Brněnský orloj bude vydávat až do Vánoc speciální skleněnky. Někdy i 13 denně

Brněnský orloj bude vydávat až do Vánoc speciální skleněnky. Někdy i 13 denně
Fotografie: Tereza Lásková, fZone.cz
  • Každou adventní neděli a 23. prosince bude orloj vydávat skleněnku každou hodinu
  • V ostatní dny pak vypadne jedna denně s motivem vločky
  • V určené dny budou vypadávat kuličky, které budou svítit ve tmě

Po celém Česku v neděli začal advent a s ním i rozsvěcování vánočního stromečku a vánoční trhy. Jednotlivá města si pro své obyvatele i návštěvníky nachystala program, který bude pokračovat až do Vánoc. A Brno není výjimkou. Brněnský orloj, který stojí na náměstí Svobody, je už od svého postavení v roce 2010 kontroverzní stavbou, která většinou lidem připomíná cokoliv jiného, jen ne orloj. Jedno je ale jisté – každý den v 11 hodin z něj vypadne skleněná kulička, o kterou je stále velký zájem.

Brněnský orloj byl poprvé podle Technických sítí Brno odhalen 18. září 2010 u příležitosti 365. výročí odolání města Brna při švédském obléhání v době třicetileté války. Proto má také tvar projektilu. Orloj, který je vytvořen z černé žuly pocházející z Jihoafrické republiky, navrhli sochaři Oldřich Rujbr a Petr Kameník. Po stranách orloje jsou čtyři díry, kterými vypadávají skleněné kuličky, a to každý den v 11 hodin dopoledne. Pokud se vám ji podaří chytit, bude to opravdu náhoda, jelikož u orloje většinou postávají lidé, kteří jsou schopni na ni čekat hodiny.

Na letošní advent však Brno připravilo speciální sadu kuliček, které budou v určené dny vypadávat každou hodinu a za den jich tak vypadne celkem 13. Každou adventní neděli od 11. do 23. hodiny, budou padat speciální fosforeskující kuličky. Navíc pak i 23. prosince. Štědrý den vychází zároveň i na poslední adventní neděli, takže i tento den se můžete pokusit skleněnku ulovit. V ostatní dny bude vypadávat kulička jednou denně a bude mí motiv sněhové vločky.

Předtím, než kulička v 11 hodin vypadne, zahraje zvonkohra a následně pak skleněnka vypadne jedním ze čtyř otvorů. Ty jsou ručně vyráběny ve sklárně v Karlově. Pokud byste měli zájem o skleněnku, ale nechce se vám čekat u hodin, zda se na vás dostane, můžete si ji zakoupit i v informačních centrech.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze