Brno má vlastní Slunce. Podívejte se na jeho model zblízka

Brno má vlastní Slunce. Podívejte se na jeho model zblízka
Fotografie: Tereza Lásková, fZone.cz
  • Model Slunce bude dostupný až do neděle 17. července
  • Vystavený je denně od 14:00 až téměř do půlnoci
  • Hvězdárna nabízí i doprovodný program včetně letního kina

Hvězdárna a planetárium Brno aktuálně nabízí pohled na Heliosféru, tedy obal částic obklopující Slunce. Až do 17. července je možné každý den od 14 hodin přibližně do půlnoci vidět model Heliosféry o velikosti deseti metrů. Model je umístěn pod Hvězdárnou a planetáriem Brno a je volně dostupný. Hvězdárna již dříve poskytla modely Země, Měsíce a Marsu, Slunce je tak už čtvrté v pořadí.

Model je složený z 85 000 družicových snímků, je tedy věrnou kopií. Aby byly vidět například výrony hmoty, které se na Slunci odehrávají, je model zobrazen v ultrafialovém spektru elektromagnetického záření. Pokud počkáte až do setmění, Slunce se i rozzáří. A pokud by vám pohled jen na Slunce nestačil, můžete zajít na hvězdárnu, kde nabízejí doprovodný program v podobě promítání v digitáriu.


Pokud bychom přirovnali velikost modelu Slunce k Zemi, byla by Země od Slunce vzdálena asi jeden kilometr a její velikost by byla pouhých 9,2 centimetru. Pro porovnání – naše největší planeta ve Sluneční soustavě Jupiter by měla 103 centimetrů. Kromě modelu Slunce můžete přímo u planetária nahlédnout do několika dalekohledů a podívat se na Mars rover. A pokud máte rádi vesmírnou tématiku, každý den od 21:30 se místo před hvězdárnou změní na letní kino. A co vstupné? Kromě pořadů vysílaných v digitáriu je vše zdarma.

Heliosféra
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze