný návod
  • jisté výsledky
Zápory
  • kratší přívodní kabel do sítě
  • jednotná velikost hlavic