Twinkly Dots
test

Twinkly Dots

Ozdobíte si zeď, nebo stromek?

Značka Twinkly už pochopila, že Vánoce jsou sice krásné období, ale zároveň trvají jen chvíli. I proto představila více univerzálních produktů, například před nedávnem testované panely Twinkly Squares. I dnes se podíváme na produkt, který najde využití jak na vánočním stromku, tak v průběhu roku na zdech, obrazech a dalších dekoracích. Přivítejte Twinkly Dots.

Vánoce se blíží, a to je čas pro Twinkly, tuto značku máme s Vánocemi spojenou asi všichni, zvláště pak naši čtenáři. V minulých týdnech jsme vám však představili i světelné panely Twinkly Squares, které lze využít i mimo Vánoce. Dnes se podíváme na světelný řetěz Twinkly Dots 400, který lze využít jako dekoraci i na vánoční stromeček. Jak se nám světelný řetěz líbí? To prozradí dnešní recenze.

Technické parametry Twinkly Dots

Celková délka 22 m
Barva kabelu průhledná/černá
Délka osvětlené části 20 m (varianta 400 LED)
Počet LED 60/200/400
Průměr jedné LED 7 mm
Rozestup diod 5 cm
Barvy RGB (barevné spektrum)
Konektivita Bluetooth, Wi-Fi
Apple HomeKit ano
Aplikace Android/iOS
Integrace Razer Chroma RGB a OMEN Light Studio
Cena cca 4,5 tisíce korun (varianta 400 LED)

Obsah balení: vše, co je potřeba

V balení naleznete kromě úhledně uloženého světelného řetězu Dots také adaptér do sítě, dokumentaci a malá lepítka, díky kterým můžete řetěz nalepit třeba na stěnu či zrcadlo, nejde totiž o řetěz, který by byl cíleně určen jen na vánoční stromeček. I tam ho ale samozřejmě lze použít. V základu tedy naleznete vše potřebné.

Líbilo se nám
  • vše potřebné v základu

Konstrukce a zpracování: malé lentilky

Hned na začátek uvedeme, že Twinkly Dots můžete zakoupit v několika variantách. Základem je řetěz s 60 LED, můžete však najít i variantu s 200 LED a také 400 LED, kterou dnes testujeme. Lišit se může i barva kabelu. My máme k dispozici čirou, ale existuje i černá, záleží tedy na vašem vkusu. Počet LED i barvu kabelu si můžete nakonfigurovat před nákupem, základní varianta vyjde na 1 250 Kč, 200 LED stojí necelé 3 tisíce korun a za 400 LED zaplatíte 4 500 Kč.

Twinkly Dots

Námi testovaná varianta 400 LED má 2 metry dlouhý přívodní kabel, samotný světelný řetěz je dlouhý 20 metrů. Nejde však o jeden 20metrový světelný řetěz, je uprostřed ovládacího centra spojený, jde tedy o 2× 10 metrů. Možná jsme vás teď vyděsili, ale není třeba se obávat. Pokud jste šikovní, můžete si díky délce přívodního kabelu namotat světla tak, že na sebe budou navazovat.

Když už jsme zmínili ovládací panel, dodáme, že právě v něm je Wi-Fi a Bluetooth, navíc má tlačítko, kterým ovládáte světla a efekty bez mobilní aplikace. Stačí tedy „klikat“ a postupně sledovat, jak se barevné efekty mění. Ideální například pro babičku a dědu, kteří si s mobilními aplikacemi netykají.

Rozestup jednotlivých lentilek s průměrem 7 mm je zhruba 5 cm, což je ideální vzdálenost. Osobně se nám líbí i design samotných peciček, vypadají neutrálně, ne jako typické vánoční osvětlení. I díky tomu můžete světelný řetěz bez obav používat v průběhu celého roku. Ve vánočním čase na stromečku, mimo Vánoce například za komodou, na obraze či za sedačkou. Certifikace IP44 umožňuje řetěz používat i venku, případně v koupelně.

Rozhodli jste se umístit světýlka například na zeď? Využijte lepítka v balení. Ta stačí nalepit na diodu a následně na podložku, která by ideálně neměla být porézní, nejlépe by měla být hladká. Díky lepítkům můžete světelný řetěz zavěsit prakticky kamkoli. Inspirací mohou být i oficiální stránky Twinkly.

Líbilo se nám
  • elegantní provedení
  • dvě barvy kabelu na výběr
  • ideální rozestup LED
  • možné nalepit na různé předměty
  • odolnost IP44

Párování a aplikace: takto by to mělo vypadat

Twinkly Dots není žádné hloupé osvětlení, právě naopak. V ovládacím panelu se nachází Wi-Fi i Bluetooth a Dots podporují také Apple HomeKit. Párování je tedy extrémně snadné. V momentě, kdy jsou Dots zapojené do sítě, rozzáří se, čímž zkontrolujete správné zapojení. Následně otevřete aplikaci Twinkly a zvolíte možnost přidání nového zařízení. V seznamu pak vyberete Dots a na ovládacím panelu stisknete párovací tlačítko. Během chvíle je hotovo.

Hned na začátek je nutné světla pojmenovat a namapovat. Kdo četl recenzi na světýlka Twinkly/Twinkly Squares, bude vědět. Jde o to, že se světýlka barevně rozblikají a kamera vašeho telefonu nasnímá světla, která pak synchronizuje s efekty. Bez této kalibrace by bylo zobrazení efektů nepřesné.

V našem případě se po úvodním namapování zobrazila výzva k aktualizaci firmwaru. Aktualizace jsou poměrně časté a za to si výrobce zaslouží pochvalu. Hned na úvodní obrazovce aplikace Twinkly máte možnost nastavit jas plynulým posuvníkem, světla zapnout/vypnout, případně nastavit časovač, pokud chcete panelem ozdobit například okno.

Twinkly Dots

Pokud chcete, můžete Dots synchronizovat s dalšími světelnými řetězy Twinkly, například pokud je použijete na vánočním stromečku. Následně se synchronizují i efekty, tedy barvy i styl svitu. Zde se však hodí poznamenat, že barvy Dots nejsou tak syté, jsou spíše pastelové, nemusí se tedy dokonale hodit například k vánočnímu řetězu Twinkly.

Dots můžete ovládat nejen aplikací Twinkly, ale také skrze aplikaci Domácnost. Ta vám umožní ovládat řetěz jako LED pásek, můžete tedy nastavit jednolitou barvu a intenzitu jasu. Ale jak HomeKit aktivovat? V nastavení aplikace Twinkly stačí kliknout na možnost HomeKit, zobrazí se párovací karta, jedním klikem se poté přesunete do aplikace Domácnost, kde si světla pojmenujete a umístíte do vybrané místnosti. A je hotovo, Twinkly můžete ovládat i přímo skrze aplikaci Domácnost. Jen pozor, kód nenaleznete jinde než právě v aplikaci Twinkly, v balení štítek s kódem pro Apple HomeKit nehledejte. Z tohoto důvodu nelze skrze HomeKit světýlka spárovat hned po vybalení z krabice, ale až po přidání do aplikace Twinkly.

Líbilo se nám
  • podpora Apple HomeKit
  • snadné párování
  • časté aktualizace

Funkce: je toho hodně

Twinkly Dots není jen hloupé osvětlení v podobě řetězu. Potěší také podpora Google Home a Amazon Alexy, panely lze tedy ovládat i hlasem. Zmínit musíme i podporu Apple HomeKit. Hráče zaujme i podpora Razer Chroma RGB a OMEN Light Studio, díky čemuž můžete synchronizovat vaše herní prožitky se světelnými panely Twinkly. Stále málo? Panely lze synchronizovat i s hudbou, jen je v tomto případě nutné dokoupit Music Dongle.

Dodáme, že osvětlení s telefonem komunikuje skrze Bluetooth, případně Wi-Fi, pokud ji nastavíte. Pokud jste Dots přidali i do aplikace Apple HomeKit, můžete osvětlení ovládat i mimo domácí Wi-Fi síť, budete však potřebovat Domácí centrum, tedy iPad, Apple TV či HomePod. Nechybí ani podpora hlasových asistentů Alexa a Google Home, což rovněž potěší.

Twinkly Dots podporují Apple HomeKit

Nám se Twinkly Dots opravdu líbí, konkrétně barvy, které sice nejsou tak syté, ale více pastelové, díky čemuž se skvěle hodí pro použití po celý rok. Barvy totiž nepůsobí tak vánočním dojmem jako u klasického světelného řetězu Twinkly.

Líbilo se nám
  • podpora Razer Chroma RGB a OMEN Light Studio
  • možnost synchronizace s hudbou
  • Wi-Fi a Bluetooth
  • podpora hlasových asistentů i Apple HomeKit

Zhodnocení: líbí se nám

Twinkly Dots jsou roztomilé lentilky, které najdou uplatnění i mimo vánoční stromeček. Můžete je nalepit na zeď, za komodu nebo třeba na zrcadlo, využitelnost je tedy velká. Radost kazí jen pohled na cenu, protože 4 500 Kč za 400 LED je zkrátka dost. Ovšem pokud finance řešit nemusíte, nákup určitě doporučujeme, užijete si totiž velkou zábavu.

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • elegantní design
  • velmi pěkné barvy
  • možnost nalepení na zeď a další podložky
  • podpora Apple HomeKit
  • snadné párování
  • přehledná aplikace Twinkly
  • využitelnost po celý rok
Zápory
  • vyšší cena
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze