Volvo, elektrotaxi a teď i létající auto. To je dnešní repertoár společnosti Geely

Volvo, elektrotaxi a teď i létající auto. To je dnešní repertoár společnosti Geely
  • Poslední akvizicí je společnost Terrafugia
  • O nákupu se spekulovalo už v létě, potvrzen byl až nyní
  • Do roku 2023 má být na trhu model se svislým přistáváním i vzletem

Jistě víte, že Volvo už nějakou tu dobu patří pod společnost Geely, která mimo jiné staví elektrické britské taxi. A brzy možná budete s jejich výrobky i létat. Stalo se totiž to, o čem jsme před nějakou dobou psali.

Spekulovalo se, že Volvu s velkou pravděpodobností přibude zajímavý sourozenec – společnost Terrafugia. Ta byla založena v roce 2006 skupinou pěti absolventů, kteří spojili své zájmy – letectví a automobilový průmysl. Prvním prototypem, který firma vytvořila, byl letoun, který uměl skládat křídla, aby se mohl posléze používat i na silnicích.

Už dříve vycházely zprávy, že nová akvizice Volva je jasnou věcí. Ani jedna ze společností však nevydala žádné vyjádření. K tomu došlo až nyní. Obě společnosti vydaly prohlášení, v němž oznámily svůj záměr vyrobit létající vozy.

Terrafugia má v úmyslu dostat své první létající vozidlo na trh v příštích dvou letech. Terrafugia říká, že „pohodlí a flexibilita budou hybnou silou, díky které získají lidé větší volnost a flexibilitu než v případě klasického letadla či auta.“

Každopádně plány společnosti zde nekončí – chce mít i letadlo, které bude vzlétat i přistávat svisle, jako tomu je u vrtulníku. Tento model by měl na trh dorazit v roce 2023. Podle společnosti je takový model jenom přínosem. Města podle všeho mají více heliportů a ploch, kde se dá přistávat, než letišť a ploch, které mohou letiště nahradit.

Zdroje: theverge.com, arstechnica.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze