Jak dnes vypadá Notre Dame a kdy se opětovně otevře?

Jak dnes vypadá Notre Dame a kdy se opětovně otevře?
Fotografie: unsplash.com
  • Prezident Emmanuel Macron po požáru uvedl, že chce katedrálu otevřít znovu do konce roku 2024
  • Práce komplikovala pandemie koronaviru, která je několikrát pozastavila
  • Poškození nakonec nebylo tak velkého rozsahu, jak se z počátku zdálo

Katedrála Notre Dame byla v Paříži jednou z nejnavštěvovanějších památek. Její věž Viollet-le-Duc tyčící se do výšky 96 metrů, v roce 2019 procházela rekonstrukcí a 15. dubna téhož roku došlo k ničivému požáru, kdy byla historická budova částečně zničena. Podle dw.com stále není jasné, zda požár způsobila cigareta od stavebního dělníka, nebo zkrat. Francouzský prezident Emmanuel Macron po uhašení požáru oznámil, že do pěti let chce katedrálu opět otevřít veřejnosti, ačkoliv odborníci v té době tvrdili, že přestavba střechy, věže a kamenné klenby může trvat až čtyřikrát déle.

V červenci 2020 byl předložen plán obnovy katedrály s tím, že rekonstrukce bude dle poslední existující struktury, tedy bude vypadat tak, jak existovala před vznikem požáru. Jako první se muselo odstranit spálené lešení, které věž obklopovalo, a to se zcela podařilo podle friendsofnotredamedeparis.org až 24. listopadu 2020. Práce totiž komplikovala pandemie koronaviru, která je několikrát pozastavila. Dělníci museli odstranit lešení o hmotnosti 200 tun, které bylo na mnoha místech roztavené a viselo dolů, což ohrožovalo samotnou katedrálu.

Gotický kostel z 12. století je tak stále veřejnosti uzavřen a rekonstrukce stále pokračuje. Notre Dame by měl být připraven na otevření v prosinci 2024, ale úplné dokončení je naplánováno nejdříve na rok 2025. Macron jako stavbyvedoucího jmenoval Jean-Louise Georgelina, pro kterého bylo datum znovuotevření ještě letos v dubnu reálné. „Díky přísnému plánování jsme si jisti a jsme odhodláni znovu otevřít pařížskou katedrálu bohoslužbám a veřejnosti v prosinci 2024,“ uvedl Georgelin, který podle ouest-france.fr nedávno tragicky zemřel při turistické nehodě.

Hořící Notre Dame

Rozsah poškození nebyl nakonec tak velký, jak se původně očekávalo. Naštěstí se nezhroutily všechny klenby, gotická Madona zůstala bez poškození a bylo dokonce zjištěno, že jednotlivé kameny drží pohromadě železné svorky, které pocházejí z prvních stavebních prací z 12. století. A v roce 2022 archeologové pod Notre Dame nalezli olověný sarkofág, který pochází ze 14. století. Archeologické práce byly přitom nařízeny jen jako preventivní opatření před výstavbou lešení okolo katedrály.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze