S Bettany Hughes můžete už brzy začít pátrat po starověkých pokladech

S Bettany Hughes můžete už brzy začít pátrat po starověkých pokladech
Fotografie: Viasat History
  • Profesorka Bettany Hughesová během pandemie navštívila historická místa, která zrovna nebyla plná turistů
  • Nový seriál s názvem Poklady s Bettany Hughes můžete sledovat na kanále Viasat History
  • První díl se bude vysílat 10. dubna ve 20:00 hodin

Bettany Hughes je známá moderátorka historických dokumentů – její jméno je pokaždé zárukou, že se u sledování pořadu rozhodně nudit nebudete. To je i případ nového seriálu Poklady s Bettany Hughes, jehož první díl můžete sledovat už 10. dubna ve 20:00 na kanále Viasat History.


Profesorka Bettany Hughesová v období pandemie navštívila mnohá historická místa, která výjimečně nebyla obsypaná turisty, a tak je se svým štábem mohla poměrně v klidu prozkoumat. Navštívila tak třeba útočiště Alžběty II. na Maltě, odhalila překvapivé neandrtálské kořeny Gibraltaru a podívala se i na to, jak pokračují vykopávky na řeckém paláci Alexandra Velikého. Moderátorka a expertka na historii už v minulosti navštívila mnohá slavná místa starověku – Alexandrii, hledala pravdu o demokracii v Aténách nebo hledala tajemství Starého Řecka. Její nejnovější putování a bádání na dřívější počiny volně navazuje. Kam se mimo jiné podívala tentokrát?

Olympia: Hry, které měly potěšit Dia

Jedním z míst, která jsou za běžných okolností obsypány turisty, je i řecké město Olympie, které je rodištěm původních starověkých olympijských her. Po přibližně tři tisíciletí byla Olympie svatyní hlavního boha Dia, ve které se každé čtyři roky na jeho počest po přibližně tisíciletí konala sportovní klání. Ta pokaždé sledovalo téměř sto tisíc diváků. Samotní atleti byli nazí, aby Diovi ukázali, jak dobře uplynulé čtyři roky trénovali. Ostatně samotné slovo gymnastika pochází z řeckého slova „gymnos“, což znamená „nahý“. Vítězové byli korunováni a daný rok dostal jejich jméno. Klání to byla brutální a často vedla ke zraněním či dokonce ke smrti. Minimálně to každý rok odnesla asi stovka býků, kteří byli rituálně obětováni a následně spáleni na počest boha Dia.

Poklady s Bettany Hughes

Malta: Strategický ostrůvek ve Středozemním moři

I Malta je malá, ale strategicky významná, díky svému umístění v srdci Středozemního moře. V roce 1565 na ostrůvek o ploše jen 300 kilometrů čtverečních zaútočila Otomanská říše s armádou čítající přibližně 40 tisíc mužů. Samotnou Maltu bránilo pouhých 700 jeruzalémských rytířů a 8 tisíc vojáků. V následné krvavé bitvě se do ruda zbarvilo i moře.

Obránci však otomanskou armádu zázračně odrazili, ale na případný další útok se připravili tím, že na místě napůl rozbořené pevnosti Sant’ Angelo postavili nové opevněné město, které zahrnovalo i podzemní komplex tunelů. Ten měl skrýt obyvatelstvo v případě dalšího konfliktu. Rytíři přitom mysleli na všechno, což znamená hlavně cisterny a sklady na vodu a jídlo, ale také hygienu. Obyvatelstvo tak mohlo zůstat v podzemí celé měsíce a celý prostor byl chráněný nejen před útoky zvenčí, ale také před epidemiemi. Takové řešení bylo do té doby bezprecedentní.

Bettany Hughes

Podle Bettany Hughesové je podzemní komplex pod pevností Sant’ Angelo jedním z největších divů historie, mimo jiné i proto, že ukazuje na jednu důležitou věc – že jedním z největších zdrojů inovace je nutnost či potřeba. Což nám ukazuje, že na naši historii bychom se měli dívat z různých úhlů pohledu, abychom pochopili záměry a důvody našich předků. I tímto tématem se zabývá dokumentární seriál Poklady s Bettany Hughes. Poklady historie totiž dokážou hovořit, stačí se jen zaposlouchat. Takže si 10. dubna ve 20:00 nezapomeňte naladit kanál Viasat History.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze