Xiaomi Smart Camera C300
test

Xiaomi Smart Camera C300

Vidí vše

Xiaomi ukazuje, že domácí kamery mu jdou, dalším důkazem má být model Smart Camera C300 s 2K rozlišením, skvělým objektivem, který i za zhoršených světelných podmínek nabídne barevný obraz, a rotací. To vše za cenu, kde konkurence většinou nenabízí ani ty nejzákladnější modely. Máme vaši pozornost?

V chytré domácnosti nesmí chybět kamera. I přestože každý domov má být oázou klidu a bezpečí, většina nezvaných návštěvníků toto pravidlo nectí, proto je dobré moci si domácnost prohlédnout i v případě, kdy jste například na dovolené. Pokud nechcete investovat do setu kamer, můžete využít kamery s rotací, například Xiaomi Smart Camera C300. Za více než přívětivou cenu nabídne velmi slušný objektiv, malé rozměry, oboustrannou komunikaci i pokročilou AI, která vás ušetří planých poplachů. A právě na tuto kameru se podíváme v dnešní recenzi.

Technické parametry Xiaomi Smart Camera C300

Rozměry 115 × 78 × 78 mm
Hmotnost 327 gramů
Rozlišení záznamu 3 Mpx (2K, 2 304 × 1 296 px)
Rotace ano, 360° horizontálně, 108° vertikálně
Clona f/1.4
Podpora microSDXC ano, až 256 GB
Konektivita Wi-Fi IEEE 802.11b/g/n 2,4 GHz
Ovládání Přes aplikaci Xiaomi Home
Kompatibilita iOS, Android
Podpora HomeKitu ne
Certifikace BSI Kitemark, norma EN 303 645
Napájení microUSB
Cena 1 300 Kč

Obsah balení: kde že je adaptér?

Kromě samotné kamery obdržíte kotvící řešení pro uchycení na stěnu a také doprovodné instalační prvky, pokud byste chtěli vrtat do zdi. Samozřejmostí je manuál – podrobný i menší s obrázkovým průvodcem, díky kterému se snadno zorientujete i bez znalosti angličtiny. Potěší také vcelku dlouhý přívodní kabel, ovšem adaptér byste hledali marně. Xiaomi předpokládá, že doma už nějaký máte a i jeho absencí mohlo snížit cenu.

Líbilo se nám
  • instalační prvky
  • dlouhý přívodní kabel
Nelíbilo se nám
  • adaptér si musíte pořídit sami

Konstrukční zpracování: bílý Kyklop

Kamera působí na pohled velmi roztomile, za což kamera vděčí bílé barvě a hlavní části působící jako oko Kyklopa. Možná vám kamera připomene již pár let starý model Xiaomi Mi Home Security Camera 360° a nepletete se, Xiaomi zkrátka neměnilo, co nebylo nutné. Plasty jsou matné, což oceňujeme. Kamera je tvořena základnou, která je otočná (uvnitř je dvouosý motor), horizontálně se dokáže otáčet v rozsahu 360°, vertikálně poté v rozsahu 108°. Jednou kamerou tam obsáhnete i opravdu velký prostor.

Xiaomi Smart Camera C300

Na těle má mikrofon a průduchy reproduktorů, které jsou na zadní straně horní kulovité části. Zde je i slot pro paměťovou kartu (max. 256 GB). Najdete jej ovšem až v momentě, kdy nasměrujete čočku kamery zcela nahoru, pomoci si můžete i rukou. Ze zadní strany základny je připraven ještě jediný konektor: nabíjecí microUSB. Zde si posteskneme, USB-C by se nám líbilo více. Přímo vedle napájecího konektoru je ještě resetovací tlačítko, které lze stisknout zcela klasicky, netřeba řešit nějaké špendlíky, což oceňujeme.

Xiaomi Smart Camera C300

Rozměry kamery jsou příjemné, činí 115 × 78 × 78 mm, hmotnost poté 327 gramů. Není to tolik, abyste si kameru nemohli přibalit do batohu a využít ji například ve vašem přechodném domově v zahraničí. Design i kvalitu zpracování hodnotím dobře, kamera sice nepůsobí kdo ví jak hodnotně, ale její „cute“ design si vás získá.

Líbilo se nám
  • rozumné rozměry
  • povedený vzhled
  • šikovně ukrytý slot pro microSD kartu
  • snadno přístupné resetovací tlačítko
Nelíbilo se nám
  • starší konektor microUSB

Funkce: až 2K záznam

Objektiv nabízí až 2K rozlišení (2 304 × 1 296 px), což je oproti Full HD v případě Xiaomi Mi Home Security Camera 360° posun. Světelnost navíc činí perfektních f/1.4, což opět značí velký progres. Díky tomu kamera nabídne barevný obraz i v momentě, kdy se konkurence přepíná na noční režim, tedy do černobíla. Samozřejmě nechybí možnost přiblížení (až šestinásobného), ač jen digitálního.

Xiaomi Smart Camera C300

V momentě, kdy nastane noc, kamera aktivuje infračervené diody, které po jejím obvodu. V kombinaci s nočním režimem kamera v noci dobře vidí na vzdálenost zhruba 8 až 10 metrů. Kamera se chlubí tím, že díky pokročilé AI lépe a spolehlivěji detekuje pohyb osob, nestane se tedy, že by vás rušila oznámením o detekci pohybu, pokud by nešlo o člověka. Pokud pohyb zaznamená, pošle vám notifikaci na smartphone.

Kamera od Xiaomi nahradí i dětskou chůvičku.

Zajímavá je rovněž funkce rozpoznání dětského pláče, takže kameru můžete využít i jako dětskou chůvičku, kdy oceníte nejen kvalitu obrazu, ale také špičkovou světelnost. Ve výbavě nechybí funkce sledování pohybu. V praxi to funguje tak, že pohybující se osobu kamera sleduje a natáčí. Ve výbavě je i možnost spárování kamery s Amazon Alexou a Google Asistentem, podpora Apple HomeKit bohužel chybí.

Opomenout nesmíme ani certifikaci BSI Kitemark, která deklaruje, že je provoz kamery bezpečný a k vašim záznamům se nedostane nikdo nepovolaný. Nechybí ani certifikace dle normy EN 303 645.

Líbilo se nám
  • skvělý obraz
  • výborná světelnost
  • detekce pláče
  • pokročilá AI
  • sledování pohybujícího se objektu
  • Amazon Alexa/Google Asistent
  • certifikace BSI Kitemark
Nelíbilo se nám
  • chybí podpora Apple HomeKit

Aplikace a párování: jde to snadno

Kamera se páruje za pomocí aplikace Xiaomi Home. Kameru stačí zapojit do sítě a chvíli počkat, během minutky na vás začne mluvit (bohužel jen anglicky) a radit vám, co dělat. V aplikaci Mi Home stačí vybrat možnost přidání nového zařízení, poté naskenujete QR kód, který se nachází na spodní straně základny, přidat Wi-Fi síť (pouze 2,4 GHz) a vyčkat zhruba minutu, během které se kamera spojení s aplikací a začlení se do vaší domácnosti. Párování je snadné, kritičtí jsme snad jen k „ukecanosti“ kamery během párování. Pokud například přestanete v průběhu procesu párování chvíli reagovat, kamera vás v pravidelných intervalech nutí k tomu, abyste postup párování dokončili.

Xiaomi Smart Camera C300

Aplikace jako taková je velmi přehledná a léty ověřená, Xiaomi naštěstí nešlo trendem, kdy pro každý kousek příslušenství musíte nainstalovat jinou aplikaci (tímto zdravíme všechny majitele instantních fotoaparátů Instax), takže prostředí vám zřejmě bude důvěrně známé. Po přidání kamery stačí kameru vhodně pojmenovat, přidat ji do vybrané místnosti ze seznamu a hurá, máme hotovo.

Prostředí kamery je přehledné. Kromě živého náhledu máte hned několik možností, jak kameru ovládat. Stačí swipovat po obrazovce, případně zoomovat dvěma prsty. Reakce jsou svižné, kamera reaguje bez prodlev i v případě, že jste na mobilních datech a ne v rámci domácí Wi-Fi sítě.

Pomocí tlačítka symbolizujícího mikron můžete zahájit oboustrannou komunikaci, mikrofon je velmi citlivý a bez problému si vyposlechnete i konverzaci. Pokud chcete, můžete pořídit i snímek/natočit video, které se uloží do paměti telefonu/tabletu. Pokud vám nevyhovuje swipování po displeji, můžete si nechat zobrazit kurzor, kterým můžete kameru rovněž ovládat. Jedním stiskem tlačítka rovněž můžete kameru vypnout, ztlumit reproduktor, změnit kvalitu záznamu (2K, 360p, auto) nebo zvětšit obraz přes celý displej.

Nastavení je velmi detailní, čeština ale chybí.

Přímo z hlavní stránky můžete nastavit i funkci Surveillance, což značí detekci pohybu. Kamera může pomocí pokročilé AI detekovat pohyb osob a pokud jej zachytí, zaznamená pohyb a uloží jej do cloudu. Takto můžete procházet až 7 dnů staré záznamy detekce pohybu, a to zcela zdarma. Tento režim lze velmi dobře přizpůsobit, můžete si vybrat, zda chcete takto monitorovat celý den, nebo jen jeho části, případně jak často chcete zasílat případné notifikace. Pokud chcete kontinuální záznam, musíte vložit paměťovou kartu, případně si zaplatit cloud. V takovém případě vyjde 7denní kontinuální záznam na 99 Kč měsíčně, měsíční kontinuální záznam vyjde na 179 Kč měsíčně. Osobně doporučujeme spíše nákup 256GB paměťové karty, která zvládne až 24 dnů záznamu ve 2K rozlišení a přitom vyjde jen na zhruba 500 Kč. Natočené záznamy si pak snadno přehrajete přímo v aplikaci. Pokud vás zajímá, proč byste si měli platit předplatné nebo investovat do paměťové karty, když existuje funkce Surveillance, která je zdarma, důvod je jednoduchý. Funkce Surveillance zaznamená jen maximálně 10 vteřin dlouhá videa a nejdříve po 3 minutách od doby, co detekuje poslední pohyb, kontinuální záznam tedy nenahradí.

Podíváme se i hlouběji do nastavení. Zde můžete vypnout/zapnout LED signalizující, že je kamera v pohotovosti, nastavit večerku (časový úsek, kdy bude kamera vypnutá), obraz převrátit (pokud kameru umístíte na strop) a aktivovat režim Full-color with low-light. Právě tento režim funguje tak, že pokud je aktivní, kamera zaznamenává barevný obraz i za zhoršených světelných podmínek. Nejde o softwarovou funkci, kamera k tomu využívá již zmíněné výborné světelnosti f/1.4. Můžete zde aktivovat i režim sledování pohybujícího se objektu, který je velice citlivý, detekci dětského pláče, případně můžete aktualizovat firmware.

I přestože je prostředí aplikace přehledné a Xiaomi často přidává i různé obrazové návody, je v angličtině. Pokud tedy anglicky nerozumíte, nastavení zřejmě zabere více času.

Líbilo se nám
  • snadné párování
  • přehledná aplikace
  • velmi povedené nastavení
  • množství zajímavých funkcí
  • pokročilá AI
  • 7denní záznam pohybu do cloudu zdarma
Nelíbilo se nám
  • předplatné by mohlo být levnější
  • aplikace je pouze v angličtině

Zkušenosti a zhodnocení: povedla se

Xiaomi Smart Camera C300 dokazuje, že i s omezeným rozpočtem můžete získat kameru, která bez problému nahradí i pokročilé řešení. Díky skvělé světelnosti poskytne kvalitní záznam i za zhoršeného osvětlení, nabídne funkci sledování pohybujícího se objektu, zpřístupní oboustrannou komunikaci a pokud chcete, má i kontinuální záznam buď díky cloudu, nebo zásluhou vložené paměťové karty. Zamrzet snad může jen absence lokalizace prostředí, případně chybějící adaptér do sítě, ovšem zde je jasně viditelná snaha snížit cenu kamery na minimum.

Xiaomi Smart Camera C300

Za zhruba 1 300 Kč získáte kameru, která vás určitě nezklame a její nákup s radostí doporučuji. Pokud navíc budete hledat, kameru pořídíte i okolo tisíce korun, zde už pak není důvod k přemýšlení.

Foto: Martin Fajmon, fzone.cz

Klady
  • kvalitní záznam a skvělá světelnost
  • detekce pohybu a funkce Surveillance
  • sledování pohybující se osoby
  • pokročilá AI, detekce dětského pláče
  • snadné párování i ovládání
  • elegantní design a kvalitní provedení
  • certifikace BSI Kitemark
Zápory
  • chybí adaptér do sítě
  • prostředí pouze v angličtině
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze