Air Products postaví největší výrobnu modrého vodíku na světě

Air Products postaví největší výrobnu modrého vodíku na světě
Fotografie: Air Products
  • Zařízení zvládne denně vyprodukovat přes 21 milionů krychlových metrů vodíku modrého
  • Modrý vodík je považován za bezemisní zdroj energie, stejně jako zelený vodík vyráběný z obnovitelné elektřiny
  • Komplex vznikne v americké Louisianě a vyjde na 4,5 miliardy dolarů

Společnost Air Products, přední světový výrobce průmyslových plynů, postaví zařízení, které denně vyprodukuje více než 21 milionů krychlových metrů vodíku modrého, při jehož výrobě se zachytí a uskladní 95 procent oxidu uhličitého. Díky tomu je modrý vodík považovaný za bezemisní zdroj energie, stejně jako zelený vodík, který je vyráběný pomocí obnovitelné elektřiny. Komplex poblíž města Ascension Parish v americké Louisianě za 4,5 miliardy dolarů bude dosud největší světovou výrobnou čisté energie se zachycováním a skladováním CO2 (Carbon Capture Storage). Má být spuštěn v roce 2026 a měl by v regionu vytvořit téměř 600 nových pracovních míst.


Přibližně 5 milionů tun oxidu uhličitého ročně bude zachycováno, stlačováno a přepravováno potrubím do několika úložišť umístěných vzdálených až 55 mil na východ od komplexu. Stlačený plyn bude trvale izolován v geologicky vhodném podloží okolo 1 600 metrů pod zemí. Společnost Air Products k tomu získala souhlas Státního úřadu pro minerální a energetické zdroje.

Projekt je součástí strategie přechodu státu Lousiana na čistou energii. Guvernér státu John Bel Edwards prohlásil, že zachycování a ukládání uhlíku je důležité pro úsilí země snížit emise oxidu uhličitého při zachování růstu moderního průmyslu v zemi. „Tento významný megaprojekt učiní Louisianu lídrem USA ve snižování emisí skleníkových plynů, zajistí ekonomický rozvoj a zároveň vytvoří kvalitní pracovní místa,“ řekl Seifi Ghasemi, výkonný ředitel společnosti Air Products.

Část vyrobeného modrého vodíku bude Air Products dodávat zákazníkům prostřednictvím sítě vodíkového potrubí na pobřeží Mexického zálivu, které se táhne více než 1 130 kilometrů od Galveston Bay v Texasu do New Orleans v Louisianě. Zbylý vodík bude použit k výrobě modrého čpavku, který může být snadno přepravován po celém světě a přeměněn zpět na modrý vodík pro bezemisní dopravu a dekarbonizaci průmyslu.

tisková zpráva
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze