TrueLife Care Q8
test

TrueLife Care Q8

Bezkontaktní teploměr pro celou rodinu

V době pandemie COVID-19 se nejvyhledávanějšími produkty bezesporu staly ochranné zdravotní pomůcky. Velmi oblíbené jsou teď ale i bezkontaktní teploměry. My se dnes podíváme na cenově dostupnější TrueLife Care Q8 s hned několika výhodami.

Bezkontaktní teploměry nejsou na trhu žádnou novinkou, i přestože si většina z nás pod pojmem teploměr stále představí ten kapalinový. Žijeme ale v moderní době, od kapalinových teploměrů se stále více upouští (ty rtuťové jsou navíc již dávno zakázané), i přestože patří k nejpřesnějším. Hektická doba vyžaduje rychlé výsledky, a tak se stále více setkáváme s digitálními teploměry. Obecně se však prosadily i dražší teploměry – bezdotykové, kterými měříme teplotu na povrchu čela pomocí infračerveného paprsku. Měření je rychlé, snadné a navíc většinou velmi přesné.

TrueLife Care Q8
TrueLife Care Q8

Bezkontaktních teploměrů je na trhu spousta, většinou se liší cenou, design bývá podobný. Klíčová je ale odchylka měření. Platí, že čím větší odchylka, tím menší přesnost. My se dnes podíváme na teploměr TrueLife Care Q8. Pro naše čtenáře přitom není značka TrueLife neznámou, pamatujete si například na sonický zubní kartáček?

Obsah balení: základ postačí

Balení je v případě bezkontaktních teploměrů vždy dost podobné. V malé krabičce tedy najdete samotný teploměr, dvě tužkové AA baterie a dokumentaci, která vás provede nastavením. To je vše, více toho není ani potřeba.

TrueLife Care Q8

Konstrukční zpracování: příliš krásy nepobral

TrueLife Care Q8 nijak nevybočuje ze své kategorie, obecně bezkontaktní teploměry příliš krásy nepobraly. To ale nevadí, i když z dálky může působit jako dětská pistolka. K dispozici je bohužel jediná barevná varianta – „nemocniční“ zelená, která je, řekněme, méně zábavná.

TrueLife Care Q8

TrueLife Care Q8 padne skvěle do ruky díky pogumované rukojeti, která je speciálně tvarovaná pro prsty. Ani hmotnost 117 gramů není nepříjemná. Za spodní strany rukojeti nalezneme šuplíček pro vložení dvojice AA baterií, kryt je chráněn pouze pojezdem. Z praktického hlediska chválíme, výměna baterií je velice rychlá, ovšem vzhledem k výdrži baterií by vůbec nevadilo, kdyby byl šuplíček zajištěn například šroubkem, aby se k bateriím nedostaly děti.

Monochromatický displej je velký a dobře čitelný.

Na přední straně je dále poměrně velký monochromatický displej, který kromě tělesné teploty zobrazuje i další potřebné údaje. Displej je podsvícený, barva se mění na základě naměřených údajů, o čemž si více povíme později. Oceňujeme skvělou čitelnost, i na přímém světle není problém přečíst veškeré údaje. Po naměření tělesné teploty navíc displej pohasne, aby šetřil energii. K automatickému vypnutí celého teploměru dojde do 20 sekund od posledního měření.

TrueLife Care Q8

Z boční strany jsou ovládací tlačítka. Jde o volby Menu, + a - pro nastavení a posuvný jezdec, kterým vybíráte mezi měřením lidí a objektů. Teploměr tedy může měřit i teplotu objektů či kapalin. Posuvník je zde přitom velmi důležitý, zatímco voda se 40 °C není životu nebezpečná, o takové teplotě lidského těla se to stejné říct nedá.

Posledním a vlastně nejdůležitějším prvkem je velké tlačítko na rukojeti. Jde o jakousi spoušť, kterou aktivujete infračervený paprsek, jenž se stará o měření teploty. Tlačítko je velké, tiskne se dobře, slouží zároveň i jako spouštěcí. Pokud jej stisknete jednou, teploměr se zapne, jakmile jej stiskne podruhé, změří se teplota.

Na těle je i pár certifikačních údajů, které dokazují bezpečný provoz, a také logo výrobce. Více toho není. Zpracování i design je odpovídající.

Líbilo se nám
  • dobře padne do ruky
  • pogumované tělo
  • snadná výměna baterií
  • dobře čitelný podsvícený displej
  • velká a snadno tisknutelná spoušť
Nelíbilo se nám
  • jediná barevná varianta

Měření a funkce: je to snadné

Postup měření je velice snadný. Stačí zkontrolovat, zda je posuvník na správném místě. V případě měření teploty lidského těla na pravé straně na hodnotě Body (tělo). Pak stačí stisknout „spoušť“ a teploměr se zvukovým signálem + rozsvícením displeje uvede do pohotovostního režimu. Následně stačí znovu zmáčknout tlačítko, přičemž od čela byste měli být s teploměrem ve vzdálenosti zhruba 5 až 15 cm. Během vteřiny se na displeji zobrazí teplota i barevné podsvícení, které znázorňuje, o jakou teplotu jde. Pokud je to do 38 °C, displej svítí zeleně, pokud nad, displej zčervená a teploměr vydává zvukové upozornění. Když je teplota na hranici rozmezí, můžete vidět oranžové podsvícení.

Během vteřiny se na displeji zobrazí teplota.

Hranici lze samozřejmě upravit, proto se na krátkou chvíli zastavíme u nastavení. Do toho vstoupíme z pohotovostního režimu (teploměr musí být zapnutý) stisknutím tlačítka Menu. První možností je výběr mezi stupni Celsia a Fahrenheita. Výběr provedete stisknutím tlačítka +/-. Pokud stisknete opět Menu, dostanete se k druhé funkci – vypnutí/zapnutí zvuků. Pokud tedy nechcete například vzbudit dítě, když mu měříte teplotu ve spánku, stačí tlačítkem +/- nastavit CLOSED pro deaktivaci veškerých zvuků. Třetí funkce nastavuje hranici, při které teploměr reaguje na vysokou teplotu. Tu lze nastavit v rozmezí od 37 do 42,9 °C.

Poslední funkcí je možnost nastavení odchylky měření. Pokud nejste s výsledky spokojeni, můžete využít služeb klasického kapalinového teploměru, kterým změříte teplotu a výsledek srovnáte s teploměrem TrueLife Care Q8. Hodnotu následně odečtete a díky postupnému mačkání kláves + a - nastavíte konkrétní odchylku do záporných/kladných hodnot. Zde se hodí upozornit na fakt, že TrueLife Care Q8 rozlišuje desetiny stupně s maximální odchylkou ± 0,1 °C.

Ze zkušeností můžeme říci, že rychlost měření odpovídá tomu, co slibuje výrobce. Do vteřiny je změřeno i vyhodnoceno. Odchylku od standardních teploměrů jsme pozorovali maximálně o ± 0,2 °C. To je jen mírně nad garancí TrueLife. Tak či tak, v 90 % případů k žádné odchylce nedošlo, je tedy možné, že odchylku způsobila jiná okolnost. Celkem jsme provedli 50 srovnávacích měření, pouze ve 2 případech se teplota lišila od klasického teploměru o více než ± 0,2 °C. Oceňujeme také maximální jednoduchost. Teploměr dokáže použít jak malé dítě, tak i prarodiče.

Dodáme, že teploměr má paměť na 32 posledních měření (i když výrobce udává 50). Stačí z pohotovostního režimu stisknout tlačítko +/-, čímž se dostanete do režimu, kdy zařízení ukazuje poslední naměřené teploty.

Líbilo se nám
  • malá odchylka měření
  • barevná signalizace teploty
  • zvuková upozornění
  • snadné nastavení
  • paměť posledních záznamů
Nelíbilo se nám
  • tlačítka Menu, +/- by mohla být větší

Zhodnocení: teploměr do každé rodiny

Teploměr jsme testovali zhruba 2 týdny, za které jsme provedli zhruba 80 měření, přičemž 50 z nich jsme srovnali s konvenčním teploměrem. Vzhledem k minimálnímu počtu odchylek lze konstatovat, že teploměr je velice přesný. Navíc je mnohonásobně rychlejší, což je v některých případech také důležité. Oceňujeme i snadné ovládání, snad jen ten design a barevné provedení není zrovna oku lahodící. Nejde však o výrobek, který máte neustále u sebe, design tu tedy velkou roli nehraje.

TrueLife Care Q8

Cena je nastavena výrobcem na 1 199 Kč a aktuálně se chystá jeho opětovné naskladnění. Pokud tedy hledáte funkční bezkontaktní teploměr, doporučujeme počkat právě na tento model.

Klady
  • rychlé měření
  • paměť výsledků
  • snadné ovládání
  • přijatelná cena
  • výdrž baterií
  • (zvukové) upozornění na teplotu
Zápory
  • nudný design
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze