Testujeme speciální nástavec Dyson pro středně a dlouhosrsté psy a kočky

Testujeme speciální nástavec Dyson pro středně a dlouhosrsté psy a kočky
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, fZone.cz
  • Nástavec je kompatibilní s modely vysavačů Dyson V8, V10, V11, V12 a V15
  • K vyčesávání napomáhá 364 zahnutých štětin i sací síla vysavače

S jarním (či rovnou velikonočním) úklidem se mnohdy pojí i zevrubné čištění pelíšku našich domácích mazlíčků. Co si ale počít, když máte mazlíčka, který v tomto období zrovna mění srst a ve vaší domácnosti to tak vypadá jako na divokém západě, pouze s tím rozdílem, že zde nepoletuje suchá tráva, ale chuchvalce srsti? Jakožto majitel sibiřského huskyho toto období dobře znám, a tak jsem se rozhodl vyzkoušet speciální nástavec Dyson pro péči o zvířata se středně či rovnou dlouhou srstí. Jaké jsou mé první dojmy?

Speciální nástavec, speciální spojka

V balení speciálního nástavce (v AJ výrobcem označovaného jako „Pet Grooming Kit“, v ČJ pak „Sada s kartáčem na srst“) se kromě manuálů nachází tři části, a to spojka, hadice a samotný nástavec v podobě chytře zpracovaného kartáče či spíše furminátoru. Spolehnout se lze na (pro Dyson typické) kvalitní zpracování veškerých prvků a použití šedého plastu s červenými prvky. Tento nástavec je pak kompatibilní s modely vysavačů V8, V10, V11, V12 a V15.

Funguje tak, jak má, ale vyžaduje spolupráci

Nástavec je konstruován tak, aby uživatel mohl v jedné ruce držet vysavač a v druhé ruce nástavec, který je osazen 364 štětinami pod úhlem 35°, jež mají perfektně vyčesat chlupy. Nutno podotknout, že nástavec vyčesává chlupy velmi dobře a vašeho psa (či kočku) tak můžete velmi rychle zbavit chuchvalců zimní srsti. Inženýři Dysonu přitom mysleli i na typický zvuk vysavače, který by měl být pomocí spojky a hadice s dosahem až jednoho metru, částečně eliminován.

Výrobce doporučuje používat nástavec v kombinaci s nejnižším režimem výkonu, avšak vyčesávání bude pouze tak efektivní, jak dobře váš mazlíček snáší hluk z vysavače. Naše fenka například nemá problém s vysavačem – v domácnosti k naší velké spokojenosti používáme model V15 Detect Absolute – kdy je schopná ležet v klidu pár centimetrů od místa, kde se vysává. Během používání nástavce, kdy vidí, že se část vysavače bude dotýkat přímo jí, z toho však příliš nadšená není. Za pomoci pamlsků je v našem případě možné nástavcem vyčesávat, nicméně se domnívám, že šance, že bude „průměrný“ mazlíček spokojeně spočívat na boku a ničeho si nebude všímat, je spíše malá, tedy alespoň za předpokladu, že jste jej na toto dříve netrénovali.

Dyson sada s kartáčem na srst

Stran používání, respektive komfortu vyčesávání, nemohu nástavci nic vytknout. K vyčesání je nejprve nutné stlačit plastovou část, pod níž se ukrývají kovové štětiny. Po načesání chlupů pak stačí tlačítko pustit a všechny chlupy se nasají do otvoru. Nástavec lze používat samozřejmě i jako klasický kartáč/furminátor, kdy nejprve vyčesáte hrst chlupů, necháte je spadnout na podlahu a poté je z ní vysajete. To je konkrétně alternativa pro případ, že byste chtěli vašeho mazlíčka postupně naučit na nový nástavec připojený k vysavači.

Ptejte se, co vás zajímá

Pokud máte dotazy k testovanému nástavci značky Dyson, neváhejte napsat do komentářů, kde na ně odpovím, případně zahrnu dotaz do podrobné recenze.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze