Véritable Classic
test

Véritable Classic

Zahrádka s celoroční úrodou

Také patříte mezi ty, kteří si kupují v obchodech čerstvé bylinky v květináči? Pokud ano, nejspíše víte, že moc dlouho nevydrží, nebo jsou už dokonce chycené plísní, kterou můžete přenést na další květiny. Chytrý květináč od společnosti Véritable by vám mohl věčné kupování bylinek vyřešit. Za jak rychle budete moci sklízet, to se dozvíte v dnešní recenzi.

Chtěli byste si doma v květináči vypěstovat bylinky, mini ovoce nebo mini zeleninu, ale nechce se vám čekat dlouhé měsíce, než vše vyroste? Nejspíše pro vás máme řešení. Francouzská společnost Véritable přichází s chytrými květináči, které díky LED osvětlení urychlují růst a najednou můžete pěstovat až čtyři druhy rostlin.

Technické parametry Véritable Classic

Rozměry 33 × 18,5 × 38 až 45 cm (dle nastavení světel)
Hmotnost 1,5 kg
Objem zásobníku na vodu 2 litry
Průměrná délka životnosti LED 10 let
Počet pěstovaných rostlin najednou až čtyři druhy
Spotřeba při zapnutí LED světel 10 W/rok
Napájení 100–240 V
Cena cca 4 700 Kč

Obsah balení: včetně bylinek

Ve větší obdélníkové krabici najdete veškeré potřebné příslušenství, a to včetně substrátu s bio bylinkami do každé vložky květináče. V jednotlivě zabalených krabičkách je petržel zahradní, tymián, pažitka a bazalka. Kromě základního těla květináče a jeho čtyř vložek pro substrát jsou v balení ještě dvě LED osvětlení, dostatečně dlouhý napájecí kabel a návod.

Líbilo se nám
  • včetně substrátu

Konstrukce a zpracování: elegantní

Celý květináč je z vysoce lesklého plastu. Jeho tvary jsou lehce zaoblené a celkově působí minimalisticky a elegantně. Výrobce se snažil o co nejméně ostrých záhybů, aby bylo vše dobře omyvatelné a zároveň se co nejméně ukládal vodní kámen. Veškeré díly do sebe zapadají a naopak jdou lehce oddělit.

Tělo květináče má obdélníkový tvar a uvnitř je prázdný, jelikož vnitřní část slouží jako nádoba na vodu. Uprostřed je měrka na vodu, která se zvedá a klesá podle jejího obsahu, a také otvory pro zasunutí LED světel. Na horní část se pokládá víko, které má čtyři otvory pro vložky na substrát. Ty jdou od víka samostatně oddělávat. Na zadní straně pak naleznete pouze kruhový konektor pro zapojení do elektřiny. Samotný napájecí kabel je dlouhý jeden metr, což je dostatečné, jelikož s květináčem není potřeba se pohybovat.

Jak už jsme zmínili, součástí balení je i substrát, který obsahuje také semena. Tady musíme vyzdvihnout skutečnost, že je nachystaný přímo do květináče, navíc se vůbec nezašpiníte od hlíny. Substrát je vysušený, takže se s ním lehce manipuluje. V každém je 10 důlků, ze kterých později začnou rostliny růst. Všechny rostliny, které do květináče zakoupíte, jsou bio s náplní Lingot, která má přímo od výrobce ochrannou známku, jelikož pro každou rostlinu používá jiné složení, aby zaručil perfektní výsledek.

LED osvětlení je opět z vysoce lesklého bílého plastu a stačí jej pouze zasunout doprostřed květináče. Jde o dvě LED osvětlení v různém barevném spektru (bílá a modrá) a vrchní část je děrovaná, aby se světlo nepřehřívalo. I tady výrobce myslel na design, díry jsou ve tvaru medových pláství. Světla lze později také nastavovat dle výšky rostlin.

Líbilo se nám
  • kvalitní provedení
  • rostliny v bio kvalitě
  • substrát přesně zapadne do připravených vložek
  • kvalitní LED osvětlení

Zhodnocení a zkušenosti: mile vás překvapí

Částka, kterou zaplatíte za květináč, není nejmenší a je na místě očekávat dobré výsledky. A můžeme vás ujistit, že budete překvapeni. Začněme ale od začátku – od zasazení. Substrát je zabalen v papírové krabičce, která jde snadno otevřít, a uvnitř je ještě návod na zasazení. Ten najdete také v návodu v podobě obrázků, ale jelikož si můžete substrát dokupovat, oceňujeme, že to nebylo opomenuto. Co také hodnotíme kladně, je, že z každé krabičky si můžete vystřihnout nápis rostliny, kterou zasazujete, což vám ze začátku pomůže v orientaci.

Véritable Classic

Jakmile substrát vložíte do jednotlivých přihrádek, do květináče nalijete vodu a zapojíte jej do zásuvky, začne květináč svítit automaticky v intervalu 16 hodin a dalších 8 hodin je vypnutý. Pokud tedy nebudete mít květináč na místě, kde vás světlo nebude v noci obtěžovat, zapněte ho ráno. Je také lepší umístit jej na místo, kam přímo nesvítí slunce, aby se LED světla nepřehřívala.

Véritable Classic

Květináč za vás pohlídá i doplnění vody. Pokud jej nebudete pravidelně kontrolovat, upozorní vás o nedostatku vody tak, že světla začnou blikat. Doplnění vody však není potřeba často – přibližně jednou za dva týdny. Nádrž pojme až 2 litry vody a substráty nejsou příliš velké. Voda se odebírá postupně do každého substrátu pomocí tkaniny, která je na spodní straně všech čtyř vložek, vodu tak rostlinám rovnoměrně dodává.

První klíčky byly vidět už po třech dnech.

Určitě vás zajímá, za jak dlouho se můžete těšit na první vyrašení klíčků. Vždy záleží také na tom, co budete pěstovat, ale z bylinek, které byly součástí balení, jednoznačně vedla bazalka. První klíčky byly vidět už po třech dnech a ostatní bylinky se postupně přidaly – do týdne už byla všechna semena vyklíčená. A nutno také dodat, že z každé z 10 jamek vyrostlo několik rostlin. Substráty si pak můžete dokupovat postupně, cena se pohybuje lehce přes 200 Kč. Ačkoliv se tedy cena může zdát vyšší, kvalita tomu odpovídá.

První použití bylinek očekávejte už po třech týdnech. Bazalka měla pěkné velké listy, které již mohly být použity do jídla, ostatní bylinky potřebovaly přibližně o týden déle. Co se týče použitelnosti, nejpomaleji rostla pažitka, která byla i po třech týdnech slabší. Rozhodně ale všechny rostliny rostly opravdu rychleji, než kdyby byly odkázány pouze na slunce. Navíc díky tomu, že světlo se netočí, ale je stále nad rostlinami, rostou rovně a nijak se nekroutí. Jediné negativum, které jsme za dobu testovaní vypozorovali, byla plíseň, která se tvořila na povrchu hlíny, což bylo nejspíše způsobeno neustálým vlhkem. Na rostliny se ale nijak nerozšířila.

Véritable Classic

Rostliny můžete mít v květináči 4 až 6 měsíců – opět záleží na druhu, který budete pěstovat. Poté můžete substrát vyměnit a rostlinu lze přesadit do květináče/záhonu. Z nádobky jde rostlina vyndat lehce a bez poškození. Nejdříve nádobku zmáčknete a poté roztáhnete, pak substrát začne vypadávat ven. Vše je také pomocí obrázků popsáno v návodu, stejně jako následné čištění. Vložky stačí jen propláchnout a nádobu na vodu je dobré umýt vodou s octem, aby se odstranil vodní kámen. Chemikálie nepoužívejte, přece jen v květináči pěstujete rostliny, které později konzumujete.

Véritable Classic

Určitě je důležité zmínit i spotřebu, jelikož ta je také velmi důležitá. Spotřeba květináče při zapnutých světlech činí 11 W za rok. Provoz vás tedy vyjde opravdu levně a společnost Véritable si také na nízké spotřebě zakládá, stejně jako na udržitelnosti. Veškeré části jsou recyklovatelné a substrát neobsahuje žádné pesticidy ani GMO. Co se týče náhradního substrátu, u nás zakoupíte rostliny do květináče v podobně bylinek, ale i cherry rajčata, jahody, mini papriky, hlávkový či římský salát a některé prodejny nabízejí i například macešky nebo petúnie, které si můžete předpěstovat doma, než je vysadíte ven.

Líbilo se nám
  • rostliny rostou násobně rychleji
  • nízká spotřeba
  • upozornění na nedostatek vody
  • pozdější možnost přesazení rostlin
  • nenáročné pěstování
Nelíbilo se nám
  • hlína plesnivěla

Závěr: spokojenost zaručena

Ačkoliv chytrý květináč cenou, která šplhá k 5 000 Kč, neosloví každého, nás přinejmenším příjemně překvapil. Rostliny rostou o hodně rychleji, než kdybyste si je chtěli vypěstovat klasicky v záhonu či v květináči. O květináč se nemusíte denně starat, je nenáročný na údržbu, ale zároveň vám poskytne prostor pro až čtyři různé rostliny. Navíc jeho spotřeba je až zanedbatelná. Pokud by se vám tato vychytávka do kuchyně hodila a přemýšlíte o koupi, květináč od francouzské společnosti Véritable můžeme jednoznačně doporučit.

Foto: Tereza Lásková, fZone.cz

Klady
  • včetně substrátu
  • kvalitní provedení
  • rostliny v bio kvalitě
  • substrát přesně zapadne do připravených vložek
  • kvalitní LED osvětlení
  • rostliny rostou násobně rychleji
  • nízká spotřeba
  • upozornění na nedostatek vody
  • pozdější možnost přesazení rostlin
  • nenáročné pěstování
Zápory
  • hlína plesnivěla
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze