UNIQ LYFRO Beam
test

UNIQ LYFRO Beam

Posviťte si na patogeny

Dezinfekce vzduchu, prostorů a povrchů pomocí UV-C záření není žádnou novinkou, používá se již desítky let ve formě germicidních lamp. Tyto lampy se však v zásadě používají jen v prostorách, ve kterých se souběžně s čištěním nenachází žádný živý organizmus. Díky malým rozměrům LYFRO Beam si UV-C záření můžete vzít kamkoli, kde je potřeba rychlá sterilizace předmětů každodenní potřeby.

Tento týden jste si na fZone.cz mohli přečíst recenzi výrobníku dezinfekčního prostředku LYFRO Hydro Go, který dezinfikuje díky elektrolyzované vodě. Ta je zdravotně nezávadná, s její pomocí lze dezinfikovat povrchy, jídlo, ale v případě potřeby také ruce. Dnes se podíváme na přenosný sterilizátor LYFRO Beam s UV-C světlem. To patří mezi UV záření s vlnovou délkou 253,7 nm.

UV-C světlo je všeobecně považováno za člověku nejnebezpečnější, protože například oproti záření UV-A prostupuje lidskou kůží až na úroveň škáry. Může tak při častém a silném kontaktu zapříčinit rakovinu kůže či poškození zraku. Vzhledem ke kompaktním rozměrům a menšímu výkonu se však s LYFRO Beam nemusíte obávat ničeho, pokud dodržíte postup popsaný výrobcem. Velkou výhodou je, že během pár vteřin zlikvidujete patogeny na všech běžných površích a předmětech, se kterými denně přicházíte do kontaktu.

Za zapůjčení UNIQ LYFRO Beam děkujeme Smarty.cz, kde si můžete dezinfekční tyčinku zakoupit.

Technické parametry UNIQ LYFRO Beam

Rozměry 130 × 32 × 15 mm
Režimy 30/60/180 vteřin
Kapacita baterie 500 mAh
Výdrž baterie 3 hodiny
Doba nabíjení 60 minut
Diody 3× UV-C dioda
Konektor USB-C
Cena cca 1 000 Kč

Obsah balení: i s pouzdrem

Obsah balení je vcelku bohatý. Základem je LYFRO Beam, USB-C kabel a dokumentace, navíc se dostalo na ochranné magnetické pouzdro, které vypadá jako kožené (avšak jde jen o koženku).

Konstrukční zpracování: tyčinka s potenciálem

LYFRO Beam je na pohled elegantní plastová tyčinka s rozměry 130 × 32 × 15 mm. Tělo je kompletně z matného plastu plastové, nezachytává tedy otisky prstů ani vlasové škrábance. Na přední straně je malý LED displej a jedno ovládací tlačítko. Na boku je poté mechanický posuvník ON/OFF, kterým tyčinku uvedete do provozu, ale také ukončíte rozběhnutý proces dezinfekce. Posuvník je také důležitým prvkem kvůli bezpečnosti, aby se světlo omylem nesepnulo bez vašeho vědomí, například v tašce.

UNIQ LYFRO Beam

Aby byla zajištěna maximální bezpečnost, doporučujeme využívat přibalený koženkový obal. LYFRO Beam do něj krásně zapadne a díky magnetickému mechanismu se pevně uzavře.

Ovládání je velmi snadné.

Na zadní straně tyčinky je sada 3 UV-C LED, které se starají o dezinfekci. Pro spuštění je nejdříve nutné tyčinku aktivovat posuvníkem do polohy ON a následně skrze jediné tlačítko na přední straně nastavit režim. K dispozici jsou 3 režimy: 30, 60 a 180 sekund. Pro nastavení například režimu 60 sekund stačí tlačítko stisknout dvakrát a je hotovo. Automaticky se rozeběhne odpočet času, po jehož ukončení se dezinfekce automaticky ukončí. Baterie s kapacitou 500 mAh se dobíjí pomocí USB-C, v provozu vydrží tyčinka až 3 hodiny nepřetržité sterilizace.

Tyčinka disponuje i pohybovým senzorem, jakmile ji zvednete „vzhůru nohama“ a hrozilo by tak, že se budete dívat přímo do zdroje UV-C, automaticky se světlo vypne. Z tohoto důvodu je lehce těžší dezinfikovat svisle, například vypínače na zdi.

Oceňujeme nejen kvalitní zpracování, ale také nízkou hmotnost. Stejně tak i bezpečnostní pojistky, jako je mechanický posuvník a senzor pohybu, který znemožní přímý kontakt se zrakem.

Líbilo se nám
  • elegantní design
  • pevná konstrukce
  • snadné ovládání
  • bezpečnostní pojistky
  • ochranné pouzdro v balení

Jak to celé funguje?

Sterilizace probíhá díky UV-C záření. Například v nemocnicích se využívají germicidní lampy právě s UV-C. Samozřejmě v mnohem větších rozměrech. V takovém případě dochází k dezinfekci větších prostor, a to včetně vzduchu. Při sterilizaci pomocí velkých germicidních lamp je nutné, aby v místnosti nebylo nic živého, tedy nejen člověk, ale ani zvířata nebo rostliny.

LYFRO Beam je však mnohem kompaktnější, používá jen 3 UV-C diody a díky tomu je i dosah mnohem menší. Hodí se jen a pouze k dezinfekci menších předmětů, například roušky, telefonu, klávesnice, peněženky a dalších předmětů každodenní potřeby. Lze dezinfikovat například i WC prkénko nebo kliky, ovšem kvůli senzoru pohybu nelze dezinfikovat například kliku zespodu.

Vyznejte se v ultrafialovém záření


  • UV-A: má rozsah vlnových délek od 315 do 400 nm. Tvoří 99 % slunečního UV záření, které dopadá na zemský povrch. Nezpůsobuje trvalé opálení.
  • UV-B: má vlnové délky v rozsahu 280–315 nm. Je z převážné většiny pohlcováno ozónem ve stratosféře. Způsobuje trvalejší zhnědnutí kůže, proto je nutné se chránit pomocí SPF faktoru podle fototypu vaší pleti.
  • UV-C: zahrnuje vlnové délky kratší než 280 nm. Má nejvyšší energii z UV záření, je tedy nejnebezpečnější. Je mu však věnována malá pozornost, neboť téměř vůbec neprochází naší atmosférou. Hloubka průniku UV záření kůží roste se zkracující se vlnovou délkou.

UV-C záření s krátkou vlnovou délkou je lidskému zdraví nebezpečné, pokud byste byli často vystaveni jeho záření (v silnější podobě), může poškodit kůži i váš zrak. Toho se však v případe LYFRO Beam obávat nemusíte, protože kompaktnost řešení a také bezpečnostní pojistky zaručují, že dezinfikovat budete vždy jen předmět, například peněženku, roušku nebo třeba klávesnici počítače.

Roušku či respirátor vydezinfikujete během pár vteřin.

Výrobce však upozorňuje, že se nedoporučuje často dezinfikovat bílé plasty, protože UV-C záření by mohlo způsobit mírné zažloutnutí, u méně kvalitních plastů by pak mohlo dojít ke křehnutí. Účinnost sterilizace je velmi vysoká, za 30 vteřin dokážete vydezinfikovat například roušku, za minutu celý mobilní telefon. Pokud budete chtít dezinfikovat třeba pracovní plochu v kanceláři, vyplatí se spustit 180vteřinový režim. 99,9 % patogenů je zlikvidováno během pár vteřin. UV-C záření zapříčiní narušení buněčné struktury DNA, díky čemuž se patogeny nemohou dále šířit. Jediné, co proto musíte udělat, je nastavit vhodný čas a pomalu přejíždět po předmětu či povrchu tam a zpět.

Líbilo se nám
  • 99,9% účinnost
  • rychlost dezinfekce
Nelíbilo se nám
  • nebezpečné pro kůži a oči

Zhodnocení: pomocník do kapsy

I když UV-C záření nepatří mezi zcela bezpečný způsob dezinfekce pro všechny příležitosti, s LYFRO Beam se problémů obávat nemusíte, stačí dodržovat základní pravidla – světlem nemířit na kůži a nedívat se do něj. Poté získáte neuvěřitelně šikovného pomocníka, který během pár vteřin zlikviduje nežádoucí patogeny na předmětech každodenní potřeby. To vše navíc „suchou cestou“, žádné dezinfekce ve spreji, žádné dezinfekční ubrousky ani gely.

UNIQ LYFRO Beam

Vzhledem k výborné výdrži dokážete na jedno nabití vydezinfikovat opravdu velké množství předmětů či povrchů. To vše v kompaktním a nutno podotknout, elegantním balení. A doporučení? Kupte, pokud chcete alternativu ke klasickým dezinfekčním prostředkům, jen dbejte na správné používání a mějte na paměti, že tyčinka s UV-C zářením není hračka pro děti.

Foto: Martin Fajmon, fzone.cz

Klady
  • rychlost
  • snadná obsluha
  • dvojitá pojistka
  • dlouhá výdrž a rychlé nabíjení
  • kvalita zpracování
  • elegantní pouzdro v balení
  • přednastavené časovače
Zápory
  • UV-C záření poškozuje zrak a kůži
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze