Americké námořnictvo vyvíjí bezpilotní letoun na solární pohon

Americké námořnictvo vyvíjí bezpilotní letoun na solární pohon
Fotografie: Skydweller Aero
  • Ve vzduchu by mohl vydržet až čtvrt roku
  • Vedle vojenských operací by šel využít i při přírodních katastrofách

Zatímco běžný člověk si pod pojmem dron představí malou kvadrokoptéru na baterie, se kterou může létat jen tak pro radost, ve vojenské terminologii to obvykle znamená bezpilotní letouny (UAV), které se pohybují i 20 kilometrů vysoko, odkud trpělivě sledují pozice nepřítele. Jak píše flightglobal.com, Námořnictvo Spojených států investovalo 5 miliónů dolarů do firmy Skydweller, která pracuje na vývoji solárně poháněného bezpilotního letounu. Jak asi tušíte, není to proto, aby americké ozbrojené složky vylepšovaly svoji image ohledně znečišťování životního prostředí. Hlavním cílem prodloužení doby, po kterou může letoun zůstat ve vzduchu.

U tohoto modelu, který ještě nemá oficiální název, je to impozantních 30 až 90 dní. Záviset to má především na zeměpisné šířce, ve které letou operuje. Pohybovat se bude ve výšce 10 až 15 kilometrů, takže mu případná oblačnost nebude dělat problémy. Z návrhu je vidět, jak je vše podřízeno solárnímu pohonu. Masivní rozpětí křídel 70 metrů je v ostrém kontrastu s hmotností 2,5 tuny, což odpovídá většímu osobnímu automobilu. Užitečný náklad může mít až 400 kilogramů.

Vedle sledovacích misí se plánuje jeho nasazení při přírodních katastrofách velkého rozsahu. Tam by vedle povědomí o celkové situaci mohl zajišťovat i nouzovou komunikaci.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze