Zemřela nejstarší žena na světě

Zemřela nejstarší žena na světě
Fotografie: unsplash.com
  • Nejstarší ženou na světě byla francouzská jeptiška sestra André
  • Zemřela ve věku 118 let
  • Během jejího života se v úřadu prezidenta Francie vystřídalo 18 osob

Francouzská jeptiška sestra André, nejstarší osoba na světě, zemřela v úterý ve věku 118 let. Sestra André zemřela ve spánku v úterý nad ránem v domově důchodců Sainte-Catherine-Labouré v Toulonu na jihu Francie, kde žila více jak 13 let.

„S nesmírným smutkem a dojetím jsem se dnes večer dozvěděl o úmrtí naší André ve věku 118 let,“ uvedl na Twitteru starosta města Hubert Falco. „Zažíváme velký smutek, ale ona si to už přála, toužila se připojit ke svému milovanému bratrovi. Pro ni je to vysvobození,“ uvedl pro cnn.com mluvčí domova důchodců, ve kterém André žila, David Tavella.


Sestra André se narodila jako Lucile Randon 11. února 1904 ve městě Ales v departementu Gard v jižní Francii. Většinu svého života zasvětila náboženství. Než se stala katolickou jeptiškou, během druhé světové války se starala o děti a poté strávila 28 let péčí o sirotky a staré lidi v nemocnici. Podle Guinnessovy knihy rekordů byla také nejstarší žijící jeptiškou.

V loňském roce oslavila jeptiška své 118. narozeniny. Prostřednictvím ručně psaného dopisu jí popřál i francouzský prezident Emmanuel Macron – 18. francouzský prezident, který vedl zemi během jejího života. Od jejího narození také katolické církvi předsedalo 10 různých papežů. Od 19. dubna 2022 byla sestra André známá jako nejstarší žijící osoba na světě po smrti Japonky Kane Tanaky, která zemřela ve věku 119 let.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze