Chytřejší, bezpečnější, pohodlnější. V čem poletí astronauti na Měsíc?

Chytřejší, bezpečnější, pohodlnější. V čem poletí astronauti na Měsíc?
Fotografie: NASA
  • Skafandry je potřeba postavit od základu znova
  • Astronauti budou mít mnohem větší volnost pohybu
  • Vylepšené jsou i komunikační a bezpečnostní funkce

Plánovaná cesta lidí na Měsíc se od té z dvacátého století liší prakticky ve všem. NASA stále trvá na termínu v roce 2024, a tak se musí co ohánět, protože prakticky všechno je potřeba vynalézt znovu.

Vedle sledovaných pohonných systémů je pak potřeba ochránit kosmonauty při jejich výstupech mimo bezpečí vesmírné lodi. Nové skafandry budou lehčí, mobilnější, se snadnějším oblékáním a pohybem, ale pořád to nebude oblek, který byste si oblékli raději než džíny a bundu.

Nový skafandr se oficiálně jmenuje Exploration Extravehicular Mobility Unit (xEMU) a stále na něm zbývá hodně práce. Už proběhly testy pod vodní hladinou, ale to hlavní v podobě výstupů do volného prostoru na oběžné dráze se plánuje na rok 2023.

Bezpečnost především

Před prvním přistáním se inženýři obávali prachu na měsíčním povrchu. Bude dostatečně pevný, aby i při snížené gravitaci unesl váhu dospělého člověka? Nezapadne do něj a neuvízne tam? Dnes už víme, že se to naštěstí nestalo, ale prach stále představuje nebezpečí. Je tvořen z malých částeček ostrých jako sklo, což představuje nebezpečí jak pro lidi, tak pro elektroniku. Mimořádná péče je proto věnována nejrůznějším filtrům.

Skafandr

Další nebezpečí jsou stále stejná. Neexistence atmosféry, mikrometeority a teploty pohybující se od mínus 150 do 120 °C. Všechny životně důležité systémy jsou proto duplikované.

Pohyblivost a komunikace

Při původních misích Apollo všechny pobavilo roztomilé a neohrabané skákání astronautů, které nezřídka kdy skončilo pádem. To by se už nyní nemělo opakovat. Složení jednotlivých částí nově umožní lepší ohyb kolenou, ohýbání a rotaci v pase. Zcela přepracovaná oblast ramen zase umožní zdvihat objekty nad hlavu a dosáhnout na mnohem více míst na povrchu skafandru. Všechny změny směřují rovněž k tomu, že by celý pohyb měl být přirozenější, a tedy i méně namáhavý.

Zcela nový je také systém pro komunikaci. Původní mikrofon měl například ten problém, že pokud astronaut otočil ve skafandru hlavu na opačnou hlavu, bylo mu špatně rozumět. Nově tak bude uvnitř helmy mikrofonů hned několik, což poslouží opět jak záloha, tak zpřesnění, protože jednotlivé snímače jsou aktivovány hlasem.

Skafandr

A jedno pikantní „tajemství“ na závěr. Skafandry jsou vybaveny plenami, které jsou podobné těm pro dospělé, jež si nyní můžete běžně koupit ve zdravotnických potřebách. Nejsou určeny pro běžné používání, ale spíše jako možnost poslední záchrany během dlouhých vycházek, které mohou trvat i hodiny.

Pokud půjde vše podle plánu, první žena a další muži by se v těchto skafandrech měli podívat na oblast měsíčního jižního pólu v rámci mise Artemis III během roku 2024.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze