Dyson V15 Detect
test

Dyson V15 Detect

Vrcholový predátor v říší uklízení

Toužíte po čisté domácnosti s minimem námahy a skvělým pocitem z dobře vykonané práce? Dyson V15 Detect by mohl být přesně to, co hledáte. Pod futuristickým vzhledem se skrývá tyčový vysavač, který jde na úklid opravdu chytře, neboť si na boj s nečistotami přizval ty nejnovější technologie. Jaký je v praxi?

Pokud vás fascinují technologie, určitě vám není neznámý příběh britského vynálezce Jamese Dysona, který světu představil první bezsáčkový vysavač a kromě toho se proslavil čističkami vzduchu, osoušeči rukou nebo produkty pro péči o vlasy. Širokou nabídku firmy navíc nově rozšířil tyčový vysavač Dyson V15 Detect s laserovou technologií detekce nečistot, extrémním sacím výkonem a také zajímavou vychytávkou bránící namotávání vlasů. Jak se povedl? To prozradí tato recenze.

Dyson V15 Detect je vysavač z budoucnosti – recenze

Dyson V15 Detect je dostupný ve dvou parametrově identických provedeních s označením Absolute a Absolute Extra. Pokud se rozhodnete pro Absolut Extra, které je o tři tisíce korun dražší (a podle mého názoru se příplatek rozhodně vyplatí), dostanete navíc náhradní akumulátor a stojan, i standardní verze Absolut má však opravdu bohatý obsah balení. Uvnitř najdete kromě vysavače s adaptérem a úchytem na stěnu také několik druhů hubic. Začneme tou nejzajímavější s označením Fluffy, která disponuje laserovou vizí. Co si pod tím ale vlastně představit?

Technické parametry Dyson V15 Detect

Výška 126 cm
Hmotnost 3 kilogramy
Výdrž baterie 60 minut v Eko režimu
Doba nabíjení 4,5 hodiny
Objem odpadní nádoby 0,77 litru
Cyklónová technologie 14 cyklonů
Cena 19 990 Kč

Co umí laserová vize u hubice Fluffy?

Ať už vysáváte jednou za týden, nebo každý den, na podlaze se v podstatě neustále vyskytují oku skryté nečistoty v podobě prachu, ale třeba také jemných chlupů z domácích mazlíčků. A právě zmíněný laser vám pomůže tyto nečistoty rozpoznat, což má podle mého názoru hned dva důležité aspekty.

Fluffy má na šířku 25 cm a je vybavena antistatickými karbonovými vlákny pro odstranění prachu z hladkých podlah

V prvé řadě se díky laserové vizi nestane, že byste špinavé místo nepřejeli vysavačem. Nezáměrné vynechávání míst je přitom v případě vysávání vcelku běžné, zejména pokud nevysáváte systematicky. Na viditelnost má samozřejmě vliv, jestli uklízíte během poledne a na podlahu zrovna svítí slunce, nebo v přítmí, kdy nečistoty vyniknou nejlépe. Přiznám se, že jsem byl zpočátku k laseru celkem skeptický, ale musím uznat, že oproti standardnímu LED přisvícení na hubici jiného tyčového vysavače odhalí laser nesrovnatelně více nečistot v jakýchkoliv světelných podmínkách... a že to občas není pěkný pohled.

Laser můžete také vypnout. Ale proč byste to dělali?

Zadruhé má schopnost uzřít všechny ty nečistoty, které jsou na podlaze, zajímavý psychologický efekt. Díky tomu, že vidíte, kolik nečistot jste nasbírali nejen v odpadní nádobce, která má objem 0,77 litru, ale také doslova přímo „před hubicí“, můžete mít z dobře vykonané práce ještě lepší (a pro mnohé příjemně uspokojivý) pocit.

Laserovou vizi vám však Dyson rozhodně nevnucuje. Pokud byste nechtěli, můžete si ji přímo na hubici, která je vyvinuta speciálně pro tvrdé podlahy, klidně vypnout. Jen mě pravděpodobně nenapadá žádný důvod, proč by to někdo dělal.

Pokud máte v domácnosti většinu podlahových ploch bez koberců, budete Fluffy využívat velmi často. V naší domácnosti jsme využívali tuto hubici cca 80 % celkového času věnovaného úklidu vysavačem. Fluffy je relativně kompaktní a hlavně lehká, takže se můžete těšit na skvělou manévrovatelnost, což oceníte třeba i při vysávání točitých schodů (viz video). Výhodou je rovněž možnost váleček vyndat a opláchnout.

Vlasy nenamotá, ale vysaje

Na koberce jsem běžně používal hubici High Torque, která je zajímavá tím, že je vybavena systémem proti namotávání vlasů a má schopnost regulovat výkon podle typu podlahy. Rotační kartáč přitom spolu se samotným vysavačem dělá divy a i z pravidelně vysávaného vysavače dokázal extrahovat až neuvěřitelné množství chlupů a prachu. Mimochodem, pokud byste se chtěli vsadit s někým z řad známých a kamarádů o to, že i zdánlivě čistý/vysátý koberec v jejich domácnosti není tak čistý, jak se může zdát, stačí si s sebou vzít na návštěvu Dyson V15 Detect a sázku zaručeně vyhrajete.

Dyson V15 Detect
Hubice s kartáčem High Torque vlasy nenamotá, ale vysaje

Koberce byste mohli teoreticky povysávat i pomocí hubice s kónickým kartáčem, kterou jsem si však šetřil na matrace a pohovku, ze kterých vytáhne i ten nejjemnější bílý prach (odumřelou kůži a další nečistoty, které v matracích běžně máme). Díky konickému tvaru se navíc nemůže stát, že se do kartáče cokoliv zamotá. Provázek či dlouhý vlas „vyšplhá“ pěkně nahoru do trubice a poté putuje do nádobky s odpadem. V neposlední řadě nesmím zapomenout ani na velmi praktický adaptér pro vysávání pod nábytkem, který vám pomůže vysát na obtížně přístupných místech. Pomocí něho rovněž můžete prodloužit délku trubice v případě, že jste vyššího vzrůstu. Pojďme se už ale konečně zaměřit na samotný vysavač.

Důkladný úklid, toť jméno mé

Dyson V15 Detect má být v současnosti nejvýkonnějším tyčovým vysavačem na trhu. Ačkoliv jsem neprováděl žádné laboratorní měření a srovnávání s ostatními tyčovými vysavači, nemám problém tomu uvěřit. Pro extra sací výkon je připraven sací režim Boost, který jsem však prakticky skoro vůbec nepoužíval. Zkrátka nebylo třeba. I na prostřední nastavení, kdy si vysavač automaticky upravuje výkon podle potřeby, jsem důkladně vyčistil podlahy, koberce i sedačku. V domácnosti máme momentálně dva psy, kteří střídavě chodí na zahradu a dovnitř, takže si jistě dokážete představit, že udržovat podlahy čisté není vždy úplně jednoduché a někdy vysáváme i dvakrát za den. Zpočátku jsem měl trochu obavy, jak to bude zvládat baterie, která (na rozdíl od některých smartphonů nebo třeba elektromobilů) nepodporuje rychlé nabíjení a z 0 na 100 % se nabije za dlouhých 4,5 hodin.

S podlahovou plochou něco málo přes sto metrů čtverečních a opravdu důkladným úklidem, kdy povysáváme s výjimkou několika málo míst takřka všude, však není problém zvládnout dva úklidy a ještě zůstane pár minut energie k dobru. Zpravidla jsem tak nabíjel zhruba jednou za dva dny, ovšem pokud disponujete stojanem, nebo si na zeď nainstalujete držák, skrze který se vysavač zároveň nabíjí, nemusíte na nabíjení myslet. Dyson V15 Detect se totiž nabíjí vždy, když jej odložíte. No a pokud máte druhou baterii, není nic snadnějšího než adaptér rychle přehodit, a to bez potřeby šroubováku nebo jakéhokoliv speciálního nástroje. Druhá baterie je rovněž obsahem již zmíněné varianty Absolute Extra, a to včetně designového stojanu.

Vypouštěný vzduch je stejně čistý, jako kdybyste měli doma zrovna zapnutou čističku vzduchu.

To, že má vysavač opravdu velmi vysoký sací výkon velmi záhy oceníte a dokazuje to i rychle se plnící nádobka na odpad. Ta má mimochodem extrémně jednoduchý způsob vyprázdnění, při kterém se v podstatě vůbec nedostanete s vysátým nepořádkem do kontaktu. Uvnitř vysavače je pak celá řada filtrů schopná zachytit alergeny již od velikosti 0,3 mikronu. To znamená, že je vypouštěný vzduch čistý stejně, jako kdybyste zrovna měli zapnutou čističku vzduchu, hlavně ale nezapáchá. Zápach vycházející z vysavače je přitom vcelku běžným nešvarem i přes to, že nádobku s nečistotami pravidelně vyhazujete a čistíte i filtry. U Dysonu jsem nepozoroval ani náznak zápachu.

Má i nějaké nedostatky?

Doposud jsem Dyson V15 Detect chválil a je vskutku těžké mu (snad kromě typicky vyšší pořizovací ceny) cokoliv vytknout. I přesto má podle mě i on prostor pro zlepšení. Konkrétně bych ocenil možnost propojení vysavače s chytrým telefonem a možnost ukládání naměřených dat. Jednou z funkcí V15 je totiž schopnost rozeznat velikost povysávaných nečistot a rozlišit tak, o jaký nepořádek jde. Je sice pěkné, že v reálném čase vidím na malé obrazovce vysavače vizuální rozlišení nečistot, které vysávám, ale popravdě mě sledování displeje přestalo bavit asi po 5 minutách a raději jsem se soustředil na samotné vysávání.

Líbilo by se mi však, kdyby se informace po každém vysávání odeslaly do telefonu, kde bych měl přehled o tom, jak dlouho jsem vysával, jakým sacím výkonem, jaký typ nečistot jsem povysával a následně si třeba i mohl prohlédnout dlouhodobé trendy zaměřené na to, kolik nečistot se v domácnosti nachází, jinými slovy, jak moc je domácnost čistá. Chytrá čistička vzduchu od Dysonu, kterou jsem dříve recenzoval, přitom aplikaci pro chytrý telefon podporuje, takže zde jednoznačně vidím prostor pro zlepšení, ačkoliv se nejedná o funkci, která by zlepšila samotnou kvalitu úklidu.

Zhodnocení: pokud si to můžete dovolit, kupte si ho

Několikatýdenní používání Dysonu V15 Detect mě přesvědčilo o tom, že se jedná o skvělého pomocníka do domácnosti a investice do něj se vám brzy vrátí v podobě rychlého, pohodlného a účinného úklidu. Další jeho předností je absence pro vysavače typického zápachu, bohaté příslušenství v balení i pokročilé filtrace nečistot a vzduchu, kterou ocení nejen alergici. Velkou výhodou je také snadná manipulace a koneckonců i povedený design, na který si rychle zvyknete.

Doporučujeme - fZone.cz

Foto: Petr Vojtěch, fzone.cz

Klady
  • vysoká úroveň filtrace nečistot/vzduchu
  • dlouhá výdrž a možnost rychlé výměny baterie
  • jednoduché vyprázdnění nádobky na nečistoty
  • snadná obsluha a nízká hmotnost
  • návyková laserová detekce prachu a nečistot
  • digitální ukazatel vysávaných nečistot
  • vypouštěný vzduch nezapáchá jako u běžných vysavačů
  • bohaté příslušenství v balení
  • extrémně vysoký sací výkon ve své kategorii
  • nástavce zabraňující namotávání vlasů
Zápory
  • potěšila by možnost propojení s telefonem
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze