Boeing se pochlubil hypersonickým letounem. Má dosáhnout rychlosti až 5 machů

Boeing se pochlubil hypersonickým letounem. Má dosáhnout rychlosti až 5 machů
  • Nový letoun má nahradit proslulý špionážní stíhač Lockheed SR-71 „Blackbird“
  • Boeing odhalil jeho design, který se má stát v budoucnu podkladem pro průzkumný letoun
  • V současnosti se pracuje na menší jednomotorové verzi, která otestuje letové schopnosti a konstrukci

Boeing se chystá vyrobit hypersonický letoun, který má být tou skutečnou náhradou za legendární SR-71 „Blackbird“ od společnosti Lockheed Martin. Nahradit jej má nový koncept letadla, jehož design nyní Boeing představil. Prozatím mu říká v překladu „syn Blackbirdu“ a má jediný účel – překonat rychlost 5 machů (tedy 6 174 km/h). V budoucnosti by prý mohl podobně vypadající stroj sloužit jako průzkumné letadlo, které by mohlo plnit řadu bojových misí stejně jako kdysi SR-71.

Lockheed SR-71 Blackbird
Lockheed SR-71 „Blackbird“, dodnes nejrychlejší letoun s lidskou posádkou

Jen pro představu o plánované rychlosti letounu – moderní komerční letadlo Boeing 787 Dreamliner převáží své pasažéry maximální rychlostí 903 km/h, zatímco slavná stíhačka McDonnell Douglas F-15 Eagle ze sebe dokáže vymáčknout až 2 665 km/h. Nejen toto srovnání, ale i design konceptu vám může naznačit, jakou rychlostí má „syn Blackbirdu“ od Boeingu zdolat.

Vývoj takového letadla, které dokáže bez problémů vzlétnout a zrychlit z 1 machu až na 5 machů, ovšem není snadný úkol, a tak probíhá výroba fungujícího prototypu ve dvou fázích. V současnosti pracuje Boeing na menší jednomotorové verzi o velikosti stíhače F-16, který má za úkol prokázat funkčnost designu a projít sérií prvních letů. Po prokázání odolnosti konstrukce přejde Boeing k vývoji dvoumotorové varianty v plném měřítku, která bude velikostí podobná téměř 33metrovému SR-71.

Boeing Hypersonic koncept
Koncept hypersonického letounu Boeing v celé kráse

Při výrobě přitom těží Boeing asi nejvíce z vývoje hypersonických strojů X-43 a X-51 Waverider. Právě experimentální letoun X-51 podstoupil již v květnu 2013 první úspěšný let, při kterém dokázal tři a půl minuty letět rychlostí 5,1 machů, načež mu plánovaně došlo palivo a kontrolovaně spadl do vod Tichého oceánu. X-51 byl ovšem vypuštěn za letu z obřího bombardéru B-52H a k dosáhnutí rychlosti 4,8 machů použil přídavné rakety. Poté rakety odhodil a překonal 5 machů pomocí svého nadzvukového náporového tryskového motoru.

Boeing X-51
Experimentální stroj X-51 zavěšený pod křídly upraveného bombardéru B-52H

Hypersonická náhrada za SR-71 bude muset ovšem sama vzlétnout z ranveje a dosáhnout této rychlosti bez přídavných raket či jiné pomoci. Následně musí samozřejmě i zpomalit a opět bezpečně přistát na zemi, což není zas tak snadný úkol, jak se může zdát.

Zdroj: digitaltrends.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze