Testujeme speciální nástavec Dyson pro středně a dlouhosrsté psy a kočky

2
Testujeme speciální nástavec Dyson pro středně a dlouhosrsté psy a kočky
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, fZone.cz
  • Nástavec je kompatibilní s modely vysavačů Dyson V8, V10, V11, V12 a V15
  • K vyčesávání napomáhá 364 zahnutých štětin i sací síla vysavače

S jarním (či rovnou velikonočním) úklidem se mnohdy pojí i zevrubné čištění pelíšku našich domácích mazlíčků. Co si ale počít, když máte mazlíčka, který v tomto období zrovna mění srst a ve vaší domácnosti to tak vypadá jako na divokém západě, pouze s tím rozdílem, že zde nepoletuje suchá tráva, ale chuchvalce srsti? Jakožto majitel sibiřského huskyho toto období dobře znám, a tak jsem se rozhodl vyzkoušet speciální nástavec Dyson pro péči o zvířata se středně či rovnou dlouhou srstí. Jaké jsou mé první dojmy?

Speciální nástavec, speciální spojka

V balení speciálního nástavce (v AJ výrobcem označovaného jako „Pet Grooming Kit“, v ČJ pak „Sada s kartáčem na srst“) se kromě manuálů nachází tři části, a to spojka, hadice a samotný nástavec v podobě chytře zpracovaného kartáče či spíše furminátoru. Spolehnout se lze na (pro Dyson typické) kvalitní zpracování veškerých prvků a použití šedého plastu s červenými prvky. Tento nástavec je pak kompatibilní s modely vysavačů V8, V10, V11, V12 a V15.

Funguje tak, jak má, ale vyžaduje spolupráci

Nástavec je konstruován tak, aby uživatel mohl v jedné ruce držet vysavač a v druhé ruce nástavec, který je osazen 364 štětinami pod úhlem 35°, jež mají perfektně vyčesat chlupy. Nutno podotknout, že nástavec vyčesává chlupy velmi dobře a vašeho psa (či kočku) tak můžete velmi rychle zbavit chuchvalců zimní srsti. Inženýři Dysonu přitom mysleli i na typický zvuk vysavače, který by měl být pomocí spojky a hadice s dosahem až jednoho metru, částečně eliminován.

Výrobce doporučuje používat nástavec v kombinaci s nejnižším režimem výkonu, avšak vyčesávání bude pouze tak efektivní, jak dobře váš mazlíček snáší hluk z vysavače. Naše fenka například nemá problém s vysavačem – v domácnosti k naší velké spokojenosti používáme model V15 Detect Absolute – kdy je schopná ležet v klidu pár centimetrů od místa, kde se vysává. Během používání nástavce, kdy vidí, že se část vysavače bude dotýkat přímo jí, z toho však příliš nadšená není. Za pomoci pamlsků je v našem případě možné nástavcem vyčesávat, nicméně se domnívám, že šance, že bude „průměrný“ mazlíček spokojeně spočívat na boku a ničeho si nebude všímat, je spíše malá, tedy alespoň za předpokladu, že jste jej na toto dříve netrénovali.

Dyson sada s kartáčem na srst

Stran používání, respektive komfortu vyčesávání, nemohu nástavci nic vytknout. K vyčesání je nejprve nutné stlačit plastovou část, pod níž se ukrývají kovové štětiny. Po načesání chlupů pak stačí tlačítko pustit a všechny chlupy se nasají do otvoru. Nástavec lze používat samozřejmě i jako klasický kartáč/furminátor, kdy nejprve vyčesáte hrst chlupů, necháte je spadnout na podlahu a poté je z ní vysajete. To je konkrétně alternativa pro případ, že byste chtěli vašeho mazlíčka postupně naučit na nový nástavec připojený k vysavači.

Ptejte se, co vás zajímá

Pokud máte dotazy k testovanému nástavci značky Dyson, neváhejte napsat do komentářů, kde na ně odpovím, případně zahrnu dotaz do podrobné recenze.

Diskuze ke článku
Hanka Krejčířová
Dobry den, prosim jak funguje kartac, musite drzet palcem po celou dobu vysavani z vrchu aby byl kartac vyjety? Nebo tam je nejaka zarazka pro aretaci?
Dekuji za zpravu
HK

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze