Důležité aktualizace softwaru letounu Boeing 747 mají stále na starost diskety

Důležité aktualizace softwaru letounu Boeing 747 mají stále na starost diskety
Fotografie: AeroSpace Village
  • Zastaralá technologie disket ještě nevymřela – využití v průmyslu je obrovské
  • Mezinárodní vesmírná stanice je pružnými disky narvána k prasknutí a ministerstvo obrany USA je přestalo využívat teprve minulý rok

Pojem disketa pro vás určitě nový není, ale všichni víme, že se jedná o zastaralou technologii, kterou nahradila modernější datová média. Pravda je ale taková, že se diskety pořád běžně využívají, jen ne ve světě stolních a přenosných počítačů. Pružné disky jsou tedy stále k užitku v jiných průmyslových odvětvích, včetně letectví a jedno z nejznámějších letadel na světě – Boeing 747, přezdívané také jako Jumbo Jet – využívá 3,5palcové diskety k přijímání důležitých aktualizací softwaru.

Podle serveru The Register na to upozornila kybernetická společnost Pen Test Partners (PTP), která nedávno ukázala, jak funguje letadlo 747 od letecké společnosti British Airways. Toto bylo možné z důvodu odstavení letounu kvůli klesajícímu počtu pasažérů, který zapříčinila celosvětová epidemie koronaviru.

Databáze musí být aktualizována co 28 dní, a proto inženýři musí do letadla naběhnout s šanony plnými disket každý měsíc a postarat se o aktualizaci manuálně. O tom se můžete ostatně přesvědčit i sami, pokud si pustíte video přiložené níže v čase od 7:45.

I přestože nová letadla využívají modernější technologie, nutně to neznamená, že je to pro cestující bezpečnější. Kvůli softwarovým problémům havarovala dvě letadla 737 Max a zemřelo 346 lidí.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze