Americké letectvo úspěšně otestovalo laserové zbraně

10
Americké letectvo úspěšně otestovalo laserové zbraně
  • Laser slouží k obraně před raketami
  • Do ostrého provozu by mohl jít za dva roky

Americké letectvo je zase o krůček blíže ostrému nasazení laserových zbraních na svých letadlech. Při testu v oblasti White Sands laser úspěšně sestřelil několik střel vzduch-vzduch. Systém se jmenuje Self-Protect High Energy Laser Demonstrator (SHiELD) a byl už dříve úspěšně použit na zemi. Tentokrát se ale jeho rozměry a spotřebu podařilo zmenšit natolik, že jej bylo možné přimontovat na letadlo.

Pro americkou armádu systém vyvíjí už od roku 2017 firma Lockheed Martin. Plánuje se, že do ostré služby by se systém laserové obrany mohl dostat během roku 2021.

Laser

Až se tak stane, bude to mít dramatický dopad na vzdušné souboje. Nečekejte ale přestřelky ve stylu Hvězdných válek – zmiňovaný laser bude používán jako obranná technologie proti raketám vystřeleným ze země i ze vzduchu. Pokud bude správně fungovat jejich detekce, pak by takto vybavené letadlo mohlo být prakticky nesestřelitelné.

Diskuze ke článku
Petr
Laserové zbraně na letadlech zní jako opravdový nesmysl. Energie na jejich napájení musí být uložena v nějaké baterii nebo ještě lépe superkondenzátoru, který je schopen energii rychle uvolnit.
Hustota energie v pomalé LiIon baterii je cca 200 Wh/kg.
Hustota energie v superkondenzátoru je 10x menší, tedy cca 20Wh/kg.
Hustota energie v obyč. TNT je přes 4000kJ/kg, tedy více než 1000Wh/kg.
To nemluvím o velké odrazivosti laseru na lesklých kovových površích nebo době a energii potřebné ke znovunabytí kondenzátoru.
Pokud bude mít laser účinnost 50%, musí se na něm uchladit stejné množství energie, jako se použije pro zničení nepřátelského cíle. Např. argon-iontové lasery mají účinnost pouze 0.1%. Ale samozřejmě existují i mnohem účinnější typy.
Marek
No, ty určitě víš přesně, co je či není možné. Co přesně mají k dispozici, čeho jsou či nejsou schopni. Žádné tajemství vojenských výzkumů ti není skryto. Moloděc. ????????????
bzum
Zase se uklidněte. Optika bude velice citlivá aby byl laserový paprsek zaostřený a na tu vzdálenost to nebude sranda. Výkon potřebný na takovou vzdálenost aby propálil plášť střely bude taky potřeba obrovský. A chlazení takového výkonu bude taky masakr. Test dobrý ale pochybuju že je to schopné bojového nasazení. Rusové už takové věci zkoušeli taky a údajně se k tomu vrátili. Ono amerika poslední dobou taky spíš mele pantem.
Řezňýk
Už vidím, jak to za pár let dostane policie. Jakmile budou nějací aktivisti třeba chtít blokovat Wólstrýt, tak jim ten laser zamíří na hlavu - vzzzzz - a BUM!!!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze