Zabírá si Elon Musk příliš mnoho místa ve vesmíru?

Zabírá si Elon Musk příliš mnoho místa ve vesmíru?
Fotografie: SpaceX
  • Elon Musk vyslal na oběžnou dráhu již téměř 2 000 družic a další plánuje
  • Odmítá, že by zabíral místo pro konkurenci vzhledem k velikosti vesmíru

Šéf Evropské vesmírné agentury (ESA) Josef Aschbacher nedávno prohlásil, že si Musk „vytváří pravidla“ pro novou komerční ekonomiku a kvůli jeho tisícům vypuštěných satelitů tak zbyde méně místa pro ostatní. Elon Musk však dle arstechnica.com toto nařčení odmítá a uvedl, že je na oběžné dráze Země místo pro desítky miliard vesmírných lodí. „Vesmír je prostě extrémně obrovský a satelity jsou velmi malé,“ řekl Musk. „Nikomu jsme v ničem nebránili a ani tak činit nebudeme.

Společnost SpaceX, kterou Elon Musk vlastní, vypustila již téměř 2 000 satelitů pro svou komunikační sít Starlink. Plánuje jich však vyslat další desítky tisíc. Přesto však odmítá, že by tím „vytlačoval“ budoucí satelitní konkurenty a přirovnal počet satelitů na nízké oběžné dráze Země k autům, kterých je na dvě miliardy. K tomuto přirovnání se však vyjádřil astrofyzik Jonathan McDowell, který uvedl, že kosmické lodě potřebují daleko větší odstup než auta a navíc je obtížnější vypočítat jejich trajektorii, jelikož ji ovlivňuje sluneční počasí.


V minulosti již došlo ke stížnostem ze strany Číny, která podnikla preventivní opatření, aby se vyhnula riziku střetu kvůli dvěma satelitům Starlink, které ohrozily čínskou vesmírnou stanici v červenci a říjnu minulého roku.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze