Brněnská firma pracuje na největší české družici

Brněnská firma pracuje na největší české družici
Fotografie: ESA
  • Družice by měla odstartovat v roce 2028 a na oběžné dráze fungovat nejméně dva roky
  • Bude studovat procesy ve vyšších vrstvách atmosféry a měřit radiaci
  • Pomůže tak lépe předpovídat extrémní počasí a upozornit letectví před možnými turbulencemi

Firma OHB Czechspace pracuje na misi SOVA (Satellite Observation of waVes in the Atmosphere), která se stane největší českou družicí. Svou váhou okolo 100 kg překoná družici Magion 5 z roku 1996, která vážila lehce přes 60 kg. SOVA bude obíhat zeměkouli ve výšce 600 km nad Zemí a za úkol bude mít měření globálního klimatu ve vyšších vrstvách atmosféry. Druhým cílem mise je lepší porozumění radiačnímu prostředí, které se nachází všude ve vesmíru a je potřeba jej co nejpodrobněji poznat předtím, než začnou pravidelné mise na Měsíc a Mars.

Družice by měla na oběžné dráze fungovat nejméně dva roky. „SOVA bude největší český satelit v kategorii 100 kilogramů, který poletí do vesmíru. Naším plánem je vyslat SOVU do vesmíru v roce 2028,“ uvedl za OHB Czechspace projektový manažer mise Jakub Ševeček v tiskové zprávě. SOVA bude mít dva optické přístroje, které vyvíjí společně se společností Meopta a německými partnery OHB System.


Vědeckou část mise bude mít na starosti vybraný tým z Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd České republiky s podporou německého národního výzkumného centra pro letectví a kosmonautiku DLR, Výzkumným centrem Jülich v Německu a Ústavem jaderné fyziky Akademie věd ČR. Společnost OHB Czechspace uvedla, že družice bude schopna měřit procesy ve vrstvách atmosféry mezi 60 až 300 km nad zemí a tím tak pomůže zlepšit předpovědi extrémního počasí. Kromě toho by měla zlepšit i předpověď turbulencí v letectví.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze