NASA s pomocí SpaceX vynese na ISS zásoby a materiál pro výzkum

NASA s pomocí SpaceX vynese na ISS zásoby a materiál pro výzkum
Fotografie: NASA
  • Dnes vynese raketa Dragon posádce na ISS zásoby
  • Než se vrátí zpět na Zemi, bude raketa připojená přibližně měsíc

NASA dnes vynese na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) zásoby s pomocí rakety SpaceX, včetně materiálu pro nové výzkumy. Jedná se o 24. misi komerčních zásobovacích služeb.

Kosmická loď Dragon společnosti SpaceX dodá posádce zásoby a vybavení pro nové vědecké výzkumy. Náklad o hmotnosti necelých 3 000 kg zahrnuje zařízení pro bádání NASA, jako je studie růstu proteinových krystalů, která by mohla přispět na léčbu rakoviny, nebo ruční biotiskárna, která by do budoucna mohla být použita na rychlé hojení ran. Dále bude vyvezen experiment v rámci programu Student Payload Opportunity with Citizen Science (SPOCS) od výrobce Tide, který zkoumá účinnost detergentů (chemické látky určené k čištění) v mikrogravitaci.


Přílet k ISS je naplánovaný na 22. prosince, kde se Dragon autonomně připojí k modulu Harmony. Vše budou ze stanice kontrolovat astronauti Raja Chari a Thomas Marshburn. Dle NASA se očekává, že kosmická loď stráví připojená k ISS přibližně měsíc a poté se vrátí zpět na Zemi. Vše bude možné sledovat online přes NASA TV.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze