Nejdéle fungující česká družice shořela v atmosféře

Nejdéle fungující česká družice shořela v atmosféře
Fotografie: Výzkumný a zkušební letecký ústav
  • Pozemní tým s družicí naposledy navázal kontakt 5. června, úplně poslední pak zaznamenal radioamatér v USA
  • CubeSat měl předpokládanou životnost pouze jeden rok, ale vydržel 6 let
  • Jedná se o druhou nejdéle fungující družici na světě

VZLUSAT-1 byla družice vyvinutá ve Výzkumném a zkušebním leteckém ústavu (VZLÚ). Jednalo se o CubeSat o velikosti 20 × 10 × 10 cm, který měl výklopné panely, vysouvací rentgenovou optiku, radiační štít a vážil zhruba 2 kg. Vypuštěn byl v roce 2017 z Indie a poslední kontakt pozemní stanice VZLÚ zaznamenala 5. června 2023. Následující den jej ještě zachytil radioamatér v USA. Za dobu svého fungování družice obletěla zeměkouli více jak 33 000krát a stala se nejdéle fungující českou družicí a druhou nejdéle fungující družicí na světě.

Podle VZLÚ dokázali vědci získávat data z družice až do poslední chvíle před tím, než se odmlčela. Její životnost byla přitom původně odhadována na jeden rok. „Družice sama byla experimentem a přinesla nám mnoho znalostí ve stavbě, ale především v operování družice, tedy i v rozvoji pozemní stanice pod vedením ZČU, která zajistila téměř nepřetržitý provoz operování po dobu celých 6 let,” řekl vedoucí vědecký pracovník VZLÚ Vladimír Dániel, který vedl vývoj VZLUSAT-1.

Byla to neuvěřitelná příležitost. Mohla skončit i neúspěchem a byla by časem zapomenuta. Stal se ale pravý opak a dnes se já osobně velice těším z toho, kam se celý tým i český kosmický průmysl ke dnešnímu snad i díky VZLUSAT-1 dostal,“ dodal Dániel. Jelikož byla tato družice úspěšná, navázal na ni další projekt nesoucí název VZLUSAT-2. Tento CubeSat byl vypuštěn minulý rok v lednu na raketě Falcon 9 od SpaceX. Vybaven je například dvěma kamerami pro pozorování Země a je první českou družicí, která dokázala pořídit snímek České republiky ve vysokém rozlišení.


VZLUSAT-1 znamenal pro ústav teprve začátek, co se týče vypouštění družic a například jejich radiační štít se osvědčil natolik, že se dostal i do družic od Evropské kosmické agentury (ESA). „Byl to pro ústav zásadní krok pro další vývoj. Získali jsme dostatek znalostí pro vývoj družic složitějších, zejména znalostí v oblasti konstrukce, elektroniky, komunikačních systémů,“ řekl generální ředitel VZLÚ Josef Kašpar.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze