10 sci-fi filmů, které (možná) neznáte, ale určitě byste měli

10 sci-fi filmů, které (možná) neznáte, ale určitě byste měli
Fotografie: Netflix

Nebudeme si nic namlouvat, období na konci roku patří rozzářené televizní obrazovce daleko více než sněhovým radovánkám. Díky bohaté nabídce nejrůznějších streamovacích služeb máte bezpochyby své seznamy nacpané až k prasknutí, ale pokud ne a zároveň máte rádi sc-fi…

I když tento žánr nepatří do hlavního proudu, některé kousky se díky své kvalitě dostanou do „síně slávy“ a stanou se hojně citovanou klasikou. Jindy dovoluje vyšší rozpočet studia najmout herecké hvězdy a spustit okolo průměrného díla pořádný „hype“. Na druhém konci pomyslného spektra se pak krčí inteligentní dílka, která však bývají často nepochopena a zamíří rovnou do video distribuce, kde na ně padá prach – ke škodě jich samotných i diváků lačnících po chytré zábavě.

Následující výběr je seřazen podle abecedy a je čistě subjektivní. Seznam můžete dále dle libosti rozšiřovat pomocí diskuze pod článkem.

Arrival (Příchozí, 2017)

Nenechejte se odradit tím, že zápletka začíná přistáním mimozemských lodí po celém světě a sestavováním týmu, který má tento problém vyřešit. Namísto obvyklého souboje lidstva se slizkými vetřelci nás čeká složitá cesta za pochopením významu slov, toku času i sebe sama.

A pokud vás něco takového zajímá, pak možná rovnou přeskočte film a pusťte se do čtení geniální povídky Teda Chianga s názvem Příběh tvého života, kde vše výše zmíněné dostanete v násobné kvalitě.

Coherence (2013)

Takhle se sejdete s přáteli na večeři a jak večer postupuje, vyplouvají na povrch i mnohá tajemství. Samo o sobě by to stačilo na inteligentní konverzační drama, ale když tu náhle vypadne proud a nad městem prolétá kometa.

Mohlo by se zdát, že bude následovat postapokalyptický boj o přežití, ale realita je mnohem podivnější. Začíná se totiž štěpit na fragmenty…

Cube (Kostka, 1997)

Šest cizinců se ocitne v surrealistickém vězení, které je zároveň bludištěm, hlavolamem a únikovou hrou plnou smrtících pastí.

Podobných filmů hororového ražení se objevilo bezpočet, ale zdejší hádanky plně ocení jen lidé s vyšším matematickým vzděláním.

eXistenZ (1999)

Před dvaceti lety ti šťastnější z nás pařili od rána do večera Half-Life a ti chytřejší si u toho možná kladli otázku, jestli a kdy budou počítačové tak dokonalé, že je nerozlišíme od skutečnosti.

David Cronenberg se pokusil tuto otázku zodpovědět svébytným způsobem, po jehož shlédnutí se na svůj PlayStation nebo Xbox budete dívat zase trochu jinak.

Hardcore Henry (2015)

A když už mluvíme o počítačových hrách, pak nesmíme zapomenout na Henryho, tedy Hardcore Henryho. Coby sci-fi je to opravdu slabá záležitost, která slepuje dohromady ta největší klišé a béčkové zvraty.

Ale o to tady vůbec nejde. Film celý viděný z pohledu první osoby je především poctou počítačovým hrám, jejich svébytnému stylu, kde je všechno podřízeno zábavě a akční jízdě.

Ikarie XB-1 (1963)

Naopak česká Ikarie XB-1 patří svým černobílým obrazem a poklidným tempem vyprávění o posádce vesmírné lodi konfrontované nevysvětlitelnými událostmi, na opačnou stranu spektra.

Jedná se o jeden z vrcholu československé tvorby, ze kterého prakticky až dodnes (i když nepřímo) čerpají světoví tvůrci.

Moon (2009)

O plánovaných výpravách na Měsíc píšeme na fZone často, takže to vypadá skoro jako rutinní záležitost. Stejně tak se to zdá astronautovi-dělníkovi Samovi, který zde osamoceně tráví čas dohledem na těžbou Helia.

Jenomže, jak už to tak ve sci-fi bývá, věci se začnou pomalu komplikovat až na samou hranici lidských možností.

Pi (Pí, 1998)

Matematická konstanta udávají poměr obvodu kruhu k jeho průměru fascinuje matematiky už od jejího objevu. Někteří věří, že jeho nekonečný desetinný rozvoj ukrývá i další poselství.

A pokud ano, jak s takovými informacemi naložit?

Threads (Vlákna, 1984)

Rok 1984. I když se studená válka pomalu chýlí ke konci, strach z jaderného vyhlazení prostupuje celou společnost na obou dvou stranách železné opony. A zatímco děti na východě pilně zkoušejí plynové masky a schovávání se pod lavice, Brity v kinech vyděsil film Vlákna natolik, že byl na nějakou dobu stažen a zakázán.

Jeho dokumentární forma si ani nemusí moc vymýšlet, aby živě vylíčila rozpad společnosti po jaderném konfliktu. Ten totiž nezabije všechny najednou...

Uncertainity (Nejistota, 2009)

Tu situaci zná každý pár, který se dostal dál než za druhé rande. On chce nějakou svižnou akční podívanou, zatímco ona by upřednostnila trochu té romantiky.

Film nejistota vám po vzoru svého názvu nabídne tyto dva protichůdné zážitky najednou. Jiný mladý pár najde v taxíku telefon a zdánlivě banální rozhodnutí, jestli ho vrátit, nebo si jej nechat, rozštěpí jejich realitu na dvě. A to netuší, že opravdu závažné rozhodnutí na ně teprve čeká...

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze