Česká firma provede studii využití jaderné energie pro vesmírné mise

Česká firma provede studii využití jaderné energie pro vesmírné mise
Fotografie: NASA
  • Projekt spadá pod ESA, která chce vyvinout flexibilní ekosystém vesmírné dopravy
  • Společnost bude spolupracovat s dalšími vědci a na studii mají 11 měsíců
  • Jaderný pohon je nejlepší volbou pro dlouhodobé mise ve vesmíru

Brněnskou firmu OHB Czechspace si vybrala Evropská kosmická agentura (ESA), aby se podílela na studii, která bude zjišťovat využití jaderné energie pro náročné mise do vesmíru. Ať už se jedná o mise na Měsíc, Mars či ještě dále, jaderná energie bude vhodným řešením pro pohon kosmických lodí. Na studii bude společnost spolupracovat s vědci z Českého vysokého učení technického v Praze, Ústavem vesmírných systémů Univerzity ve Stuttgartu a inženýry z OHB System v Brémách. Na přípravu pak mají 11 měsíců.

Jsme rádi, že si zástupci ESA vybrali OHB Czechspace pro vedení studie proveditelnosti a koordinaci aktivit českých a německých odborníků. Cílem studie je prozkoumat možnosti použití jaderného paliva pro náročné vesmírné mise v oblasti logistiky a průzkumu vesmíru. Studie poskytne přehled stávajících evropských zkušeností, technologií a kapacit pro vývoj takových zařízení, stejně jako předběžný koncept architektury motoru pro jaderný elektrický pohon. Podmínkou je důsledné posouzení bezpečnostních požadavků, a to od počátečních fází návrhu,uvedl vedoucí projektový manažer OHB Czechspace Jakub Ševeček.

Jaderná energie jako dlouhodobý zdroj energie

Aktuálně se pro mise využívá nejčastěji chemický pohon s palivem, případně elektrický pohon na solární panely. Pokud jde však o dlouhodobé mise, není možné kosmickou loď naplnit tak obrovským množstvím paliva, aby byla poháněna celou dobu, a solární panely nebudou účinné v místech, kde nesvítí slunce. Nový typ elektrického pohonu na bázi jaderné energie (NEP) by měl tyto problémy odstranit, a tak by bylo možné provádět náročnější vesmírné mise.


Využití elektrických pohonů na bázi jaderné energie pro náročné vesmírné mise řešila v minulosti řada studií. Díky současným technologiím je toto téma v rámci Evropy opět aktuální. Jaderný pohon může být efektivnější než nejúčinnější chemický pohon nebo elektrické pohony omezené sluneční energií, a umožnit tak průzkum míst, kam se žádná jiná technologie nedostane. To je velká výzva, například pro budoucí vesmírné mise za hranice naší Sluneční soustavy,“ uvedl vedoucí vědeckého týmu z ČVUT v Praze Dr. Jan Frýbort. Celá studie je projektem ESA v rámci projektu FLPP (Future Launchers Preparatory Programme). Ten má za cíl vyvinout flexibilní ekosystém vesmírné dopravy, který bude sloužit celé Evropě.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze